Team Pergamon är svenska mästare 2023

Team Pergamon är svenska mästare i 8-manna. De vann till sist med 12-8 i den avgörande matchen mot BK Kaskad och tar sitt 15:e SM-guld.
– Vi kommer ihop som lag och jag är otroligt lättad att det gick vägen, säger Jesper Svensson.

Det blev en riktigt jämn och spännande final vid SM-slutspelet i Jönköping mellan Team Pergamon och BK Kaskad. Efter att den första finalmatchen slutat 10-10 så vann Pergamon den andra med 11-9 och hade övertaget inför den tredje och avgörande finalen. Oavgjort skulle räcka för Pergamon för att vinna guldet. Kaskad inledde dock starkast i den tredje matchen och vann de två första serierna med 3-2. Men Pergamon plockade fram mästarrutinen när det som mest behövdes. De vann de två avslutande serierna med 4-1 och tog hem matchen med 12-8.
– Det är glädje och lättnad nu. Det har varit riktigt tuffa matcher i slutspelet och vi kunde aldrig slappna av, säger Martin Larsen som var poängbäst i den avgörande finalen med 1005 poäng.
– När vi började den här slutspelshelgen var jag mer nervös än på länge. Jag har inte spelat så bra den senaste tiden och man vill verkligen inte göra någon i laget besviken. Jag är äldst i gänget och har mest rutin och det ställer sina krav. I början av helgen ville jag för mycket men efterhand hittade jag spelet mer och mer.

Pergamon tar sitt femte raka SM-guld och totalt är det Partillelagets 15:e guld i 8-manna. Martin Larsen har varit med på hela resan sedan Pergamons första SM-titel i Västerås 2003.
– Det är svårt att jämföra gulden. Det är här och nu som gäller när man presterar och det är här och nu när man njuter av en seger. Sedan när man väl sätter sig i soffan och kollar i historieböckerna så är det alltid roligt att man har tagit flera guld.

Martin Larsen hyllar sin banpartner Jesper Svensson.
– Vi gör det som lag men utan superstjärnor och maskiner som Jeppe så hade det varit väldigt svårt att guldet. Alla lag behöver stjärnor och Jeppe är tungan på vågen för oss.

Jesper Svensson var glad över att ha vunnit ännu ett guld med Pergamon.
– Det var stentufft mot Kaskad men vi lyckas komma ihop som lag och spelar riktigt bra i sista matchen. Vi visar att vi är bäst i Sverige även om de andra lagen gör det otroligt bra också. Det är fantastiskt att vara en del av det här gänget år in och år ut.

Jesper Svensson har haft ett späckat schema det senaste och han har tävlat intensivt på PBA-touren. Svensson landade på Landvetter i fredags eftermiddag för att sedan direkt inta slutspelsbanorna i Jönköping.
– Det har varit omtumlande och jag känner mig helt slutkörd. Men det är sådana här stunder vi spelar för och slutspelet är det roligaste vi har i Sverige. Det är så himla kul med lagidrott och eftersom jag tävlar mycket individuellt annars så är det väldigt skoj att få den här mixen med seriespelet.

För BK Kaskad som vann grundserien så slutar säsongen med silver för andra året i rad.
– Det känns tungt. Förra året var mycket nytt när vi var i final men den här säsongen har vi gjort stora framsteg. Det visade vi genom att vinna semifinalen ganska komfortabelt och vi bjöd upp till match i finalen. Det är små marginaler som avgör och den här gången gick det åt fel håll. Sedan är Pergamon starka i de avgörande lägena och de har mycket rutin. Vi är nöjda med vår säsong men det kommer ta några dagar att smälta den här finalförlusten, säger William Svensson.

SM-slutspelet 2023 herrar, Jönköping:
1. Team Pergamon BC, Partille
2. BK Kaskad, Norrköping
3. Team Clan BK, Nässjö
3. Team Alingsås BC

Resultat

Team Pergamons guldlag:
Timmie Ahl
Adam Andersson
Kim Bolleby
Oliver Dahlgren
Axel Engblom
Albin Gullstrand
Pontus Falkhäll
Markus Jansson
Benjamin Jonsson
Martin Larsen
Alexander Larsson
Zakarias Lindqivst
Tobias Hogdin
Osku Palemaa
Jesper Svensson

Coach Niklas Dahlberg
Team Manager Pär Svensson

Klubbinfo Team Pergamon BC, Partille
Klubben bildades 1997
Antal SM-guld i 8-manna: 15

Svenska mästare i 8-manna de senaste tio åren på herrsidan:
2023 Team Pergamon BC
2022 Team Pergamon BC
2021 Säsongen inställd pga av pandemin
2020 Säsongen avbruten pga pandemi
2019 Team Pergamon BC
2018 Team Pergamon BC
2017 Team Pergamon BC
2016 Team Clan BK
2015 Team Pergamon BC
2014 Team Pergamon BC

 

Linus Wirén   14 maj 2023 19:22