Summering finaldagen av U21-VM - två guld för Carl Eklund

Carl Eklund vann VM-guld i både singel och dubbel samt silver i mixed. Totalt vann Sverige sex medaljer i U21-VM i Helsingborg.
– Det känns helt otroligt, säger Carl Eklund.

Det blev en fullmatad avslutande speldag av U21-VM i Helsingborg där semifinalerna och finalerna spelades i alla klasser. Första distansen på programmet var singeln där ett helsvenskt möte väntade mellan Carl Eklund och Robin Ilhammar. Det blev en jämn match där till sist Carl Eklund vann med 2-1 i serier och bronset gick till Ilhammar. I finalen ställdes Carl Eklund mot Ahmad Azriq bin Izamudin från Malaysia. Likt i semifinalen började det med uppförsbacke för Eklund och han förlorade första serien med 227-193. Därefter lyckades han vända på matchen. Eklund vann andra med 258-247 samt avgörande serien med 279-192 och guldet var i hamn.
– Det var en tuff start men jag kom tillbaka och jag brukar inte ge mig i första taget. Jag har aldrig varit så stark i sista rutorna tidigare och träningen jag har lagt ned inför mästerskapet har verkligen gett resultat. Jag har gått ned tio kilo på fyra månader och jag har varvat bowling med friidrott samt annan fys.

Efter singeln väntade dubbel och då fick semifinalmotståndarna Robin Ilhammar och Carl Eklund ladda om för att spela tillsammans. I semifinalen ställdes de mot A. Amri/M. Zaqrul från Malaysia och vann i två raka serier. De fortsatte att ånga på i finalen med höga poäng och vann den med 2-0.(279-207, 278-258) Carl Eklund hade vunnit sitt andra VM-guld inom några timmar.
– Jag har alltid drömt om att bli världsmästare men det här trodde jag inte inför mästerskapet, säger Eklund som hyllar sin dubbelkompis.
– Det är lite speciellt att spela tillsammans direkt efter att vi möts i singel men vi är bra på att skilja på det. Vi har spelat mycket tillsammans och vet när vi kan skämta och när vi ska ta det mer allvarligt och lägga i en högre växel.

Eklund och Ilhammar tar sitt andra raka mästerskapsguld i dubbel, i höstas vann de guld vid junior-EM i Tilburg.
– Det är speciellt att få vinna med Carl igen och det är väldigt stort att få göra det på hemmaplan. Vi har väldigt roligt tillsammans, pushar på varandra hela tiden och tar det slag för slag, säger Robin Ilhammar.

På damsidan var Emma Halttunen och Nora Johansson i semifinal i dubbel. Där tog det stopp mot Arianne Tay/Colleen Pee från Singapore som vann i två raka serier. Emma Halttunen och Nora Johansson fick ta emot bronsmedaljen och sedan kasta sig in i semifinal mot USA i team tillsammans med Hanna Engberg och Ottilia Gunnarsson. USA vann första serien men sedan kom Sverige tillbaka i andra och tog hem den med 234-225. I den tredje var dock USA starkast och vann den med 221-175. Hanna Engberg tyckte det var tungt med brons efteråt.
– Det var guldet som gällde så det känns tråkigt. Jag tycker vi gör vad vi kan och slår bra slag i fickan men får inte med alla käglor, säger Engberg som hade hoppats på mer för egen del under mästerskapet.
– Jag är inte så nöjd med min egen insats. Men en medalj är en medalj och det är trevligt att få med sig en. Vi gör det bra som lag och tar oss igenom ett tufft matchspel.

Finaldagen avslutades med mixed och där var Emma Halttunen, Nora Johansson, Carl Eklund och Robin Ilhammar i semifinal. I semifinalen ställdes de mot Malaysia. De inledde starkt och vann första serien med 100 poäng, 280-180. De säkrade finalplatsen genom att ta hem andra serien med 238-194. I finalen väntade Singapore som vann första serien med 266-236. Sverige lyckades inte komma tillbaka utan Singapore tog hem den andra med 215-196 och fick ta emot guldmedaljen. Silver för Sverige och hela svenska mixedgänget tar totalt tre medaljer i mästerskapet. Emma Halttunen som till vardags spelar i Spader Dam tyckte det var häftigt att ta tre medaljer på hemmaplan.
– Det är extra stort att göra det i sin hemmahall. Publikstödet har betytt väldigt mycket och det har varit en härlig stämning. Det är surt att det inte gick hela vägen för oss i mixed men jag hade inte förväntat mig att vinna tre medaljer och är stolt över min prestation.

Sverige summerar mästerskapet i Helsingborg med sex medaljer och förbundskapten Mattias Melin är nöjd med mästerskapet och tycker att hela laget har gjort en fin insats även om han tycker det var lite stolpe ut på vissa distanser.
– Det är ett väldigt bra mästerskap. Om man hade sagt före att vi skulle vinna sex medaljer så hade man varit överlycklig. Det var en lite tråkig avslutning med finalen i mixed där vi ville åt guldet. Alla i laget har gjort det väldigt bra och det känns som vi var värda ännu lite mer, säger Melin som gläds åt två guld.
– Det är fantastiskt med två guld på hemmaplan. Carl gör det otroligt bra och det är riktigt starkt att han skiftar från att spela back till vanligt i singelfinalen. I dubbel har han och Robin ett härligt samarbete och gör det taktiskt väldigt bra.

Han menar att det varit lite extra press för spelarna med mästerskap på hemmaplan men är väldigt tacksam över publikstödet.
– Det har triggat oss och vi är glada över att ha haft ett så fantastiskt stöd.

Alla svenska medaljörer:

Singel herrar
Carl Eklund, guld
Robin Ilhammar, brons

Dubbel damer - brons
Emma Halttunen, Nora Johansson

Dubbel herrar - guld
Carl Eklund, Robin Ilhammar

Team damer - brons
Hanna Engberg, Ottilia Gunnarsson, Emma Halttunen, Nora Johansson.

Mixed - silver
Emma Halttunen, Nora Johansson, Carl Eklund, Robin Ilhammar

Alla resultat

Linus Wirén   30 juni 2022 17:01