Återstartsstödet

Riksidrottsförbundet har under 2021 beviljats 1,955 miljarder kronor i extra anslag för att "mildra negativa ekonomiska konsekvenser av covid-19 för idrottsverksamhet i hela landet, underlätta uppstart av verksamhet och bidra till en jämställd och jämlik idrottsverksamhet".

Av dessa pengar ska minst 220 miljoner kronor avsättas för att underlätta uppstart av verksamhet. Riksidrottsstyrelsen har vid sitt möte 23 juni beslutat att dessa 220 miljoner kronor ska tillfalla RF:s 72 medlemsförbund. Av dessa 220 miljoner har Sveriges Bowlingförbund erhållit totalt 7,9 miljoner kronor i återstartsstöd för 2022.

Under året fick vi besked om en ny omgång av återstartsstöd där bowlingen blir tilldelad ytterligare 3,2 miljoner kronor för 2023.

När öppnar ansökan?

Ansökan för 2024 är nu öppen.

Det finns totalt 7 formulär att använda: 

  • Prova-på
  • Bowlingens dag
  • Klot och utrustning
  • Halliga
  • Skolbowling
  • Utbildning
  • Återstartsstöd (Används om inget av ovanstående formulär passar erat projekt). 

Notera att de aktiviteter ni söker bidrag för måste vara genomförda senast 31 december 2024.

 

Förberedelser/Behörighet att ansöka:

Klubben måste ha en aktiverad IdrottOnline-sida.

I medlemsregistret på IdrottOnline klubb måste ni ange ordförande och kassör.

Ansökan kan skrivas av alla men endast skickas in av ordförande, kassör eller Firmatecknare för Idrottsmedel i klubben. Personen måste vara registrerad i klubbens medlemsregister i IdrottOnline och tilldelas rollen som Idrottsmedel firmatecknare alternativt vara ordförande eller kassör.

 

Hur söker man från återstartsstödet?

Enskilda föreningar ansöker genom Idrottonline där man likt Projektstödet fyller i ett formulär, formuläret heter Återstartsstöd 2024. Det kommer finnas nya formulär för olika paket för att underlätta vid ansökan och återrapportering.

En guide för hur man ansöker finner du här. (I guiden heter formuläret Återstartsstöd 2022 som nu är stängt. Använd formuläret Återstartsstöd 2024 eller formulären som är skapade för de olika paketen). 

Distriktsförbund ansöker genom att skicka en detaljerad plan med budget för projekt man söker medel för till tim.davidsson@swebowl.se

 

Hur mycket kan man ansöka om?

Svenska Bowlingförbundet har valt att inte sätta några begränsningar på hur mycket man kan ansöka om. Det finns dock krav på välutformad plan och budget för utförande av projektet. Om ansökan är stor kan bidraget bli uppdelat, där en del betalas ut i förskott och andra delen efter delrapportering. I budgeten ska det finnas en egenavgift för deltagare/medlemmar/föreningen.

 

Återrapport / Krav från Svenska Bowlingförbundet och RF

För att ta del av återstartsstödet vill Svenska Bowlingförbundet att ni dokumenterar vad ni gjort och hur ni gjort det. Detta så att om ni lyckas skapa något som ger bra effekt, så har vi en liten ”manual” som vi kan dela till andra distrikt och föreningar. Det är även krav på en verifierbar dokumentation på vad pengarna har gått till specificerat med en redovisning. Vi har som krav att återrapportera till RF, därför måste vi säkerställa att vi får redovisat i återrapporten från er vad pengarna gått till. Därmed ska fakturor och kvitton bifogas i återrapporten. Ni finner återrapporten i er ansökan där det finns en flik som heter just Återrapport. Fyll i så mycket information ni har till hands och ladda upp kvitton och fakturor. 

Ej förbrukade medel

Om ni får en ansökan beviljad men av någon anledning inte förbrukar delar av eller hela bidraget, ska detta redovisas i återrapporten och ni blir då återbetalningsskyldiga.

 

Vad kan man ansöka för?

Vi har efter interna diskussioner och med SDF’s referensgrupp för återstartsstödet beslutat att årets återstartsstöd ska fokuseras på rekrytering. Möjligheten att söka bidrag för tävlingar, träningsläger för befintliga medlemmar och andra behålla-medlemmar-aktiviteter kommer därför att utgå. Nedan följer exempel på vad man kan ansöka om, vissa punkter kommer innehålla färdiga ”paket” som kommer ha egna formulär i Idrottonline, allt för att underlätta ansökan och återrapportering.

  • Prova-på-aktivitet

Anordna prova-på-aktiviteter för att hitta nya medlemmar till er förening. Ni ansöker antingen genom det paket vi skapat eller skapar erat egna koncept där ni skickar in en ansökan med beskrivning av aktiviteten med tillhörande budget. Det färdiga paketet: räknat på tre banor, i två timmar, sju-åtta tillfällen, ca 8000 kr + marknadsföring 2000 kr. Totalt 10 000 kr.

 

  • Träningsläger för nybörjare

Om ni lyckas med rekryteringen och vill ge era nya medlemmar lite extra träning kan ni arrangera ett träningsläger för dem. Till detta träningsläger kan ni ansöka om banhyra och tränararvode. Notera att för att kunna söka tränararvode måste tränaren vara utbildad i T.U.G, ETB Level 1 eller 2.

