Spader Dam och Team X-Calibur tog kommandot i damernas semifinalspel

Spader Dam och Team X-Calibur vann på fredagskvällen de första semifinalmatcherna i damernas SM-slutspel. Spader Dam vann första mötet mot B-K Eva, Stockholm, med klara 15-5 och Team X-Calibur storspelade i sin segermatch mot BK Högland.

– Vi visade att vi inte bara är här för att delta utan för att vinna, säger en nöjd Josefin Hermansson i X-Calibur.

Suveräna seriesegrarna och SM-favoriterna Spader Dam tog en klar seger i det första semifinalmötet med B-K Eva, Stockholm. Men det var B-K Eva, Stockholm, som inledde klart bäst och tog lite överraskande hem den första serien klart med 4-1. Stockholmslaget slog fina 1719 mot ett Spader Dam som inledde med 1584 och inte riktigt stod att känna igen.

I den andra serien höjde sig Spader Dam medan Eva tappade vilket gav 4-1 i serien till Helsingborgsdamerna och 5-5 totalt efter halva matchen.

– Vi var inte riktigt med i början, varken i huvudena eller på banorna, men stressade inte upp oss då vi vet vad vi kan. Det var kanske bra vi fick en sådan början så vi steppade upp direkt och det blev en väckarklocka för oss, förklarar Anna Andersson i Spader dam.

För i den andra halvan av matchen var Spader Dam återigen ett par nummer för stora för sina motståndare och vann båda de avslutande serierna med 5-0. Det gav till slut ändå en övertygande seger med klara 15-5, trots starten.

Nora Johansson toppade individuellt i Spader Dam med 897 vilket även räckte till fyra vunna banpoäng i par med Cajsa Wegner, 848. I B-K Eva, Stockholm, var Anneli Blomqvist i topp individuellt med 851.

Den andra semifinalen är lite mer oviss att tippa i förhand. BK Högland och Team X-Calibur stod närmare varandra i spelstyrka i serien. Det blev också en mycket välspelad första semifinal mellan de två på den kortare oljeprofilen som Högland nu valt.

X-Calibur fick en riktig drömstart och hade rejäl strajkfest i den första serien. Partilledamerna slog hela 1936 totalt mot Höglands 1593 vilket gav solklara 5-0 i serien inför fortsättningen.

– Vi öppnade väldigt starkt, och skapade ett bra självförtroende som vi bar med oss resten av matchen. Högland är ett bra lag och vi är medvetna om att vi måste spela bra för att vinna över dem och just idag var vi lite bättre, förklarar en nöjd Josefin Hermansson i X-Calibur.

I den andra serien kontrade Högland och närmade sig via 4-1 i serien vilket gav spänning till matchen igen. Men X-Calibur fortsatte att spela bra matchen igenom och gav inte Högland någon riktig chans att komma ikapp. Med två fina avslutande serier en bra bit över 1700 i totalslagning drog X-Calibur istället ifrån och kunde vinna komfortabelt med 14-6.

– Vi gjorde en riktigt bra match och visade både för oss själva och andra att vi är inte här bara för att delta utan för att vinna. Sedan måste jag också påpeka att det är så roligt spela inför en hejarklack igen. Det är sällan den här stämningen skapas bakom bowlingbanorna var i världen vi än jämför med så vi ser verkligen fram emot morgondagen, fortsätter en glad Josefin Hermansson.

Team X-Calibur hade tre spelare över 900 med en storspelade Joline Persson Planefors i topp med utmärkta 989. Lagkamraten Josefin Hermansson var inte mycket efter med 973 och även Hanna Engberg var över 900 med 945. I Högland var Maria Fridell bäst individuellt med 889.

Därmed leder både Spader Dam och Team X-Calibur sina semifinaler med 2-0 efter var sin seger och då det gäller att komma först till 4 så kan båda lagen avgöra semifinalen och bli klara för final redan i det andra semifinalmötet i morgon lördag.

Länk resultat damer

Länk livescore

Länk livestream

Mer info om SM-slutspelet

 

 

 

Jonas Brändström   12 maj 2023 22:42