Inför seriestart - det senaste om säsongens oljeprofiler

Till helgen är det dags för seriepremiär. Oljeprofilerna är uppdaterade till kommande säsong och de allra flesta har en lägre oljevolym än tidigare.
– Det kommer bli något svårare i år. Det gäller att spelarna funderar extra kring val av klot och hur de ska attackera dessa profiler, säger Carl Wikhede, ordförande i tekniska kommittén.

Elitserien damer och herrar samt Allsvenskan herrar har sex olika profiler att välja mellan. Till denna säsong har profilerna generellt lägre oljevolym jämfört med förra säsongen och Carl Wikhede tror att det kommer bli en extra utmaning för många.
– Vi pratar inte om någon revolution. Dessa volymer hade vi för 5-7 år sedan och det var inga konstigheter då heller. Skillnaden är kloten som är starkare idag än då. Vi har valt den här inriktningen av flera orsaker. Dels ska profilerna passa i så många hallar som möjligt och sedan ska man inte alltid behöva spela sitt starkaste klot även om man inte har så mycket rotation i sitt spel, säger Carl Wikhede och fortsätter:
– De bästa spelarna kommer att lösa det men för många kommer det att ta någon omgång att komma in i det. Om man spelar med en boll med stark yta så kommer banorna brännas sönder när det ligger mindre olja och spelet går väldigt långt ut till vänster. Jag skulle säga att det är bra att inleda med ett ganska snällt klot med en svag yta och börja så långt ut till höger som man kan i spelet. Sedan tycker jag att lagen ska fokusera på att välja en profil som de själva är bra på, inte en som de tror att motståndarlaget är sämre på.

Följande elitserieprofiler finns att välja mellan:

Profil - Pdf Kosi dat pat Brunswick Info

EA 37 2023, 37 fot, Ratio: 2,14

Kosi-Fil dat-fil pat-fil Brunswick  

EA 39 2023, 39 fot, Ratio: 3,46

Kosi-fil dat-fil pat-fil Brunswick  

EA 40 2023, 40 fot, Ratio: 3,1

Kosi-fil dat-fil pat-fil Brunswick  

EA 41 2023, 41 fot, Ratio: 2,9

Kosi-fil dat-fil pat-fil Brunswick  

EA 42 2023, 42 fot, Ratio: 2,83

Kosi-fil dat-fil pat-fil Brunswick  

EA 43 2023, 43 fot, Ratio: 3,5

Kosi-fil dat-fil pat-fil Brunswick  

EA 37 har dock en större oljevolym och är bekant för många då den användes vid SM-slutspelet i maj.
– EA 37 fot fanns med på slutspelet men den var 38 fot lång då. Alla klubbarna var väldigt nöjda med den så vi återanvänder den till den här säsongen. Förutom att den är en fot längre nu så är den sig lik. Men sedan var det just i Jönköping och det kan bli något annat i en annan hall. Vi försöker anpassa profilerna så att de ska funka så bra som möjligt i hallar. Från Kiruna till Malmö och från september till maj.

Wikhede ger sin syn på ett par till av profilerna:
– EA 39 sticker ut som en lättare profil. Den är gjord för att bli en husprofil och jag tror att många kommer att använda den. Den kommer att funka bra för såväl Elitserien, Allsvenskan, korpserien och partybowlingen. EA 42 blir riktigt tuff men det kommer nog bli många matcher på den också.

Breddprofilerna som är framtagna för Allsvenskan damer och herrar division 1-division 3 har generellt också en lägre oljevolym.
– Det är varianter av elitserieprofilerna och det finns flera likheter. Sedan finns det mer frihet för lagen i de lägre serierna kring profiler men jag tror att många blir glada att de inte behöver köpa de senaste kloten som är väldigt dyra utan de kommer klara sig bra ändå.

Allsvenskan damer och ned till division 3 använder sig av nedanstående breddprofiler eller en av industrin gjorda profiler. De ska hålla sig inom längdintervallet 38-42 fot och inom ratio 3.0-7.0. Observera att även 2 av Elitprofilerna är tillåtna att använda sig av då de uppfyller kraven för en breddprofil.

Profil
BDA 38 2023, 38 fot, Ratio: 4,74, Kosi-fil, dat-fil, pat-fil, Brunswick  
BDA 39 2023, 39 fot, Ratio: 4,29, Kosi-fil, dat-fil, pat-fil, Brunswick 
BDA 40 2023, 40 fot, Ratio: 5,28, Kosi-fil, dat-fil, pat-filBrunswick  
BDA 41 2023, 41 fot, Ratio: 5,59, Kosi-fil, dat-fil, pat-filBrunswick 
BDA 42 2023, 42 fot, Ratio: 5,5,   Kosi-fil, dat-fil, pat-fil, Brunswick 

Man kan också spela på en oljeprofil i Allsvenskan Dam och Division 1 - Division 3 som är framtagen av en av Svenska Bowlingförbundets godkända profilproducenter.

Se listan här:

Tekniska kommittén
IBF
Kegel
Brunswick
Joakim Biehl

Profilen måste då följa Blå boken: Kap D § 201 punkt 3.1.2 att ratio ska vara mellan 3,0-7,0 och ha en längd mellan 38-42 fot. I det fall man använder sig av en oljeprofil som är framtagen av industrin skall den godkännas av TK och Sportchefen.

Läs mer om oljeprofilerna här

 

Linus Wirén   13 september 2023 08:50