Summering tävlingsresan till Queens - “Att bowla mot de bästa damerna i världen ger mersmak”

Team Sweden är hemma igen efter tävlingsresan till Las Vegas och USBC Queens. Joline Persson Planefors blev topp 24 i majortävlingen och Anna Andersson placerade sig bland de 32 främsta. Svenskduon summerar tävlingsresan tillsammans med förbundskapten Robert Andersson och de ger även sin syn på att Sverige inte deltar vid VM i höst.

Joline Persson Planefors nådde den bästa placeringen av de nio svenska spelarna som var med i Queens och kom mellan plats 17-24. Hon slogs ut av Cherie Tan med 656-603 i Elimination Bracket.
– Det är aldrig kul att åka ur och jag ville såklart spela vidare men Cherie Tan är en värdig spelare att åka ut mot. Jag är ändå nöjd med min insats. Spelet kändes bra från start i tävlingen även om jag inte löste profilen inledningsvis. Jag bowlade bättre och bättre under tävlingens gång, säger Joline Persson Planefors som menar att första förlustmatchen i Winners Bracket mot Shannon Sellens var tung.
– Jag börjar med 250+ i min första serie men förlorar ändå. Vi hade en tydlig gameplan där jag skulle börja väldigt matt från höger och när det inte funkar så hoppar jag direkt långt vänster. Hoppet blev tyvärr inte tillräckligt och lösningen kom för sent.
Hur ser du på resan som helhet?
– Den har varit väldigt bra. Jag är väldigt glad och tacksam att jag kunde följa med, både med stöd från Svenska Bowlingförbundet och att familjepusslet gick ihop.
Hon tycker att tävlingen ger mersmak inför framtiden.
– Det hade varit otroligt kul och utmanande att få bowla hela touren. Om det kommer bli möjligt är svårt att svara på men jag kommer definitivt att åka tillbaka.


Joline Persson Planefors

Anna Andersson storspelade i kvalet och blev tvåa efter 15 serier.
– Spelet i kvalet gick bättre än jag vågat hoppats på. På träningen kändes det som att det skulle bli tufft och gnetigt. Första passet var precis så men sedan hittade jag ett spel som gav mig marginaler och jag spelade samtidigt min bästa bowling. Det var väldigt tuffa förhållanden med en utmanande profil samtidigt som man ställs mot de bästa dambowlarna i världen så det var häftigt att det gick så bra i kvalet.

Totalt blev hon sedan topp 32 i majortävlingen efter förlust mot Chelsey Klingler i Elimination Bracket med 664-596.
– Matchspel är kul men det kan vara lite mer slumpmässigt. Placeringen i kvalet blir egentligen inte så viktig. Jag hittade inte riktigt samma spel som jag hade under kvalet men lyckades trots det vinna två matcher. Vid båda förlustmatcherna gör motståndarna över 660 och på den profilen vi spelade på är 220 i snitt extremt bra. Samtidigt som mina motståndare spelade väldigt bra så hade jag det svårare då vi under tre serier stod kvar på samma banpar vilket vi aldrig gjorde i kvalet.

Anna Andersson menar att resultatet sporrar henne till kommande tävlingar.
– Att bowla mot de bästa damerna i världen ger absolut mersmak. Med den här tävlingen i ryggen så känner jag att jag verkligen kan vara med och utmana. Det kan vara lite skrämmande att bowla mot spelare som har det som sitt jobb men varje gång man visar att man kan mäta sig med dem desto lättare blir det.

Hon tyckte att det var tryggt att åka tillsammans med hela svenska teamet.
– Vi känner varandra väl och har roligt ihop. Det är en del frågor som uppstår om bland annat regler och då finns det alltid någon att fråga och dubbelkolla med.

Förbundskapten Robert Andersson är nöjd med tävlingsresan.
– Det har varit en bra resa och jag är nöjd med spelarnas insatser. Det känns som att alla är taggade på att spela på touren igen. Annas kval var oerhört bra och det är fantastiskt att hon blev tvåa efter 15 serier i den konkurrensen. Joline gör det grymt bra och det är inte så längesedan hon kom tillbaka efter barnafödande. Både Anna och Jolines spel passade bra på de här banorna och de är våra bästa prickskyttar. Jag kollar inte bara på resultaten utan också på vad spelarna behöver utveckla framöver.
En del som Robert Andersson anser att det behöver tränas mer på är spärrspelet.
– På hemmaplan spelar vi på för lätta profiler och då blir inte spärrspelet lika viktigt. Det gäller att vi börjar spela på fler svåra profiler. Sedan handlar själva spärrträningen främst om hårt jobb och att stå och nöta.

I tisdags blev det officiellt att Sverige inte deltar vid VM i Kuwait i oktober. Bristfällig information och osäkerhet kring mästerskapet samt stor oreda inom organisationen IBF är anledningarna till förbundsstyrelsens beslut. Senast i Dubai 2021 tog Joline Persson Planefors guld i mixed och silver i dubbel.
– Jag tog beslutet väldigt hårt. Med det sagt är det inte samma sak som att jag inte förstår beslutet för det gör jag verkligen. Vår familjesituation gör det lite utmanande då både jag och Jesper har chansen att bli uttagna till ett VM. I år hade vi löst logistiken om så hade varit fallet men om det kommer att vara lika lätt om 2,5 år kan jag inte svara på.

Anna Andersson om beslutet:
– Det är såklart jättetråkigt att ett sådant här beslut har behövts fattas men jag tycker också att beslutet är helt rätt. Vi är numera en av de ledande nationerna på VM och jag tycker att vi verkligen behöver ta avstånd från organisationen och visa vår ståndpunkt. Jag hoppas även att detta ger ringar på vattnet och att fler nationer följer efter.

Robert Andersson:
– Jag förstår styrelsens beslut och vet att vi kommer spela VM igen när det är bättre ordning i IBF. Sedan är det givetvis tråkigt för spelarna och det känns rätt tomt i mitt jobb att det inte blir något VM. Men jag försöker lägga det åt sidan nu och det är fullt fokus på att göra ett bra EM för herrarna i juni.

Så gick det för alla svenska spelare i USBC Queens:
Topp 24 Joline Persson Planefors
Topp 32 Anna Andersson
93 Hanna Engberg
101 Jenny Wegner
107 Nora Johansson
111 Cajsa Wegner 
123 Victoria Johansson
125 Anneli Blomvist
132 Josefin Hermansson 

Resultat och mer info USBC Queens

Linus Wirén   25 maj 2023 22:40