Tillbakablick: VM-guldet i Sydkorea 2006

På onsdag börjar U21-VM i Sydkorea. 2006 var senast Sverige spelade ett mästerskap i Sydkorea. Då blev det guld i dubbel genom Robert Andersson och Martin Larsen. Det var Sveriges fjärde raka VM-guld i 2-manna. Vi gör en tillbakablick till guldet i Busan 2006 med guldhjältarna.
– Det var väldigt stort och det var verkligen ett kompisguld, säger Martin Larsen.

Dubbel var först ut på programmet vid herrarnas VM i Busan 2006. Robert Andersson och Martin Larsen var lagets två yngsta spelare och bildade dubbelpar för andra VM:et i rad. Vid deras första VM tre år tidigare hade de tagit brons i dubbel när Thomas Leandersson och Anders “Linus” Öhman samtidigt vann guldet. Sverige hade tre raka VM-guld i tvåmanna och den här gången var firma Andersson/Larsen på guldjakt. Det var det sista herr-VM som genomfördes utan något slutspel och distansen bestod av sex serier. Vissa distanser i mästerskapet spelades på kortolja och vissa på långolja. Dubbel genomfördes på långolja. Robert Andersson och Martin Larsen storspelade i den tredje starten. De vann squad 3 på 2831 poäng och gick upp i ledning.

Det återstod en start och det blev en nervös väntan för den svenska duon.
– Det var inte helt lätt att få i sig någon mat efteråt och att försöka undvika att inte hålla koll på varje ruta i starten som var efter oss, berättar Martin Larsen.

Men det var inget annat av de totalt 120 lagen som kom upp i Andersson och Larsens poängnivå och VM-guldet var ett faktum. Robert Andersson och Martin Larsen tog Sveriges fjärde raka VM-guld i 2-manna.
– Det var väldigt stort. Det var häftigt att vi blev en del av den sviten och historiken med så många VM-guld i rad i tvåmanna, säger Martin Larsen.

England blev tvåa i dubbeldistansen på 2808 poäng och Australien blev trea. Det var ett sammansvetsat blågult par som blev världsmästare.
– Vi levde bowling tillsammans under de här åren. Robban bodde också i Göteborg vid den här tiden och vi var stommen i den satsning som gjordes i Pergamon. Vi tränade och tävlade tillsammans sju dagar i veckan. Det var verkligen ett kompisguld, säger Larsen och fortsätter:
– Att vi var så bra vänner var absolut en viktig faktor till guldet.

Robert Andersson minns också guldet med glädje. Nu återvänder han till Sydkorea. Den här gången som förbundskapten.
– Det känns lite konstigt att det är så längesedan vi vann guldet och att det närmar sig 20-årsjubilum. Guldet med Martin är ett väldigt starkt och roligt minne. Det är nog min bästa prestation som jag gjorde i landslaget att vinna guldet där med Martin.

Robert Andersson och Martin Larsens guld 2006 blev Sveriges enda medalj vid VM 2006.
– Det var underbart med guldet i dubbel och en fantastisk prestation. Det räddade hela mästerskapet eftersom vi inte tog någon mer medalj den gången, säger Magnus Johnson som var förbundskapten då.

Martin Larsen, Magnus Johnson och Robert Andersson. 

Magnus Johnson fortsätter:
– Det var en häftig upplevelse med ett mästerskap i Sydkorea. Bowlingen där är verkligen jättestor och det finns nog inget annat land som tar bowlingen så seriöst som i Sydkorea. Förbundet har en tuff utgallring för spelarna efter att de slutat gymnasiet och de bästa bowlarna får sedan bo och träna tillsammans samtidigt som de blir avlönade.

Robert Andersson menar att det kommer bli ett stort drag kring mästerskapet.
– Bowlingintresset i Sydkorea är jättestort. Det kommer nog bli mycket mer uppmärksamhet kring mästerskapet än vad vi är vana vid och finalerna kommer att sändas på tv i Sydkorea.

U21-VM börjar på onsdag den 10 juli och håller på till torsdag den 18 juli.

Sveriges lag vid VM 2006
Robert Andersson
Tobias Karlsson
Martin Larsen
Tomas Leandersson
Peter Ljung
Anders “Linus” Öhman

Förbundskapten Magnus Johnson

Foto: Bildbyrån

Linus Wirén   08 juli 2024 10:42