Slutspelsuppladdning med Spader Dam och B-K Eva

På fredag är det dags. SM-slutspelet drar igång i Jönköping och vi laddar upp med att kolla läget med alla lag inför slutspelsfesten. Först ut är Spader Dam och B-K Eva som möts i den ena damsemifinalen i RC Bowl.

Spader Dam vann grundserien på 38 poäng. För tredje året i rad har de mesta mästarna från Helsingborg valt att möta B-K i Eva i semifinal i slutspelet. Spader Dam har vunnit i två raka matcher de senaste gångerna och i Jönköping 2023 tog de hem sitt 17:e SM-guld efter finalseger över X-Calibur. B-K Eva har alltså två raka brons. 2019 lyckades de ta silver. I finalen blev det förlust mot just Spader Dam. Första semifinalen mellan Spader Dam och B-K Eva börjar på fredag kl 17.00.

Slutspelsuppladdning med Spader Dam

Hallå där Anna Andersson, Spader Dam

Ni vinner grundserien på 38 poäng, två poäng före X-Calibur. Hur ser du på er säsong?
– Jag tycker att vi har gjort det bra. Det har varit många höga slagningar och vi har samtidigt haft en fin rotation i laget. Säsongens profiler kanske inte alltid har passat oss lika bra men jag det känns som att vi har blivit bättre ju längre säsongen gått. Det visade vi bland annat vid sammandraget i Skövde i mars.

Du är nyss hemkommen från Malaysia där det blev en niondeplats i Malaysian International Open. Vad säger du om resan och din insats i tävlingen?
– Det var en jättekul tävlingsresa och väldigt lärorikt. Man förstår varför de är så duktiga i Malaysia. De hade även full koll på banorna som hemmaspelare och vi hamnade lite i underläge redan där. När jag väl var framme i finalsteg 2 så var förhoppningen att nå en högre placering men i det stora hela är jag nöjd med en nionde plats. Jag tar med mig flera bitar i spelet framåt.

Ni var fyra Spader Dam-spelare som var iväg. Kan det vara en utmaning att ladda om till slutspelet?
– Det ska inte vara några problem. Vi är rutinerade och proffsiga. Vi har redan lagt det bakom oss och nu är det fullt fokus på helgen som vi har sett fram emot hela året.

Vad är det bästa med SM-slutspelet?
– Det är hela atmosfären och känslan som infinner sig hos alla spelare. Det finns inget liknande i bowlingväg i hela världen vilket gör SM-slutspelet väldigt speciellt. Det är riktigt häftigt att lyckas sätta strikarna i de avgörande lägena när laget vill att man ska strika lika mycket som en själv.

Hur har er uppladdning varit i laget inför slutspelet?
– Vi hade en gemensam träning i Klippan för några veckor sedan och annars har alla tränat på egen hand och gjort det som förväntas av en. Under onsdagen ska vi möta Full House i en träningsmatch. På torsdag åker vi till Värnamo och tränar där och sedan blir det den förberedande träningen i Jönköping på fredag innan allt drar igång.

Ni har radat upp SM-guld och stått som svenska mästare vid de senaste tre slutspelen. Är ni lika hungriga på att vinna igen?
– Jag tror det. Sedan blir väl säkert de andra lagen ännu hungrigare också för varje år. Men vi är tävlingsmänniskor. Det vore häftigt att vinna för fjärde gången i rad och att vi kan befästa vår storhet i svensk dambowling.

Vilka ser du som er främsta utmanare om guldet?
– Det vågar jag knappt svara på. Jag tror att det blir en stentuff match mellan X-Calibur och Högland i den andra semifinalen. Det känns som att Högland är ännu bättre förberedda än tidigare och de vill säkert ta nästa steg och nå en final.

Vad blir viktigt för er att få till i spelet för att det ska bli guldjubel på nytt?
– Fredagsträningen blir intressant när vi får spela på profilerna som gäller vid slutspelet. Därefter handlar det om att lägga upp en så gynnsam gameplan som möjligt för oss. Vi ska ta ett slag i taget och fokusera på oss själva.

Spader Dam slutspelstrupp
Anna Andersson
Elin Bergqvist
Emma Halttunen
Katrin Jansson
Nora Johansson
Hanna Jönsson
Josefine Linderoth
Sandra de Neergaard
Filippa Persson
Cajsa Wegner
Jenny Wegner

Coach: Karl Wahlgren

Klubbinfo Spader Dam, Helsingborg
Klubben bildades 1971
Antal SM-guld: 17

Slutspelsuppladdning med B-K Eva

Hallå där Emma Forss, B-K Eva.

Hur känns det att det är dags för slutspel?
– Det ska bli väldigt kul. Det är något extra med inramningen och alla klackar som sjunger för fullt. Ramsorna har man i huvudet en hel vecka efter slutspelet.

Vad tycker du om er insats i grundserien?
– Vi har gjort det ganska stabilt. Vi tog de viktiga poängen som behövdes för att nå slutspelet och vi har en härlig sammanhållning i laget.

Vem har varit utropstecknet för er under säsongen?
– Caroline Lagerlöf har varit helt otrolig. Susanna Kiiskinen har också varit som en dröm i de matcher hon spelat för oss (samarbetsavtal med Västerås SK BK). Caroline och Susanna är ett väldigt vasst banpar. De har ett liknande spel och det ser så lätt ut när de bowlar.

Hur har ni laddat inför helgen?
– Vi har tränat bra och kört flera extrapass. Vi har testat väldigt många profiler. Träningspassen på plats i Jönköping blir otroligt viktiga. Det är först då vi väljer vilka som ska spela tillsammans och spelarna får en chans att kolla över sin klotväska samt vilket material de ska satsa på i första hand.

Vilka lärdomar kan ni dra av de senaste årens semifinalförluster mot Spader Dam?
– Det brukar bli rätt stressigt under slutspelshelgen då det är mycket som händer. Det gäller att vi hittar lugnet som lag så att vi hinner snacka ihop oss. Vi måste hjälpa varandra bättre än i de senaste slutspelen och vara med på förflyttningarna. Vi behöver få ned den sista käglan. Det räcker inte att vara nöjda med att träffa fickan utan det gäller att vi får med oss strikeföljderna. Spader brukar vara väldigt starka i ruta 8-10. Det krävs att vi också är det och verkligen är bäst när det gäller.

Vad är er målsättning i slutspelet?
– Vi vill ge Spader en riktigt bra match och förhoppningsvis blir det roliga matcher. Det känns som att många tänker att vi bara tar brons hela tiden men 2019 tog vi faktiskt silver när vi besegrade X-Calibur i semifinalen. 2018 pressade vi även Spader till en tredje och avgörande semifinal så vi vet att allt kan hända.

B-K Eva slutspelstrupp
Evelina Andersin
Anneli Blomqvist
Tilde Eliasson
Lina Hamberg
Susanna Kiiskinen
Caroline Lagerlöf
Emelie Neidenmark
Cecilia Solén
Lena Sulkanen

Coach: Emma Forss

Klubbinfo BK Eva, Stockholm
Klubben bildades 1960
Antal SM-guld: -

Livestream SM-slutspelet

Linus Wirén   08 maj 2024 20:02