Spader Dam är svenska mästare 2023

Spader Dam är svenska mästare i 8-manna. De vinner finalen mot Team X-Calibur i två raka matcher och tar sitt 17:e SM-guld.
– Det känns helt fantastiskt. Vi spelar extremt bra i slutspelet, säger Anna Andersson i Spader Dam.

Första finalmatchen vann Spader Dam med 12-8 och de följde upp med att ta hem den andra finalen med 13-7. De öppnade starkt i andra semifinalen och vann de två första serierna med 4-1 och skaffade sig ett stort övertag. Team X-Calibur kämpade sig tillbaka i tredje serien och vann den med 4-1 och höll liv i matchen till fjärde serien. Men väl i den avslutande serien kunde inte Partillelaget rå på de mesta mästarna Spader Dam som vann den sista serien med 4-1 och guldet var i hamn. Det är Helsingborgslagets 17:e SM-guld.
– Vi har sett fram emot det här hela säsongen och nu står vi här som mästare. Det kan inte bli bättre, säger Anna Andersson och fortsätter:
– Det här är nog det guldet som slår högst för jag tror aldrig att vi varit så här stora favoriter på förhand. Det är lite speciellt att gå in som favoriter men pressen kommer främst från oss själva för vi vet hur gärna vi vill vinna. Vi spelar extremt bra i slutspelet och det är hela tiden olika spelare i laget som kliver fram.

I första finalen var Anna Andersson poängbäst med 1021 och i den andra var det Sandra de Neergaard som hade högst för Spader Dam med 973 poäng. Sandra de Neergaard har varit med och vunnit nio guld för Spader Dam i 8-manna.
– Det är lika roligt varje gång och jag tröttnar aldrig på det här. Det var väldigt tuffa finalmatcher mot X-Calibur men vi är snäppet vassare. Det är så inspirerande att spela i det här laget och vi ger allt hela vägen.

Hon får medhåll av lagkompisen Jenny Wegner:
– Det är helt otroligt och det känns som att vi bara blir starkare för varje år som går så framtiden ser ljus ut. 

SM-guldet är Spader Dams tredje raka i 8-manna och förra året i Nyköping blev det också finalseger över just Team X-Calibur. Joline Persson Planefors i X-Calibur menar att de gav allt de kunde i finalmatcherna.
– Spader är bättre än oss. Vi ger dem jättebra motstånd och kämpar tillsammans sett till de förutsättningar vi har men det räcker inte. Vår chans hade nog varit om vi hade vunnit eller spelat oavgjort i första matchen. Vi är jättestolta över det vi presterar och att vi ger allt. Vi låg risigt till i höstas men vi gjorde en riktigt fin upphämtning under våren, säger Joline Persson Planefors.

Slutspelsstämningen var på topp i RC Bowl under helgen och Anna Andersson hyllar Spader-klacken.
– Den är fantastisk. Jag skulle nog säga att efter Pergamon så har vi den bästa klacken.

SM-slutspelet 2023 damer 8-manna
1. Spader Dam, Helsingborg
2. Team X-Calibur, Partille
3. BK Högland, Nässjö
3. B-K Eva, Stockholm

Resultat

Spader Dams guldlag:
Anna Andersson
Elin Bergqvist
Sandra de Neergaard
Emma Halttunen
Katrin Jansson
Nora Johansson
Hanna Jönsson
Josefine Linderoth
Filippa Persson
Cajsa Wegner
Jenny Wegner

Coach: Karl Wahlgren

Klubbinfo Spader Dam, Helsingborg
Klubben bildades 1971
Antal SM-guld: 17

Svenska mästare de senaste tio åren
2023 Spader Dam 
2022 Spader Dam 
2021 inställd pga av pandemin
2020 Säsongen avbruten pga pandemin
2019 Spader Dam 
2018 Team X-Calibur 
2017 Spader Dam
2016 Spader Dam 
2015 Team X-Calibur 
2014 Team X-Calibur

Linus Wirén   14 maj 2023 15:57