Fördel Pergamon och Clan efter första herrsemifinalen

Det blev de högre seedade lagen även på herrsidan som tog hem de första semifinalmatcherna som spelades sent på fredagskvällen. Team Pergamon besegrade BK Full House med klara 17-3. Frågan är om något lag kan stoppa Pergamon från ännu ett SM-guld? Mötet Team Clan Nässjö BK och Team Alingsås blev däremot en riktigt jämn fajt in i slutrutan där Nässjölaget gick segrande ur striden med 11-9.

De regerande svenska mästarna och seriesegrarna Team Pergamon imponerade stort när de vann den första semifinalen mot seriefyran BK Full House. Matchen slutade hela 17-3 till Pergamon och det räckte inte långt för Ängelholmsholmslaget att en av lagets engelsmän, Raymond Teece, både dammade in en 300-serie och var matchens bäste spelare individuellt med 1023 poäng.

– Vi gjorde det vi hoppades på att vi skulle göra. Vi bjöd inte på mycket, stressade inte i onödan och gjorde förändringarna när vi skulle så alla jobbade på bra, säger en nöjd Niklas Dahlberg, coach i Team Pergamon.

Pergamon gick ifrån till en klar ledning med 8-2 efter två spelade serier och punkterade sedan matchen via 5-0 i den tredje serien vilket gav ointagliga 13-2 totalt. Lagen valde att spela även den fjärde serien trots att matchen redan var avgjord för att träna på en fjärde series förändringar.

Enligt Niklas Dahlberg är det en stor utmaning med profilerna även om det är höga siffror på många spelare.

– Banorna är inte självspelande och det gäller att göra rätt. I morgon förväntar vi oss också en del förändringar med spel på andra sidan i hallen om Spader Dam väljer att byta sida. Det känns också som att Full House måste chansa lite och vi blir inte förvånade om de byter profil till nästa möte och blir det byte av profil tar jag ut laget först i morgon.

I Pergamon toppade nu Martin Larsen med 980 före William Svensson, 958. Full House hade matchens stora lirare i Raymond Teece som förutom sin 300-serie strajkade ihop hela 1023 totalt. Hoppet blev stort ner till lagets tvåa som var John Mattsson med 900 blankt. 

I den i förhand mer ovissa semifinalen mellan serietvåan Team Clan Nässjö BK och serietrean Team Alingsås BK visade serietvåan att placeringsföljden i grundserien inte var en slump. Men det blev också lika klart att detta kommer att bli en lika jämn och spännande semifinalduell som många också förutspådde.

Team Clan tog hem den första drabbningen med knappa 11-9 efter att ha startat klart bäst, men ju längre matchen pågick ju bättre kom Alingsås in i matchen.

– De första två serierna tar vi ett klart kommando och då gör vi vad vi ska. I tredje släppte vi in dem i matchen, men vi lyckades hålla undan tack vare bra lagkänsla i den sista serien, säger Clans Alexander Tigerstrand som även lyckades slå en fullpoängare i den andra serien.

Nässjölaget skaffade sig en till synes betryggande ledning med 7-3 efter två spelade serier, men sedan vaknade Alingsåsspelarna och kröp allt närmare. Matchen kom att avgöras i de allra sista slagen där Clans Anton Ahlgren och Peter Hellström lyckades vinna sitt bord mot Alingsås Gustaf Johansson och James Blomgren med ynka sex käglors marginal och greja segern i den första semifinalen till sitt Clan.   

– Det var riktigt starkt av Anton Ahlgren som dubblade i sin sista ruta för att stänga bordet. Nyckeln till segern var just det att vi var starkare och bättre på att täcka de sista rutorna, fortsätter Alexander Tigerstrand som tycker att laget har goda förutsättningar inför fortsättningen med ett bra momentum i laget.

– Det viktiga blir nu att äta, dricka och sova för att hålla uppe energin och då ska det gå bra även i morgon.

Individuellt var Robin Ilhammar bäst i både Clan och matchen med 1006 före sin lagkamrat Alexander Tigerstrand som stannade på 955 efter bland annat en 300-serie i den andra serien. Alingsås saknade de riktigt höga toppresultaten och bäst slog nu Emanuel Jonsson, 937, före Joakim West, 936.  

I morgon lördag spelas de andra herrsemifinalerna lagen emellan klockan 12.20. Frågan är då om det går att stoppa 2000-talets suveräner Team Pergamon från att nå ännu en SM-final och om även det andra mötet mellan Team Clan Nässjö BK och Team Alingsås kommer att bli lika jämnt och spännande som det första?

Länkar:

Resultat herrar

Livestream förbundets Youtubekanal Swebowl

Livescore

Slutspelssida med samlad info

 

 

 

Jonas Brändström   10 maj 2024 23:17