Laget till junior-EM är uttaget

Förbundskapten Moa Ekström har tagit ut det svenska laget till junior-EM som spelas i Wien den 1-10 april. I laget finns fyra spelare som varit med och tagit medaljer vid tidigare juniormästerskap samt fyra debutanter.

Kajsa Samuelsson och Kevin Melin blev uttagna i juniorlandslaget redan före årsskiftet efter att de vunnit barometetern i Swedish Youth Tour. Nu har de fått sällskap av sex spelare och landslagstruppen är fulltalig. Följande spelare representerar Sverige vid junior-EM i Wien:

Elin Bergqvist, Spader Dam, 15 år - debutant
Maja Engberg, BK Cahoot, 17 år - 2 JEM tidigare - 1 silver, 1 brons.
Elissa Mehmet, BK Mix Eslöv, 15 år - debutant.
Kajsa Samuelsson, Team Mariestad BK - 1 JEM tidigare - 1 silver.

Carl Eklund, IKW/Köping BK, 17 år - 2 JEM tidigare, 2 guld, 2 silver, 2 brons.
Kevin Melin, AIK BK, 18 år - debutant.
Robin Noberg, Stureby BK, 17 år, 1 JEM tidigare, 3 silver, 1 brons.
Emil Svensson, BK Tegnér, 16 år, - debutant.

Förbundskapten: Moa Ekström
Assisterande: Robin Skans
Ledare: Louise Sonne

Sverige har skördat stora framgångar vid de senaste två Europamästerskapen för juniorer. I Tilburg 2021 tog Sverige 10 medaljer och blågult följde upp med att ta lika många medaljer i Wittelsheim i september 2022. Maja Engberg och Carl Eklund har varit med i båda mästerskapen. Maja Engberg vann brons i lag i Tilburg och i Wittelsheim blev det också en lagmedalj då de tog silver. Carl Eklund vann två guld och två brons 2021 och senast i Frankrike blev det två silver. Eklund hade även ett succéartat U21-VM i Helsingborg i somras där han tog guld i singel och dubbel samt silver i mixed. Eklunds fina resultat har lett till att han tidigare i veckan även togs ut i Team Sweden herr.

Kajsa Samulsson och Robin Noberg var med på junior-EM i Wittelsheim i september. För Kajsa Samuelsson blev det silver i lag. Robin Noberg fick sitt stora genombrott under junior-EM där han tog tre silver och ett brons.

De fyra spelarna med tidigare mästerskapsmeriter får nu sällskap av två debutanter på tjej- respektive killsidan. Moa Ekström tycker att det är positivt med blandningen i laget av erfarenhet och nya spelare.
– Det känns jättebra att ha en mix av erfarna spelare och debutanter. Spelarna som varit med tidigare kan stötta och guida de nya spelarna på ett bra sätt, säger Moa Ekström som har följt alla spelare noga och deras insatser i olika tävlingar.
– Det finns många bra bowlare som har gjort fina resultat så det har inte varit lätt att ta ut laget. Jag har kollat mycket på spelarnas prestationer i Swedish Youth Tour och de som har stått för starka insatser på högre nivå samt tidigare mästerskap. Jag har bland annat också kollat på deras spärrstatistik samt grundteknik.

Två förberedelsehelger väntar för landslaget. Den 10-12 februari samlas de i samband med tävlingen AIK Junior och den 11-12 mars blir det träningsläger.
– Syftet med första tävlingen är att vi ska lära känna varandra bättre i laget. På lägret kommer tjejerna få jobba mycket med kommunikationen. Det är viktigt att alla är tydliga och att de förstår varandra på banan. På killsidan är det betydelsefullt att få koll på de banförhållanden som brukar uppstå på ett junior-EM där många av killarna har mycket rotation i slagen.

Moa Ekström är förväntansfull inför mästerskapet i Wien.
– Vi har ett engagerat och träningsvilligt gäng och förhoppningsvis kan vi fortsätta att plocka medaljer.

Linus Wirén   15 januari 2023 12:38