Möt Kjell Isaksson - rekordmannen i stavhopp som började satsa på bowling

Armand Mondo Duplantis siktar på guld vid friidrotts-VM i Budapest och kanske ytterligare ett världsrekord. Stavhoppslegendaren och bowlaren Kjell Isaksson har än så länge slagit ett världsrekord mer än Duplantis. Isaksson, 75, följer Mondos framfart noga vid sidan av egna bowlingen och en nysatsning på stavhopp.
– Jag bowlar i stort sett varje dag och friidrottsträningen har också gjort gott för bowlingen, säger Isaksson.

Kjell Isaksson kan blicka tillbaka på en succéartad stavhoppskarriär. 1969 och 1971 tog han EM-silver utomhus och på meritlistan har han hela sju slagna världsrekord. Isaksson har också två EM-silver inomhus från 1970 och 1971. Det svenska rekordet hade han från 1968 till 1983 och Isaksson hoppade som högst 5,59.


Kjell Isaksson under stavhoppskarriären. 

I antal slagna världsrekord har han fortsatt övertaget mot dagens världsstjärna Armand Duplantis som slagit sex världsrekord. Mondo innehar världsrekordet både inomhus och utomhus. Han har som högst hoppat 6,22. Isaksson hyllar Duplantis och ser fram emot lördagens stavhoppsfinal där han kan ta sitt andra VM-guld utomhus.
– Mondo är outstanding i friidrotten. Till 99 procent vinner han guldet lätt på lördag och jag tror att han kommer gå för världsrekordet. Enda frågetecknet är väl att han inte fick till det i Diamond League-tävlingen i Monaco i juli. Där kunde jag inte känna igen honom och han hoppade som vem som helst. Men normalt sett vinner han det här hur lätt som helst, säger Kjell Isaksson.
Vad är det som gör honom så bra?
– Han springer fortast av alla och tekniken sitter i ryggmärgen. Han gör likadant hela tiden.

Ser du likheter i hans hoppning från när du tävlade?
– Nej det går inte att jämföra, det är som två olika grenar. Det är en helt annan teknik idag och stavarna är runt en halv meter högre. De böjer stavarna så mycket mer och stavarna på vår tid hade gått av om vi gjort det.


Isaksson lade ned stavhoppskarriären 1992 men det var inte slut på tävlingsidrottandet för det. Istället hittade han bowlingen och det var lite av kärlek vid första kastet för Isaksson när han intog banorna vid Åkeshovs Bowling.
– Jag träffade en tjej som spelade bowling och då blev det att jag också testade. Jag märkte rätt snabbt att jag hade känsla för det. Jag tänkte att om jag tränar mer än alla andra så har jag god chans att bli riktigt bra, säger han och fortsätter:
– Jag var van att träna mycket från friidrotten så det var inga problem. Jag tränade 8-10 serier i stort sett varje dag och körde mestadels ensam så det gick rätt snabbt ändå och var effektivare än friidrottsträningen.
Det gav resultat.
– Andra säsongen slog jag min första trehundring.

Isaksson har många fina meriter inom bowlingen. Han har spelat i Elitserien för både Sundbybergs IK och Sigma BK. 2010 var han med och vann SM-guld för Sundbybergs IK. Han har även tagit SM-guld i individuella SM i både 50- och 60-årsklassen. 2013 lyckades han bli femma i Europatourtävlingen AIK International Tournament.
– Det är min tyngsta merit. Många från världseliten var med så det var helt otroligt att jag lyckades gå så långt där.

Kjell Isaksson är idag som 75-åring fortsatt tränings- och tävlingsflitig och bowlar i stort sett varje dag.
– Förra säsongen körde jag mest 6 serier på träning. Spelet gick lite halvdant och jag åkte ut i kvalet i individuella SM men blev tvåa i DM. Kommande säsong tänker jag öka upp till att spela tio serier per träningspass igen.


Mycket bowling blir det för Kjell Isaksson. 

Han tävlar för BK Ax från Sollentuna och spelade flera matcher i Mellanallsvenskan förra säsongen.
– Vi har ett bra lag och jag är inte självskriven men får hoppa in då och då. Det blir framförallt vid hemmamatcherna och annars spelar jag även för farmarlaget.

Isaksson berättar att han är noga med sina uppvärmningsrutiner.
– Det har alltid varit en naturlig del för mig sedan friidrotten och det blir en del uppvärmning, styrketräning med klotet och armhävningar inför spelet.

Han drivs av att testa nya saker i träningen. Hemma i villan i Spånga har han på vinden anlagt en mindre typ av bowlingbana med en skumgummimatta där han kan träna på slagen men utan käglor.
– Det har varit ett bra sätt att hålla igång på somrarna när hallarna varit stängda. Där kan jag träna på tekniken och tajmingen i slagen. Många kör bara på i samma spår och jag tycker att fler borde våga prova nya saker i träningen för att bli bättre. Det blir också roligare när man testar lite nytt.


Kjell Isaksson under ett pass hemma på vinden. 

Idrotten är en stor del av Isakssons liv. Han spelar även mycket golf och har sedan ca 1,5 år tillbaka gjort en comeback i stavhoppet.
– Det är ett sätt att leva. Ju mer man håller igång desto bättre mår man.

Han träffar ofta Armand Duplantis i träningshallen i Sollentuna och för Isaksson är det veteran-VM i friidrott nästa sommar i Göteborg som hägrar.
– Målet är att ta guld i H75. Om jag hoppar runt 3 meter så tror jag att jag fixar det och det hade varit häftigt att kunna ta världsrekordet. Men det gäller att jag får vara frisk, jag har haft en del småskador som gjort att jag fått bromsa träningen. Jag har skämtat lite med Mondo och vi har en deal där jag ska försöka hoppa hälften så högt som honom.


Armand Duplantis siktar mot guld i friidrotts-VM. Han och Kjell Isaksson träffas ofta i träningshallen i Sollentuna. 

Han tycker att friidrottsträningen har gjort gott för bowlingen.
– Ju mer friidrott jag tränar desto starkare blir jag och det har jag god nytta av i bowlingen. Jag brukar kombinera och först träna friidrott och sedan bowling direkt efteråt eller tvärtom. Sollentuna Bowling ligger precis bredvid friidrottshallen så det är perfekt.

På torsdag är det dags för säsongspremiär i bowlingen då Isaksson ska spela ST-Mäst i Norrtälje.
– Det är kul att det drar igång nu igen och snart väntar även Senior Tour.

 

Linus Wirén   23 augusti 2023 09:18