Robert Andersson blir förbundskapten för juniorlandslaget

Robert Andersson får ännu ett landslag att ta hand om och blir förbundskapten för juniorlandslaget. Han leder laget över junior-EM 2024. Robin Skans är kvar som assisterande coach och får sällskap av Amanda Andersson som är ny i rollen.
– Det ska bli kul att få arbeta med juniorerna igen, säger Robert Andersson.

– Det är inte helt optimalt med ännu en kaptensroll för Robban men det blir den bästa lösningen just nu. Han kommer att assisteras på ett bra sätt av Robin Skans och Amanda Andersson. Robin har varit med sedan tidigare. Han är en duktig ledare och satsar även på sin egna bowlingkarriär. Amanda har tagit stora kliv som ledare och har ett väldigt starkt intresse för ledarskapet. Vi tror att hon kommer att få ta ett ännu större ansvar framöver, säger Michael Granström, sportchef i Svenska Bowlingförbundet.

Robert Andersson är sedan tidigare också förbundskapten för dam- herr- och U21-landslaget. Moa Ekström valde att sluta som förbundskapten för juniorlandslaget tidigare i somras. Robert Andersson var förbundskapten för juniorlandslaget mellan 2019-2021 och ser fram emot att åter arbeta med juniorerna.
– Det ska bli kul och det har varit roligt att följa alla framgångar på juniorsidan de senaste åren. Bland killarna har vi en väldigt stor bredd, på tjejsidan är det något tunnare. Jag har varit ute på en del juniortävlingar det senaste som Upp-Slaget och Swedish Youth Masters i Eslöv.

Han berättar att de i ledarstaben kommer att dela upp sig och vara ute och kolla på flera av de större juniortävlingarna runt om i landet. Junior-EM 2024 spelas i Helsingfors den 23 mars-1 april och laguttagningen presenteras den 9 januari.
– Inför uttagningen kommer vi att kolla mycket på juniortävlingarna som ordnas av förbundet såsom Swedish Youth Tour och även andra större juniortävlingar, framförallt de utan hcp. Det är inget krav att juniorerna spelar de absolut största tävlingarna som Europatourtävlingarna i Sverige och Lucky Larsen Masters. Men det är självklart roligt att se dem där men då ska det vara i utbildningssyfte.

Robert Andersson arbetar även på att få in fler ledare som kan bli aktuella för landslagsuppdrag.
– Vid träningslägret i Eskilstuna i somras så samlade vi flera ledare för utbildning och för att träna på att coacha under lägret. Målet är att fortsätta arbeta med gruppen framöver. 

Robin Skans tillträdde som assisterande coach för juniorlandslaget hösten 2022 och var med vid senaste JEM där Sverige tog 13 medaljer och tangerade medaljrekordet från hemmamästerskapet i Malmö 2009. Han får sällskap av Amanda Andersson som är ny som assisterande coach. Hon har gått alla ETBF-utbildningsstegen och coachat IS Götas herrar i Elitserien. Andersson har erfarenhet från junior-EM i Wien 2019 där hon var med som ledare främst i utbildningssyfte. Skans och Andersson ledde även det svenska laget vid U16-träningslandskampen mot Finland i juni. 
– Det känns väldigt bra och det är tacksamt att få åka med och assistera Robban som har så mycket erfarenhet. Det ska bli kul att få följa spelarna nu hela vägen fram till mästerskapet, säger Amanda Andersson.


Amanda Andersson blir ny assisterande coach för juniorlandslaget och gör Robin Skans sällskap på posten. 


Robin Skans

Linus Wirén   05 september 2023 15:21