 

  • Klot och sko-bidrag

När man lyckats rekrytera är det viktigt att de får egen utrustning för att komma igång på riktigt. Vi kommer därför fortsätta med bidrag till klot, skor eller startpaket. Precis som tidigare gäller det 50% av totala kostnaden men vi höjer maxbeloppet till 1500 kr. Regler för klot- och utrustningsbidrag finner ni här

  • Bowlingens dag

Gör en riktig kraftansträngning och arrangera en Bowlingens dag i er bowlinghall. Vid en bowlingens dag öppnar ni upp bowlinghallen för allmänheten att komma och prova på sportbowling där ni har medlemmar från de föreningar som vill vara med. Ni skapar ett eget koncept för hur ni vill att er bowlingens dag ska se ut. Vill ni ha hjälp med idéer till ett koncept kan ni kontakta Tim Davidsson som gärna hjälper till med detta.

Här ansöker ni om ett paket där det ingår banhyra där vi räknat på 8 banor X 5 timmar á 180 kr (7200 kr) samt ett bidrag för marknadsföring (1000-1300 kr) och ledararvode (1500-1800 kr), totalt 10 000 kr. Vid aktiviteter som denna bör ni diskutera pris för banhyra med er bowlinghall då det borde ligga i deras intresse att föreningarna växer.

 

  • Bowlingambassadörer (endast distrikt kan ansöka)

Under 2022 har en del distrikt aktiverat sina bowlingambassadörer. De har visat sig vara en viktig resurs för sina distrikt som drivande i många olika rekryteringsprojekt. Vi vill satsa vidare på detta koncept och aktivera ännu fler bowlare som har ett engagemang gentemot sin förening/distrikt och bowling i allmänhet. Läs mer om bowlingambassadörer här.

Som distrikt kan man ansöka om 25 000 kr som en klumpsumma där ambassadören rapporterar till sitt distrikt. Distrikten kan sedan ansöka om mer när och om de tar slut.

 

  • Skolbowling

Ta kontakt med närliggande skolor och deras lärare för Idrott och hälsa. Bjud in samtliga klasser till en gratis bowlinglektion där ni har medlemmar från föreningarna på plats att instruera och förklara sportbowling, gärna någon utbildad. Vid lektionerna ska det även finnas flyers eller liknande med information om bowlingskolor eller träningstider för föreningarna. Man ansöker om en klumpsumma på 20 000 kr som ska gå till banhyra för dessa lektioner.

 

  • Halliga

Som nybörjare kan det kännas som ett stort steg att genast ge sig in i seriematcher i den nationella serien. En halliga är ett perfekt första ”trappsteg” in i sportbowling där en nybörjare kan känna på hur det är att tävla i bowling, på ett inte allt för seriöst sätt. Många bowlinghallar har en halliga, men en del har det inte. Här kan man välja två olika paket.

  • Paket 1 – Starta ny grupp endast för nybörjare (för de hallar som redan har en halliga).
    • Subventionerat pris för spel i halliga – max 500 kr per lag.
  • Paket 2 – Starta ny halliga (endast de hallar som ej har halliga idag)
    • Subventionerat pris för spel i halliga – max 500 kr per lag.

Vi har som krav att ni registrerat minst B-licens på alla deltagare i halligorna.  

  • Utbilda ledare och tränare

För att ha absolut bäst förutsättningar att rekrytera är det viktigt att man har utbildade ledare och tränare i sin förening. Via återstartsstödet kan man söka bidrag på upp till 75% av den totala kurskostnaden för utbildningar. Ju fler tränare ni har, desto bättre förutsättningar har ni att rekrytera nya medlemmar.

Gäller T.U.G (Tränarutbildning Grund), EBF Level 1 och 2.

      • Vi bidrar med 75% av totala kurskostnaden.
      • Ansökan görs lättast genom distrikten. 
      • Har en kursdeltagare blivit anmäld via sin förening måste föreningen söka bidraget via Idrottonline. 

 

  • Träningsredskap

Köp in träningsredskap till er bowlingskola eller nybörjarkurser. Konor, häckar, bollar, balansbrädor m.m.

 

Ny praxis för banhyra och tränararvode

Banhyra

  • Vi märker att det är olika kostnader för banhyra runt om i landet och har därför valt att sätta ett tak för vad vi bidrar med från återstartstödet.
  • Taket är satt till 180 kr / bana och timma.

Tränararvode

  • Precis som med banhyran har vi märkt att det är olika arvoden för olika tränare, vare sig de är utbildade eller ej. Vi ser helst att ni använder er av utbildade tränare, behöver ni hjälp att hitta en tränare kontakta Johan Ekström för mer information.
  • Vi bidrar med 300 kr / timma och tränare.
  • Vi stöttar endast med bidrag till utbildade tränare. 

  

Vad kan man EJ ansöka för?

  • Medel får ej användas till ordinarie verksamhet och är ej att betraktas som kompensationsstöd för ordinarie tävlingar.
  • Sökta medel ska ej användas till prispengar eller finansiera priser av annat slag.
  • Sökta medel ska ej gå till mat, fika eller dryck.
  • Det går inte att söka medel för teknisk utrustning som Specto, ultraljudstvätt, ball-spinners m.m.

 

Övriga ansökningar

Då det finns en relativt stor summa pengar att tillgå tar jag gladeligen emot idéer på stora projekt som går att genomföra i hela landet. Har du en idé som du anser skulle ge stor effekt, tveka inte på att skriva ner den tillsammans med en eventuell budget/kostnadsförslag och skicka till mig på tim.davidsson@swebowl.se

Ansökningar som gäller para-verksamhet söker man inte genom Idrottonline utan skickas direkt till Johanna Svenungsson johanna.svenungsson@swebowl.se

Se gärna till att hålla det så kortfattat som möjligt!

Tim Davidson (2)
Tim Davidsson Samordnare återstartstödet
Senast uppdaterad: 23-11-22 av Tim Davidsson