Veteranlandskamp mot Finland!

I tisdags, den 13/6, så spelades det en veteranlandskamp mot Finland i Helsingfors. Det var den anrika hallen Tali som stod för det fantastiska värdskapet. 8 herrar och 4 damer kvalificerade sig till matchen genom årets SM-spel. Tyvärr blev det förlust, då den finska spelarna var på hugget och Finland vann till sist med 14546 mot Sveriges 14066

Då har det äntligen återigen varit en veteranlandskamp mot våra grannar Finland. I måndags klev 8 herrar och 4 damer på båten från Stockholm till Helsingfors för att försvara Sveriges färger i Finland. Spelarna har kvalificerat sig till matchen genom att spela årets SM och dessutom lyckats ta sig vidare till finalspelet där. Dessutom är ett av kraven att vara över 65 år fyllda.

-Vi hade en härlig dag, och arrangemanget var väldigt välordnat och allt har fungerat perfekt, säger Sveriges Lagkapten Ann-Christin Knichter till Finlands Bowlingförbund. Och det är på den mer sociala biten som våra finska grannar väljer att lägga störst fokus. Det är viktigare att ha en bra dag och att ha trevligt än att slå bra siffror.

Med det sagt så är det ju aldrig roligt att förlora som idrottsutövare. Och förlorade lagmatchen var precis vad Sverige gjorde, med ganska stor marginal. Formatet var att alla 12 spelare från respektive nation spelade 6 serier var och vinnande lag blev de med högst slagning totalt. Det ingick även ett åldershandikapp med 1 poäng för varje år äldre än 65. När alla hade spelat klart så hade Finland vunnit med 14564 mot 14066. Finland hade även högsta individuella slagning från Seppo Eskolin som slog 1428 med sina 30 i HCP.
Glädjande var dock att Sveriges damer slog sina finska motståndare med 50 poäng totalt och bästa dam var Sveriges Anna-Greta Bergström med sina 1233, inklusive 66 i HCP. Bäste svenske herre blev Kjell Eriksson med 1303, inklusive 48 i HCP.

 

Sveriges bästa spelare i veteranlandskampen, Kjell Eriksson och Anna-Greta Bergström

 

-Finland hade en herre som var 88 år med, så han hade ju 23 i HCP per serie. Men han snittade ändå över 190, säger Conny Aronsson som gjorde sin första veteranlandskamp för Sverige. 
-Men det var fantastiskt roligt att få vara med och finnarna var jättetrevliga. Det enda som går att klaga på var att det var lite stressigt. Vi hann inte ens titta runt i hallen och kolla på banorna innan det var dags för inmarsch och nationalsång. Så det var kanske inte optimal uppladdning.

Just det tajta schemat nämner även Ann-Christin Knichter till Finska Bowlingförbundet, där hon också säger att det nog hade kunnat vara kul att utveckla matchen lite och kanske även plocka med andra länder, som Norge och Danmark.

Trots förlusten var det dock glada miner hos de svenska spelarna, och de flesta hoppas nog att det blir av igen nästa år och att de får åka med. För Conny Aronsson var det en upplevelse.
-Det är ju få förunnat att få dra på sig en svensk landslagströja, så det tar jag verkligen med mig.

Svenska laget under inmarsch

Samtliga resultat

Text: Christian Holmén

 

16 juni 2023 14:25