Tack för allt Marianne Norberg!

Efter 34 år på Svenska Bowlingförbundets kansli gör Marianne Norberg idag sin sista arbetsdag innan pensionen hägrar.
– Det har varit en stor förmån att få jobba med sin hobby, säger Marianne Norberg.

1988 började Marianne Norberg jobba på Svenska Bowlingförbundet och dåvarande kansliet i Bagarmossen. Arbetsuppgifterna har varit många och varierande under åren. De senaste åren har hon bland annat jobbat med SM-tävlingar, Projektstöd IF och haft hand om olika utmärkelser.
– Det har alltid funnits något att sträva mot och jag har fått möjlighet att utveckla mig. Det har varit en extra morot att jobba med flera projekt vid sidan av de vanliga arbetsuppgifterna. Bland annat eldsjälsprojektet som var väldigt roligt där vi försökte få Eldsjälar runt om i landet att sprida hur kul det är med bowling. Jag gillar att bli utmanad och göra nya saker. Annars hade jag nog inte stannat så länge på samma arbetsplats, säger Marianne Norberg. 


Marianne Norberg tillsammans med Annika Kilander, Stefan Larsen och Christer Jansson när de var igång med Eldsjälsprojektet. 

Det har hänt mycket kring utförandet av flera arbetsuppgifter under de 34 åren.
– I början stod jag och sorterade all post som skulle till distrikten. Idag är det bara att skicka mail. Tidigare hade vi manuella licenskort och det har varit spännande att få vara med om all utveckling.

En tät kontakt med bowlingföreningar runt om i landet har varit en röd tråd under alla år.
– Jag har vurmat för alla klubbar och bredden i bowlingen. Det har varit väldigt roligt att ha så mycket kontakt med alla föreningar.

När hon blickar tillbaka så dyker Svenska Bowlingförbundets lagtävling Stafetten upp som ett av många glada minnen.
– Det var ett fantastiskt intresse för tävlingen. Alla 6-manna lag kvalade samma dag runt om i landet och som mest hade vi över 600 lag med. 

Marianne Norberg har brunnit för bowlingen både på och vid sidan av jobbet och det är inte bara Svenska Bowlingförbundet som hon har varit trogen. Sedan hon började bowla 1977 så har hon spelat i Concordia IF BK. Hon har avverkat många års styrelsearbete i Stockholmsklubben och är ordförande i föreningen.
– Jag har aldrig tröttnat på bowlingen. Det har varit en stor förmån att få jobba med sin hobby, säger Marianne.

2009 fick hon ta emot Svenska Bowlingförbundets hedersmedalj för allt engagemang i Concordia samt för kansliarbetet på Svenska Bowlingförbundet.
– Det var väldigt hedrande att få ta emot den utmärkelsen.

En annan stor höjdpunkt 2009 var Svenska Bowlingförbundets 100-årsjubileum.
– Det var mycket förberedelser och det var väldigt roligt att få uppleva 100-årsjubileumet med en stor bankett på Berns salonger.


 Inger Eliasson, Lena Sulkanen, Anne-Marie Alm och Marianne Norberg tar en fikapaus under renoveringstider vid kansliet i Bagarmossen. 

Marianne tycker att gemenskapen med kollegorna har varit något av de bästa med alla år på Svenska Bowlingförbundet.
– När Christer Jonsson var generalsekreterare så bestämde vi oss för att sluta anlita en städfirma och istället städa själva på kansliet. På så sätt kunde vi spara pengar till att göra en årlig personalresa. Vi hade väldigt roligt när vi planerade och det blev många trevliga städresor. Vi var som en liten familj och det var ingen som slutade på kansliet. Det var flera som jobbade över 30 år innan de gick i pension. Det har varit en fantastisk sammanhållning och jag kommer sakna arbetskamraterna.

2017 lämnade de kansliet i Bagarmossen för att flytta till nuvarande kontoret i Idrottens hus vid Skanstull där många idrottsförbund huserar.
– Det var nästan som att börja ett nytt jobb när vi kom till Idrottens hus. Det har varit väldigt positivt att ha utbyte med personal på andra förbund och jag har sett dem som mina arbetskamrater också.

Generalsekreterare Peter Hodor menar att det blir tomt utan Marianne på förbundet och lyfter hennes lojalitet och engagemang.
– Marianne besitter en stor kunskap om svensk bowling och att hon varit kvar så länge på förbundet vittnar verkligen om hennes hjärta och passion för sporten, säger Peter Hodor och fortsätter:
– En mer lojal medarbetare får man leta efter. Marianne har alltid ställt upp när det behövts och hennes främsta prioritet har alltid varit föreningarna inom svensk bowling. Ingen fråga har varit för liten eller för stor och det måste vara väldigt många personer ute i landet som någon gång fått hjälp av henne. Hon kommer att lämna ett stort hål efter sig som blir svårt att fylla och föreningarna inom bowlingen har henne att tacka för allt det arbete hon gjort för dem.

Den 9 december blev hon avtackad av kanslipersonal, styrelse, personal från andra förbund och tidigare medarbetare.
– Det var en stor överraskning. Jag känner mig verkligen hedrad att så många var med och det var väldigt känslosamt.

Marianne fyllde 65 år i november och lagom till jul börjar en ny era för henne.
– Jag har funderat mycket och jag känner att jag inte vill jobba övertid. Jag vill njuta av pensionärslivet när jag är frisk och själv kunna bestämma hur dagen ska se ut. Vi flyttade ut till Dalarö 2019 så det blir saker att fixa med vid huset. Jag är mormor till fyra barnbarn som jag vill träffa ännu mer. Sedan har jag tänkt börja simma igen och jag vill gärna spela mer bowling. Jag tror jag ska kunna fylla mina dagar.

Röster om Marianne Norberg:

Christer Jonsson, generalsekretare i Svenska Bowlingförbundet 1987-2007:
– Marianne har haft ett stort engagemang för bowlingen och varit väldigt lojal. Hon var involverad i många projekt. Marianne har varit en värdefull kontakt och trygghet för alla klubbar och distrikt.

Lena Sulkanen, generalsekreterare i Svenska Bowlingförbundet 2007-2020:
– Jag arbetade med Marianne i nästan 14 år. Det var en resa med mycket förändring, lite tårar och många skratt. Marianne har varit en otroligt lojal och noggrann medarbetare som alltid ställt upp när det behövts. Jag önskar henne stort lycka till med hennes nya liv. Njut Marianne, njut!

Jan Wiede, ordförande i Svenska Bowlingförbundet:
– Det är en stor livsgärning och det är fantastiskt att Marianne jobbat på Svenska Bowlingförbundet under så många år. Det hör inte till vanligheterna idag att man är så länge på en arbetsplats. Hon är känd inom hela bowling-Sverige och det har vi bland annat sett på de fina uppvaktningar som varit.


Marianne Norberg och Svenska Bowlingförbundets ordförande Jan Wiede vid avtackningen för henne. 

Linus Wirén   20 december 2022 08:00