Idag börjar SM-slutspelet - tre sprakande dagar väntar i Jönköping

Det är dags för slutspelsfest i Jönköping. SM-slutspelet i 8-manna avgörs under helgen med start idag. Fyra damlag respektive herrlag kommer att göra upp om SM-medaljerna i ett kokande RC Bowl.

För många bowlingfantaster är SM-slutspelet årets största händelse, vilket brukar märkas på både stämning och publiktryck. Till helgen är det dags då de fyra främsta damlagen respektive herrlagen från grundserien gör upp om SM-guldet i 8-manna som likt förra året arrangeras i RC Bowl i Jönköping.
– Det finns inget liknande i bowlingväg i hela världen vilket gör SM-slutspelet väldigt speciellt. Det är riktigt häftigt att lyckas sätta strikarna i de avgörande lägena när laget vill att man ska strika lika mycket som en själv, säger Anna Andersson i Spader Dam som vann grundserien på 38 poäng. För tredje året i rad har de mesta mästarna från Helsingborg valt att möta B-K i Eva i semifinal i slutspelet. Spader Dam har vunnit i två raka matcher de senaste gångerna och i Jönköping 2023 tog de hem sitt 17:e SM-guld efter finalseger över X-Calibur. 

I den andra semifinalen ställs Team X-Calibur mot BK Högland och det blir därmed en repris på de senaste två årens slutspel på damsidan med samma lag som möts i semifinal.

Team Pergamon BC vann grundserien på herrsidan med 36 poäng och var tre poäng före tvåan Team Clan Nässjö BK. Pergamon är mesta mästare och vann sitt 15:e SM-guld förra året när de besegrade BK Kaskad i finalen. Martin Larsen i Partillelaget har varit med på hela resan sedan första guldet 2003 och ser fram emot slutspelshelgen. 
– Även om man varit med så många gånger så är det alltid extra pirrigt inför slutspelshelgen. Det är så mycket runt omkring och det är den veckan det snackas absolut mest bowling i Sverige under året. Det är enormt kul att få vara med och ha chansen att vinna igen, säger Martin Larsen. 

För de två senaste årens finallag Kaskad blir det inget slutspel i år då de slutade femma i serien. Fyran BK Full House hade samma poäng som Kaskad men bättre poängskillnad och de skrällde och tog därmed den sista slutspelsplatsen. Ängelholmslaget har ett SM-guld sedan tidigare som de vann 2011. Trea i grundserien blev Team Alingsås som gör sig redo för sitt tredje raka slutspel.

Pergamon har valt att möta Full House i semifinal och det betyder att Team Clan Nässjö ställs mot Team Alingsås i den andra semifinalen. 

SM-slutspelet inleds kl 17.00 under fredagen. Semifinalerna genomförs fredag och lördag. Finalerna avgörs på söndag. Bäst av tre matcher gäller.

Följ SM-slutspelet i Svenska Bowlingförbundets webbtv-sändning 

Slutspelssidan

Resultat damer

Resultat herrar 

Livescore

Följande två oljeprofiler får damerna välja mellan:
Thuvesson 42
Skräcken 37

Följande två oljeprofiler får herrarna välja mellan:
Algeskog 40
Skräcken 37

Det högst seedade lagen väljer oljeprofil inför match 1 och inför en ev tredje och avgörande match.

Mer om alla slutspelslag

Spader Dam, Helsingborg
Mesta mästarna Spader Dam vann grundserien på 38 poäng. För tredje året i rad har Helsingborgslaget valt att möta B-K i Eva i semifinal i slutspelet. Spader Dam har vunnit i två raka matcher de senaste gångerna och i Jönköping 2023 tog de hem sitt 17:e SM-guld efter finalseger över X-Calibur. 

Team X-Calibur BK, Partille
Två i grundserien och har tagit silver vid de två senaste SM-slutspelen efter finalförluster mot Spader Dam. Räkna med att X-Calibur är revanschsugna på Spader Dam. Partillelaget har totalt vunnit fyra SM-guld. Det senaste vann de 2018 i Malmö. 

BK Högland, Nässjö
Högland är i sitt nionde raka slutspel efter att ha blivit trea i grundserien. 2014 gick de till final och föll mot X-Calibur. Därefter har det tagit stopp i semifinal vid åtta raka slutspel. Frågan är om de vänder på trenden i år? 

B-K Eva 
Brommaklubben Eva blev fyra i grundserien. De ställs mot Spader Dam i semifinal för tredje slutspelet i följd. B-K Eva har två raka brons. 2019 lyckades de ta silver efter finalförlust mot just Spader Dam.

Herrar

Team Pergamon BC, Partille
Team Pergamon är mesta mästare på herrsidan. De vann sitt 15:e SM-guld förra året när de besegrade BK Kaskad i finalen. Pergamon vann grundserien med 36 poäng, tre poäng före tvåan Team Clan Nässjö. Den profilstarka lagmaskinen från Partille har valt att möta BK Full House i semifinal. 

Team Clan Nässjö BK
Tvåa i grundserien. Innan de två senaste årens slutspel hade Pergamon och Clan ställts mot varandra i sex raka finaler. Team Pergamon har vunnit alla förutom en av dem. 2016 lyckades Team Clan ta klubbens enda guld i 8-manna hittills och det var just i Jönköping det skedde. Nu finns det chans att Pergamon och Clan möts i ett hett rivalmöte i finalen igen. 

Team Alingsås BC
Laget från potatisstaden är i sitt tredje raka slutspel efter att ha blivit trea i grundserien. Båda gångerna har det tagit stopp i semifinal. Tar Alingsås nästa steg i år och spelar om guldet på söndag?  

BK Full House, Ängelholm 
Kom tillbaka till bowlingens finrum förra året efter några år i Sydallsvenskan. Redan i andra säsongen efter återkomsten skrällde de och knep den fjärde och sista slutspelsplatsen. Full House gör sitt tredje slutspel. 2011 vann Ängelholmslaget SM-guld efter finalseger i ett rysarmöte över Pergamon. 2014 tog Full House brons. 

Tidsprogram SM-slutspelet 2024

Fredag 10 maj
17.00 Spader Dam-B-K Eva
17.00 Team X-Calibur BK-BK Högland

20.20 Team Pergamon BC-BK Full House
20.20 Team Clan Nässjö BK-Team Alingsås BC

Lördag 11 maj
09.00 B-K Eva-Spader Dam
09.00 BK Högland-Team X-Calibur BK

12.20 BK Full House-Team Pergamon BC
12.20 Team Alingsås BC-Team Clan Nässjö BK

15.40 Ev semifinal 3 damer (Om båda damernas semifinaler kl 15.40 utgår så tidigareläggs herrarnas ev tredje semifinaler till kl 16.30).

19.00 Ev semifinal 3 herrar

Söndag 12 maj
09.00 Final 1 damer och herrar
12.20 Final 2 damer och herrar
15.40 Ev final 3 damer och herrar

Tidigare svenska mästare, damer

Tidigare svenska mästare, herrar

För det senaste om SM-slutspelet - kolla även in Svenska Bowlingförbundets sociala medier: 

Instagram
Facebook
X
TikTok

Linus Wirén   10 maj 2024 09:32