Lyckad konferenshelg i Haninge

I helgen hölls två fullmatade konferensdagar i Haninge då Svenska Bowlingförbundet arrangerade både ordförandekonferens och barn- och ungdomsledarkonferens.
– Det fungerade bra att ha två konferenser samtidigt och det finns helt klart många erfarenheter att utbyta, säger Peter Hodor, generalsekreterare i Svenska Bowlingförbundet.

Det var fullsatt och ett förväntansfullt sorl i den stora konferenslokalen vid Quality Winn i Haninge när ordförandekonferensen och barn- och ungdomsledarkonferensen inleddes på lördagen med en gemensam samling. Konferenserna hölls sedan i två olika lokaler men två gemensamma föreläsningar genomfördes också under helgen med flera diskussioner.

Johan Ekström från Svenska Bowlingförbundet höll i trådarna vid barn- och ungdomsledarkonferensen där 45 ledare från runt om i landet var med. Första ämnet på konferensen var Strikejakten där Ekström höll ett föredrag om fördelarna med Strikejakten och hur man kan arbeta med konceptet i sin förening. Ulrika Heuvelman från Uddevalla berättade också om hur de lyckats rekrytera barn och ungdomar genom Strikejakten.


Ulrika Heuvelman och Johan Ekström 

Lördagens gemensamma föreläsning stod Pia Bergh för på temat ungdomsledare och människa - om konsten att leda andra med tro och hopp. Bland annat fick man tänka till om hur man är som ledare och hur man pratar med sina aktiva och flera diskussionsfrågor genomfördes. Under lördagen diskuterades även kring distriktens roll i rekryteringsarbetet och Ekström berättade om det tränarmaterial som finns framtaget för ungdomsträning.


Pia Berghs föreläsning

Söndagens gemensamma föreläsning för båda konferenserna stod Helen Alpstig från RF/SISU för. Föreläsningen handlade bland annat om hur föreningar kan arbeta för att säkra tryggheten för barn- och ungdomar i bowlinghallen. Därefter föreläste Johanna Svenungsson från Svenska Bowlingförbundet om vad som är viktigt att tänka på när man tränar individer med en NPF-diagnos.


Helen Alpstig

– Superkul att vi äntligen kunde ha en barn- och ungdomsledarkonferens igen. Det är väldigt betydelsefullt att träffa så många ledare och få ansikten på varandra. På så sätt kan vi tillsammans ta barns bowling vidare och skapa miljöer där de kan utvecklas. Inte bara idrottsligt utan även som människor. Det var kul att få se en fullsatt sal när vi hade gemensamma samlingar med båda konferenserna och nästa gång får vi nog boka en ännu större lokal, säger Johan Ekström.

Vid ordförandekonferensen deltog representanter från distrikten, förbundsstyrelsen och förbundskansliet. Konferensen inleddes med SDF:ens tid och sedan följde ett pass där generalsekreterare Peter Hodor och förbundsstyrelsen presenterade den strategiska verksamhetsinriktningen för 2024-2025 som avslutar den långsiktiga strategiska plan som antogs 2016.
– Under våren påbörjas arbetet med en ny långsiktig strategisk plan för svensk bowling och styrelsen presenterade en tidsplan för framtagandet av den. I det arbetet kommer distrikten att ha en stor del och det kommer bli ett väldigt intressant arbete framöver, säger Peter Hodor.

Efter den gemensamma föreläsningen med Pia Bergh så var det genomgång och diskussion inför årsmötet om förslaget kring nytt seriesystem i den nationella serien. Under eftermiddagspasset samt på söndagsmorgonen så höll styrelsen även en återrapport kring frågor som kom upp på årsmötet i oktober. Linus Wirén från Svenska Bowlingförbundet berättade också om projektet med webbTV-sändningar där två elitseriematcher sänds under säsongen.

Efter söndagens gemensamma föreläsningen så avrundades konferensen och det var dags för det extrainsatta årsmötet. Förbundsstyrelsens reviderade förslag om nytt seriesystem i nationella serien röstades igenom samt ett tilläggsyrkande om att avvakta med att införa playoff om två slutspelsplatser i elitserierna. Läs mer om årsmötet här.


Engagerade diskussioner vid konferenserna. 

– Det fungerade bra att ha två parallella konferenser och det var väldigt roligt med så många nya ansikten. Jag tror och hoppas att det blev ett bra nätverkande under de gemensamma fikapauserna och under middagen på lördagen. Det finns helt klart många erfarenheter att utbyta mellan de som var på plats. Det var intressant att höra våra två externa föreläsare som vi hade gemensamt för de två konferenserna. Vi hoppas kunna genomföra liknande konferenser framöver och utveckla dessa ännu mer, säger Peter Hodor.

Svenska Bowlingförbundets ordförande Jan Wiede var också nöjd med helgen.
– Det var en jättebra helg och ett spännande upplägg med två konferenser samtidigt. Det var intressanta föreläsningar och goda diskussioner. Vi är glada att vi kan ha de här konferenserna och att de är så uppskattade. Alla distrikt är i stort sett representerade varje gång vid ordförandekonferensen, säger Jan Wiede.

Röster från barn- och ungdomsledarkonferensen

Maggan Snäll, ledare i Strands BK, Hudiksvall
– Det har varit trevligt och mycket erfarenhetsutbyte. Jag tycker alltid det är bra med det här snacket i pauserna under konferenser och jag har träffat flera ledare som man kan få till samarbete med.

Tilde Eliasson, ledare New Bowl Center Gullmarsplan, Stockholm
– Det har varit superintressant. Jättekul att träffa alla ungdomsledare från runt om i Sverige. Det var många intressanta föreläsningar. Kul att bland annat höra om Strikejakten och om andra lyckade event kring rekrytering.

Jan-Eric Larsson, ledare i BK Öret, Örebro
– Jag är relativt ny i sammanhanget och det har varit givande att träffa många andra ledare i helgen. Nätverkskontakter är alltid viktigt. Vi är relativt nystartade med vår barn- och ungdomsverksamhet i BK Öret så det är bra att få olika tips och tricks för att locka fler barn och ungdomar till oss.

Linus Wirén   13 februari 2024 20:10