Odens Lucas Fjällborg toppade kvalet i Mora

Europatourtävlingen FM Mattsson Christmas Tournament fick en överraskande kvalsegrare. Lucas Fjällborg, från division 1-klubben BK Oden, vann kvalet på 1467 poäng.
– Jag hoppades på finalspel, men överraskad vara i ledning, säger en nöjd Lucas.

Moras Europatourtävling FM Mattsson Christmans Tournament har lockat stora delar av den svenska eliten och en hel del toppspelare från övriga Europa. När kvalspelet var avklarat sent på lördagskvällen stod dock en falköpingsspelare från division 1-klubben BK Oden högst upp på listan.

Lucas Fjällborg spelade stor bowling i det tidiga kvalpasset på lördagsmorgonen och strajkade ihop hela 1467 poäng i sin tredje kvalstart. 

– Jag hade gjort två starter på fredagen och kände mig nöjd med spelet redan i den första starten. Det kändes som det var möjligt för mig att göra bättre siffror så det var bara att hålla ihop det mentalt, sätta dit slagen och det lyckades jag med, förklarar en nöjd Lucas Fjällborg.

Det var inte bara Lucas som hittade strajkfickan i det tidiga spelpasset på lördagen. Hela fem spelare från det spelpasset slog sig in på topp-tio och de belade länge de fem första platserna. 

– Det var väldigt höga slagningar i det passet och det berodde nog på att många spelade ganska lika och med samma klot och matchade upp banorna väldigt bra, förklarar Lucas vidare. 

– Jag hade nog hoppats kunna smita med till finalen, men att jag skulle leda trodde jag aldrig, säger en nöjd Lucas Fjällborg som har varit med i hetluften tidigare då han tog en finalplats även i somras i Lucky Larsen Tournament.  

Och Lucas har målet klart för sig inför söndagens finalspel. 

– Målsättningen är göra så bra ifrån mig som möjligt och försöka ta mig så långt som möjligt. Sen får vi se hur långt det räcker. 

I lördagens sista sena kvällspass, som slutade efter midnatt, jagade ett koppel Kaskad-spelare en plats bland de tio främsta, som även innebär att man går direkt till kvalrond 2 på söndagen. Markus Lenefjäll var länge nära att hota även Lucas ledarresultat men ett genomslag och tomruta i ruta sex i den sjätte och sista serien spoilerade den chansen. Markus stannade nu på 1435 poäng vilket räckte till en femte plats i kvalet. Markus petade samtidigt ner fjolårets segrare Pontus Andersson från topp-tio till en elfte plats. 

Under lördagens kvalpass tog sig även Team Clans Kevin Lindbladh och IKW/Köping BK:s Carl Eklund in på topp-tio. Kevins 1452 räckte till en andra plats totalt och Carls 1431 räckte till en slutlig sjunde plats i kvalet. 

– Vi har nästan samma antal deltagande spelare och totalt antal starter som i fjolårets tävling. Det anser vi är riktigt bra i dessa tuffa tider, säger en nöjd tävlingsansvarig i Mikael Alfredsson som även fick se årets spelare presterade lite högre resultat än förväntat.

Totalt gick 35 spelare vidare till söndagens finalspel. De 30 bästa kvalresultaten plus de två bästa i Early bird och de tre bästa från den avslutande Desperadon, som spelas klart under natten efter denna publicering. För att komma bland de 30 bästa detta år krävdes 1352. 

De tio främsta från kvalet står över finalrond 1 och går direkt till finalrond 2. Redan klockan 07.30 på söndagen inleder 25 spelare den första finalronden som även streamas live. 

Länk till kvalresultat och finalspel.

Länk till livestream FM Mattsson Christmans Tournament FB

17 december 2022 22:46