James Blomgren och Jesper Svensson just nu trea i dubbelkvalet

De regerande Europamästarna i dubbel intog banorna under eftermiddagen i squad 2 och hoppet lever för James Blomgren och Jesper Svensson att kunna försvara guldet från i fjol. Blomgren/Svensson blev tvåa i squad 2 med 2796 poäng och är totalt trea i kvalet inför morgondagens tredje squad.

– Jag tycker att vi gör ett väldigt stabilt och väl genomfört block, säger James Blomgren.
Gårdagens silvermedaljör inledde den första serien tillsammans med Jesper Svensson genom att slå 472 poäng. Halvvägs in i blocket var de i ledning efter att ha slagit 505 poäng i tredje serien, vilket blev deras högsta serie för dagen. James Blomgren fortsatte att spela på en hög nivå medan Jesper Svensson hade det tyngre i de två avslutande serierna.
– Jesper fick det lite tricksigt och blev väldigt hårt straffad i de sista två serierna på de slagen som inte var helt klockrena. Det är lite samma strul som han hade i singeln. Han förtjänar betydligt mer poäng. Vi tror att det är helt nya käglor i hallen och det är alltid lite trögare att välta dem i början. Men det är bara en till variabel av alla andra som man ska försöka knäcka.

När alla sex serierna var spelade hade svenskduon fått ihop 2796 poäng. Det räckte till en andraplats i squad 2 och i nuläget en tredjeplats i kvalet.
– Jag är nöjd med min insats och lagets insats. Vi håller ihop det bra, har lite andrum och tål att bli passerade av ett lag.
Tror du att det räcker till en semifinal för er?
– På förhand hade jag absolut trott att cirka 400 över skulle räcka. Vi har gett oss väldigt goda chanser för att stå i en semifinal. Annars är det bara att lyfta på hatten för motståndarna. Vi har guldet från förra året att försvara och det hade varit coolt att få chansen att göra det.

Förbundskapten Robert Andersson menade att det var lite blandade känslor efter squad 2.
– Det är en lite konstig känsla. Cirka 400 över är ett jättebra resultat men ändå är stämningen lite nere för vi fick inte den avslutningen som vi hade hoppats på. James gör ett fantastiskt block. Jesper gör det jättebra tekniskt sett men han får inte använda purple hammer och det måste vara jobbigt för honom att se hur mycket mindre utrymme han har än alla andra spelare. Han måste göra otroligt mycket bättre slag och det är svårare för honom att träffa fickan samt att få klotet att gå igenom fickan på rätt sätt. Jag ger oss 60 procent chans att nå en semifinalplats.

Gårdagens guldmedaljör i singel Marc Jacobs och dubbelpartnern Jord Van Weeren rivstartade i i squad 2. Van Weeren slog 300 poäng i första serien och Jacobs fick ihop 268p, totalt 568 poäng vilket innebar att de satte nytt Europarekord i dubbel över en serie. Duon från Nederländerna fortsatte att ånga på och leder just nu kvalet på 2914 poäng. Nicola Pongolini och Antonino Fiorentino, Italien är tvåa efter att ha fått ihop 2870 poäng i squad 1. 

Pontus Andersson och Markus Jansson är i nuläget totalt sjua i kvalet efter att ha fått ihop 2709p i squad 1.
– Det var lite upp och ned. Markus och jag fick inte de höga serierna samtidigt tyvärr. När det gick ganska bra för mig i början så fick Markus inte riktigt loss käglorna och när jag hade mer problem så gick det mycket bättre för Markus. Det är ett okej resultat men vi kunde ha gjort mycket mer, säger Pontus Andersson.

Martin Larsen och Mattias Wetterberg har kollat in spelet under dagen och slipat på taktiken inför squad 3 som startar kl 10.00 imorgon.
– Martin och Mattias kommer nog att använda reaktiva klot. De kanske börjar med uretan första serien för att sedan skifta över till reaktivt. Uretankloten spelar ned så mycket olja så jag tror att de kommer försöka skruva runt alltihop och att de på så sätt står lite längre ut till vänster och spelar klotet ända ut till kanten.

De fyra främsta paren i kvalet går vidare till semifinal som börjar kl 14.45 imorgon. Finalen startar kl 15.45. 

Resultat

Livestream

Linus Wirén   11 juni 2023 20:08