Patrick Backe har tilldelats Magnus Johnsons medalj 2022

Under U21-VM i Helsingborg överraskades Patrick Backe inför fulla läktare i Olympia Bowling. Han fick ta emot Magnus Johnsons medalj i sin egen hall.
– Det var överväldigande, säger Patrick Backe.

Magnus Johnson var på plats under U21-VM i Helsingborg och hade förberett en överraskning för Patrick Backe som driver Olympia Bowling där mästerskapet spelades. En stund före matchspelet i mixed på tisdagskvällen så tog Magnus Johnson till orda och Patrick Backe fick ta emot medaljen och en prischeck på 10 000 kronor.
– Jag blev förvånad och tänkte vad tusan gör min dotter vid ansatsen men det var Magnus som hade fixat med allt och hon var med vid prisutdelningen. Min personal hade vetat om det i två veckor och lyckats hålla det hemligt, säger Patrick Backe.

Magnus Johnson tyckte att det var något extra att få dela ut medaljen till Patrick Backe i samband med VM.
– Det kunde inte ha blivit mer lyckat än att få dela ut den till Patrick i hans egen hall och i den omgivningen med all publik, säger Magnus Johnson och fortsätter:
– Jag vet hur uppskattad han är i största allmänhet och av ledare och spelare under U21-VM, säger Magnus Johnson.

Utmärkelsen går till någon som under året eller under flera år har fört bowlingen ett stort steg framåt. Magnus Johnsson menar att Patrick Backe har gjort insatser på flera plan inom bowlingen.
– Han är flerfaldig världsmästare som spelare och coach samt jobbar och verkar för bowlingens bästa på alla tänkbara sätt. Man kan få priset för en av dessa delar men nu har han alla dem och är den perfekta mottagaren av priset.

Patrick Backe var väldigt glad att ha fått ta emot medaljen och hade lite svårt att ta in det precis när mästerskapet var genomfört.
– Det har jag knappt hunnit smälta. Det har varit sådan full fart med mästerskapet och när det hände mitt i allt annat blev det nästan överväldigande.
Han tycker att det är stort att vara en av dem som har fått medaljen.
– När man har sett vilka som har fått den tidigare så drömmer man också om att vara en person som försökt bidra till svensk bowling och bowlingen i sin helhet. Medaljen känns som en bekräftelse på att man gör något rätt och att man gör sitt bästa för att bowlingen ska bli större och att vi ska få fler till vår underbara sport.

Patrick Backe menar att bowlingen har betytt så mycket för honom.
– Jag hade nog inte varit i den situationen i mitt privatliv utan bowlingen. Sporten har gett mig så mycket och då känns det helt naturligt att ge tillbaka.

Han berättar att han och Magnus står varandra väldigt nära vilket gör det hela än mer speciellt.
– Magnus var min coach under alla år jag var aktiv och vi har haft en väldigt fin vänskap i alla år.

Patrick Backe är nöjd med arrangemanget av U21-VM som avslutades förra onsdagen.
– Det känns skönt när allt är genomfört. Det är alltid en rätt hög press med ett sådant här stort event och mycket att hålla reda på. Jag är bara en liten bit i ett stort pussel och jag har haft folk omkring mig som gjort ett fantastiskt jobb.
– Det händer alltid lite saker bakom kulisserna men överlag har det gått väldigt bra och det har varit fantastiskt kul att få så många fina ord och tackbrev från flera olika nationer.

U21-VM var det första världsmästerskapet i Sverige sedan 1967 och Backe är glad över att de fått arrangera mästerskapet.
– Det är kul att vi i Sverige får arrangera ett internationellt mästerskap. Sedan har Helsingborgs Stad och Region Skåne stöttat oss något enormt. De vill att vi ska få till fler evenemang tillsammans och det är känns möjligt med andra stora event i hallen framöver.

Det har varit en intensiv period för Patrick Backe. Precis före U21-VM avrundade han uppdraget som förbundskapten för herrlandslaget med att leda Sverige till 8 medaljer i EM i Helsingfors. Det blev medalj i varje distans och EM:et är Sveriges näst bästa Europamästerskap någonsin på herrsidan. Patrick Backe tog uppdraget som förbundskapten 2018 och under dessa år har herrarna totalt tagit 18 mästerskapsmedaljer.

Backe blir dock kvar i landslagsledningen men nu som assisterande till Robert Andersson samt att han kommer sälja sponsring för dam- och herrlandslagen och för svensk elitbowling.
– Jag lämnar över mycket jobb till Robban men jag är överlycklig att jag får vara kvar och att jag får möjligheten att fortsätta coacha på banan vid mästerskapen. Sedan kommer Robban säkert även vilja ha mig till andra uppgifter och jag kommer vara med på förberedelseläger inför mästerskapen. Men jag har inte tiden att ha koll på spelarna under hela året sett till mina andra verksamheter och intressen. Det här blir en fin lösning och samtidigt känns det väldigt bra att kliva av som förbundskapten efter två så lyckade mästerskap som VM i Dubai och EM i Helsingfors.

Patrick Backe med alla åtta medaljer från EM i Helsingfors 2022. 

Magnus Johnsons medalj

Fonden ”Magnus Johnson’s medalj”, instiftad av Magnus Johnson, som under många år förtjänstfullt arbetat inom bowlingsporten, både nationellt och internationellt, har till ändamål att belöna en eller flera personer, förening eller företeelse, som under året eller ett antal år fört bowlingen ett stort steg framåt.

Vinnare:

År     Mottagare
2022 Patrick Backe
2021 Lena Sulkanden
2020 Peter "Peppe" Engström
2019 Robert Andersson
2018 Stig "Stickan" Andersson
2017 Jenny Wegner
2016 Martin Larsen/Jesper Svensson
2015 Sten-Åke Nilsson
2014 Grundarna av Junior Masters (Hans Johansson och Kent Kyrk)
2013 Christer Jonsson
2012 Göran Bergendorff
2011 Stefan Larsen
2010 Tomas Leandersson
2009 Leif Larsson

Linus Wirén   08 juli 2022 14:20