U21-VM på hemmaplan i juni

Den 20-29 juni är det dags för U21-VM i Helsingborg. Det är första gången sedan 1967 som ett bowling-VM arrangeras i Sverige.
– Det ska bli väldigt kul att få arrangera ett mästerskap på hemmaplan, säger Peter Hodor.

Huvudarrangör för U21-VM är Svenska Bowlingförbundet som i samarbete med Internationella Bowlingförbundet och Olympia Bowling i Helsingborg arrangerar mästerskapet. Från början skulle U21-VM arrangeras 2020 men på grund av pandemin så har mästerskapet blivit uppskjutet vid två tillfällen. Till sommaren är det så dags och mästerskapet kommer att avgöras i Olympia Bowlinghall i Helsingborg.
– Det känns väldigt kul att mästerskapet äntligen kan bli av och skönt att vi kan genomföra det utan restriktioner, säger Svenska Bowlingförbundets generalsekreterare Peter Hodor. 
Generalsekreteraren menar att ett mästerskap på hemmaplan kan ge mycket positivt för svensk bowling.
– Jag tror att det kommer bli mycket publicitet kring mästerskapet. Det är inte ofta vi har ett internationellt mästerskap i Sverige och det kan leda till ett större intresse för bowlingen.

I nuläget ser det ut som att 25 till 30 nationer kommer att delta. Med anledning av den ryska invasionen av Ukraina så beslutade det Internationella Bowlingförbundet i förra veckan att deltagare från Ryssland och Belarus inte får delta i Internationella bowlingtävlingar och beslutet gäller tills vidare. Peter Hodor välkomnar beslutet.
– Det är ett helt rätt beslut och vi stöttar det förstås fullt ut.

Det praktiska genomförandet av U21-VM håller Olympia Bowling i tillsammans med Helsingborgsklubbarna Spader Dam och IS Göta. Patrick Backe som driver Olympia Bowling och som är med mycket i planeringen av evenemanget ser fram emot mästerskapet.
– Det har varit en dröm att få ett VM till Sverige och det är en väldigt stor grej. Planen har hela tiden varit att när väl mästerskapet ska genomföras så ska det vara utan restriktioner, där vi slipper någon corona-bubbla. Att vi på så sätt kan locka publik, skapa ett medialt intresse och att det finns andra aktiviteter i staden vid sidan av bowlingen, säger Patrick Backe.

Han berättar att det är ett fint samarbete med Helsingborgs Stad via Helsingborgs Convention & Event Bureau och från den offentliga sidan finns Region Skånes eventbolag Event in Skåne med som medfinansiär partner.
– Vi har ett bra stöd från Helsingborg Convention och Event Bureau samt Event in Skåne och de är väldigt positiva till arrangemanget. Mästerskapet genomförs en perfekt tid på sommaren där vi kan visa upp staden på bästa sätt och det kommer finnas mycket för alla besökare att upptäcka i Helsingborg.

– Ja, detta är en evenemangsvärvning vi verkligen är glada att vi alla kunnat göra. För deltagare och besökare kommer det dessutom att finnas ett enormt mervärde i att den stora stadsmässan H22 City Expo pågår samtidigt. Staden kommer verkligen att sjuda av liv under denna period, säger Henrik Gidlund, Enhetschef för Helsingborg Convention & Event Bureau.

– Det är mycket glädjande att vi nu kan genomföra internationella event med publik. Vi behöver upplevelser att se fram och arbeta gemensamt mot. Eventen är viktiga för att inspirera till rörelse för alla åldrar, stolthet och internationell samverkan, säger Pehr Palm VD Event in Skåne.

2009 hölls det senaste internationella mästerskapet i Sverige då junior-EM genomfördes i Baltiska hallen i Malmö. Ett VM har inte arrangerats i Sverige sedan 1967 då senior-VM hölls i Malmö. Daniel Rönnbäck som är Championship Sports Manager på Internationella Bowlingförbundet menar att Sverige länge varit ett önskemål hos IBF som arrangör för ett internationellt mästerskap. Ett dam- eller herrmästerskap är inte möjligt i Sverige i nuläget då det krävs 40 banor och någon sådan stor hall finns inte i landet. För ett U21-VM räcker det gott med Olympia bowlings 20 banor.
– Olympia Bowling är en av de bästa hallarna i Sverige och passar perfekt för ett mästerskap. Det känns väldigt kul att Sverige med en sådan stark bowlingtradition kommer vara värd för mästerskapet, säger Daniel Rönnbäck.

Linus Wirén   17 mars 2022 15:58