Peter "Peppe" Engström ny förbundskapten för +50-landslaget

Peter ”Peppe” Engström blir ny förbundskapten för det svenska +50-landslaget. ”Peppe” går in i hetluften nästan direkt då det även är klart att Sverige för första gången kommer att vara med på EM +50 som inleds i danska Aalborg redan i januari 2023.

Peter ”Peppe" Engström tar över förbundskaptensuppdraget för +50-landslaget, eller seniorlandslaget som det också kallas, efter Christel Carlsson. Peter har tidigare stor erfarenhet av att coacha svenska bowlinglandslag och blev åter tillgänglig för svensk bowling efter att hans 15-åriga förtroendeuppdrag för det norska bowlingförbundet avslutades efter årets EM.

– När jag fick höra av Christel att hon ville lämna sitt uppdrag letade jag ett tag efter en bra ersättare och då det kom till min kännedom att ”Peppe” var tillgänglig blev det ett naturligt val att fråga honom och han tackade efter en kort betänketid glädjande ja. Peter har bra koll på svensk bowling, är seriös och noggran och en av våra bästa tränare, förklarar en nöjd Michael Granström, sportchef på förbundet.

"Ytterligheternas coach"

”Peppe” Engström är i nutid mest känd för sitt fina och långvariga arbete för talangutvecklingen inom bowlingen på Riksidrottsgymnasiet i Nässjö och har i samarbete med kollegan Peter Hellström varit med och lagt grunden till svensk bowlings stora internationella framgångar på ungdoms och juniornivå – spelare som sedan gått vidare och fortsatt skörda framgångar i herr- och damlandslagen. Nu står svensk bowlings äldsta landslagsspelare på tur att få ta del av ”Peppes” erfarenhet och breda kunskaper.

– Jag blir lite av ytterligheternas coach. Att hjälpa och stödja både våra yngsta spelare och äldsta blå-gula bowlare och det kommer att skilja en del i mitt arbete hur jag tar mig an uppgifterna, förklarar Peter.

Erfarna spelare i +50-landslaget

Han poängterar att han nästan tar för givet att spelarna i hans kommande landslag har varit med på mästerskap tidigare och vet vad som väntar. Det är lite annorlunda med de yngre som inte riktigt vet vad som väntar när de för första gången får ta på sig den gulblå landslagsdressen.

– Det kräver lite olika coachning. De äldre har en större erfarenhetsbank och större erfarenhet av att ha en coach bakom och det blir lättare att bolla saker med spelaren. Junioren har inte alls samma erfarenhet och kan ha fullt upp med klara vardagen och det är viktigt att vara mer vaksam över saker som normalt man tar för givet att de kan. 

Du har tidigare erfarenhet från att vara förbundskapten för Junior-, U23- samt Damlandslaget. Hur är du som förbundskapten?

– Jag är en mycket engagerad person och försöker se människan bakom prestation. Jag ställer hellre frågor till spelarna än ger dem svaren direkt. Målet är att vara en frågande coach som försöker lotsa spelaren rätt genom att ge alternativ till att ta egna beslut för i slutet är det alltid spelaren som måste ta de avgörande besluten.  

Sverige deltar både på EM och VM +50 2023

Peter fortsätter som tidigare sin tjänst för bowlingen på Riksidrottsgymnasiet i Nässjö och får som första landslagscoach för det svenska +50-landslaget lotsa sina spelare genom två mästerskap samma år. Sverige kommer nämligen att delta både på EM och VM för +50 under 2023.

Senast EM +50 skulle spelas valde Sverige att inte skicka något landslag, ett EM som sedan även blev inställt på grund av pandemin. Men till EM +50 i danska Aalborg är Sverige på plats.

– Jag har bra erfarenheter av mästerskap i Aalborg. Det var där jag fick min revansch som förbundskapten för damerna i EM 2001 när vi tog guld i 5-manna så jag ser verkligen fram emot ytterligare ett mästerskap i den hallen.

Masters VM +50 det stora målet 2023

Det stora mästerskapet under 2023 är sedan Masters VM +50 där Sverige skördat stora framgångar genom tiderna och tillhör de allra bästa nationerna genom åren. Någon spelplats är ännu inte klar för Masters VM +50.

Det svenska +50-landslaget, eller Seniorlandslaget som det också kallas, kommer att bestå av fyra damer och fyra herrar och spelare får själva anmäla sitt intresse till Peter om att bli uttagen. ”Peppe” kommer att göra allt för att vara ute på plats och studera intressanta spelare och +50-touren kommer då vara mycket viktig.

– Det krävs dock även mer än att visa upp ett tillräckligt bra spel. Det är också avgörande att man kan vara med, att ha den tid som krävs och ekonomiiska möjligheter att till exempel vara ledig från sitt jobb. Det utgår inget traktamente, utan förbundet betalar för resa, upphälle och de kläder man spelar i, förklarar Peter.  

Bättre förutsättningar än under förra årets pandemi

Peter har ännu inte hunnit lägga upp någon mer detaljerad plan för sitt uppdrag. Det finns inte något förberedelseläger för +50-landslaget. Förra året innebar pandemin att +50-touren blev inställd och Christel fick minimalt med möjligheter att studera och träffa spelare. Det problemet kommer inte "Peppe" att ha nu. 

– Jag ska dock ta kontakt med min företrädare Christel för att få del av hennes erfarenheter och det är också positivt att vi får ett till mästerskap redan i januari. Det kommer att ge en bra vägledning inför VM så med allt sammantaget ser jag med stor optimism emot att ta min an detta ärofyllda förtroendeuppdrag, förklarar en nöjd Peter "Peppe" Engström som alltså får steppa lite på gasen direkt i sin senaste förbundskaptensroll.

Text: Jonas Brändström

04 juli 2022 12:56