Projekt för skolsamverkan


Vill du se fler ungdomar upptäcka sporten bowling och kanske vara med och hitta våra framtida stjärnor?
I ett projekt vid namn Skolsamverkan har Svenska Bowlingförbundet tagit fram ett nytt och inspirerande material som gör det enklare för bowlinghallar och föreningar att samarbeta med skolor och idrottslärare. 

Syftet med projektet Skolsamverkan är att ge fler unga möjligheten att upptäcka sporten bowling och samtidigt stärka banden mellan skolor och bowlingens verksamhet. Vi utbildar samtidigt idrottslärare i sporten.

Materialet som finns tillgängligt kan användas för att förvandla skolbesök eller idrottslektioner i bowlinghallen till lärorika och minnesvärda upplevelser. Det ger er möjlighet att stärka er roll som en viktig lokal idrottsaktör samtidigt som ni ökar intresset för bowling bland unga. Dessutom skapar det förutsättningar för att bygga långsiktiga och värdefulla samarbeten med skolor i er närhet. Förhoppningen är även att idrottslärare utbildas i sporten och därmed kan hålla mer kvalitativa idrottslektioner i bowlinghallen.

Materialet består av (och går att ladda ner nedan):  

  • Instruktionsvideo: Ett modernt och engagerande videomaterial som introducerar bowlingens grunder.

  • Metodstöd: Praktiska råd och riktlinjer för hur ni som förening eller bowlinghall kan bidra i organiseringen av lektioner och/eller genomförandet av skolaktiviteter på ett professionellt och inspirerande sätt.

  • Metodstöd: Mallar för att trycka roll-ups och broschyrer. En mall att använda i inledande mailkontakt med skolor.


Hur ska din förening/bowlinghall sedan gå till väga?

  1. Skriv en projektplan! 

    För att underlätta för er att komma igång finns möjlighet att söka projektstöd från Svenska Bowlingförbundet. Projektstödet kan användas för att täcka kostnader relaterade till skolsamverkanprojekt som till exempel besök i skolan, framtagande av informations- och marknadsföringsmaterial och ersättning för ledarstöd i samband med besök. Här kan du läsa mer om hur du söker projektstöd.

  2. Ta kontakt med skolan och informera om att du planerar att skicka ut en film samt grundutbildningen. Använd gärna förskriven mall. 

  3. Vid etablerad kontakt, skicka ut materialet och informera återigen om att klubben kan erbjuda stöd/närvaro vid lektionen. Fråga om kontaktuppgifter och delge även klubbens/bowlinghallens kontaktuppgifter.

  4. Närvara på idrottslektionen, stötta idrottsläraren vid behov.

  5. Efter idrottslektionen: dela ut informationshäften, gärna med QR-kod, som leder till klubbens kontaktuppgifter och verksamhet. Inkludera:

Klubbens namn
Övrig information om klubben, exempelvis herr/dam/ungdomsklubb
Klubbens kontaktuppgifter inkl namn och bild på exempelvis ungdoms/medlemmar-ansvarig
Träningsdagar och tider
Hemsida för klubben
Sociala medier

Vill ni veta mer om materialet, hur ni kan använda det eller hur ni söker projektstöd? Kontakta Svenska Bowlingförbundet via rekrytering@swebowl.se.

Vi ser fram emot att hjälpa er stärka samarbetet med skolor och bidra till att fler unga får upp ögonen för vår fantastiska sport!  

Metodstöd för nedladdning:
  • Grundutbildning (laddas hem som power point): Grundutbildning
  • Lektionsupplägg för nybörjare baserat på grundutbildningen, för TUG eller EBF-utbildade att lära ut (laddas hem som power point): Lektioner efter grundutbildning
  • Mallar att använda i marknadsföringssyfte (roll-up och broschyr): Bowlingklubb-mall
  • Mall för mailutskick till skola: Mail-mall

 

 

Video av: Linus Endahl
Videomaterial av: Linus Endahl, Nowadaysfilm

Senast uppdaterad: 25-03-26