Truppen är uttagen till U21-VM på hemmaplan

Idag har förbundskapten Mattias Melin tagit ut truppen till U21-VM i Helsingborg den 20-29 juni.
– Vi har tagit ut ett starkt lag och det ska bli häftigt med VM på hemmaplan, säger Mattias Melin.

Truppen till U21 VM i 2022

Tjejer: 
Hanna Engberg, Team X-Calibur, 20 år - ett tidigare U21-VM. Brons Lag.
Ottilia Gunnarsson, BK Femtionian, Team X-Calibur, 20 år - debutant (tidigare NM)
Emma Halttunen, Spader Dam, 20 år - debutant (tidigare NM)
Nora Johansson, Spader Dam, 19 år - debutant (tidigare NM)

Killar:
Robin Ilhammar, Team Clan, 18 år - debutant (tidigare JEM)
Carl Eklund, IKW/Köping BK, 16 år debutant (tidigare JEM)
William Berggren, Team Clan, 19 år - debutant (var uttagen till JEM 2020 men inställt pga covid).
Oliver Dahlgren, Team Pergamon BC, 19 år - debutant (var uttagen till JEM 2020 men inställt pga covid).

Förbundskapten: Mattias Melin
Assisterande förbundskapten: Moa Ekström

Senaste U21-VM:et arrangerades i Detroit 2018 och där tog Sverige fyra medaljer. Hanna Engberg var med då också och vann brons i lag. Hon har även totalt 10 medaljer på tidigare junior-EM. Nora Johansson var med vid det framgångsrika junior-EM:et i höstas i Tilburg där hon tog tre medaljer, bland annat guld i masters. Hon har totalt 5 medaljer i junior-EM-sammanhang. Ottilia Gunnarsson och Emma Halttunen har liksom Hanna Engberg och Nora Johansson representerat Sverige på Nordiska Mästerskapen U23 och hela kvartetten spelar i topplag i Elitserien till vardags.

På killsidan är Robin Ilhammar och Carl Eklund med. De tog guld tillsammans i dubbel och team vid junior-EM i Tilburg 2021. Robin Ilhammar slog även till med guld i singel samt silver i All-event och brons i Masters. Carl Eklund var också på pallen i både singel och All-event med två brons. Carl Eklund vann i höstas Europatourtävlingen Brunswick Open 2021 i Frankrike. Robin Ilhammar är en bärande spelare i topplaget Team Clan BK i Elitserien. Där är han lagkamrat med William Berggren som också spelar frekvent i Nässjölaget. Berggren tillsammans med Oliver Dahlgren var uttagna till junior-EM 2020 som blev inställt på grund av covid. Nu får de chansen på nytt i landslagssammanhang. Oliver Dahlgren blev bland annat tvåa i Europatourtävlingen Leandersson Christmas Tournament i december.

– Det har varit en tuff uttagning och det är väldigt jämnt bland många spelare som varit aktuella. Vi har vridit och vänt på varje sten och vi är nöjda med laget som vi har tagit ut, säger Mattias Melin.
Det är första gången sedan 1967 som ett bowling-VM arrangeras i Sverige och Mattias Melin tycker det ska bli kul med ett mästerskap på hemmaplan.
– Det ska bli väldigt häftigt och det kommer vara bra fart i Helsingborg. 

Assisterande förbundskapten Moa Ekström ser flera fördelar med att spela på hemmaplan.
– Det blir jättekul med härlig stämning och storpublik som hejar på Sverige. Vi kommer ha minst ett förberedelseläger i Helsingborg där vi kan träna på banorna och vi kan även planera i god tid vart vi ska bo och äta under mästerskapet.
Ekström tycker likt sin kollega att de har tagit ut ett starkt lag.
– Det är ett väldigt engagerat och taggat gäng. Vi litar fullt ut på att de kommer att träna och förbereda sig på ett bra sätt inför VM.

Mattias Melin har goda förhoppningar på fina svenska resultat.
– Det är lite svårare att ha koll på hur bra alla nationer är i nuläget när det inte varit så många internationella tävlingar på grund av pandemin. Men jag hoppas att vi kan göra det riktigt bra och ta några medaljer.

Linus Wirén   22 mars 2022 14:00