James Blomgren årets bowlare 2023 på herrsidan

Svenska Bowlingförbundet har utsett James Blomgren till årets bowlare på herrsidan.
– Det är väldigt hedrande att få utmärkelsen, säger James Blomgren.

Det är andra gången James Blomgren utses till årets bowlare, senast var 2021 efter VM-guldet i singel.
– Jag är lite överraskad och jag såg nog inte riktigt det här komma. Det finns så många bra bowlare i Sverige och i synnerhet Jesper Svensson. Att få den här utmärkelsen en gång är fantastiskt och att nu tilldelas det för andra gången är ett fint kvitto på att jag har gjort något bra för svensk bowling, säger James Blomgren.

James Blomgren gjorde ett succéartat EM i juni i Wittelsheim där han tog fem medaljer varav tre guld. Hans insatser var starkt bidragande till att Sverige blev bästa nation på herrsidan med totalt sex medaljer.
– Jag har väldigt fina minnen från EM. Jag hade inte en dålig dag under mästerskapet. Guldet i 5-manna var väldigt speciellt och är något jag alltid kommer att bära med mig. Jag är stolt och glad över att ha varit en del av laget.

James Blomgren inledde EM i Wittelsheim med att ta silver i singel och ett par dagar senare blev det samma valör i dubbel tillsammans med Jesper Svensson. Nästa distans på programmet var 3-manna och nu var det guld som gällde. Blomgren i trio med Pontus Andersson och Jesper Svensson blev Europamästare efter att ha besegrat det andra svenska laget med Markus Jansson, Martin Larsen och Mattias Wetterberg i finalen.

Segertåget fortsatte under en alldeles makalös guldfredag i Wittelsheim. Först säkrade Blomgren guldet i All Event där alla kvalserier över alla distanser räknas ihop. Han fick ihop 5792 poäng över 24 serier vilket var nytt Europarekord i All Event.
– All Event-guldet är det individuella guldet som jag värdesätter högst. Jag hade egentligen inte en dålig dag under mästerskapet och alla mina block var över 1400 poäng. Jag är väldigt glad över mina prestationer. Jag brukar alltid vara väldigt noggrann i mina förberedelser inför mästerskap och det är kul att det ger resultat.

Ett par timmar senare firades nya triumfer då Sverige vann guld i 5-manna. I semifinalen besegrades Nederländerna. Blomgren gick direkt från prisutdelningen i All Event till banorna och dundrade in 300 poäng i semifinalen. I finalen mot hemmanationen Frankrike såg det mörkt ut men blågult stod för en bragdartad vändning i slutrutan och stort guldjubel utbröt i det svenska lägret.
– Det var välregisserat. Jag har svårt att se att man ska få uppleva något liknande på det sättet igen. Det var en otrolig dag. Jag värderar guldet i 5-manna oerhört högt där det handlar om hela lagets prestation. Att dela glädjen med hela laget är minst sex gånger så stort som när man vinner själv. Det var superhäftigt.

Blågult lyckades med bedriften att slå tre Europarekord i 5-manna. Över 3 och 6 serier i kvalet och över 1 serie i semifinalen mot Nederländerna. Blomgren var avslutare i laget och fick slå in den avgörande striken för Sverige i finalen.
– Det är en press men samtidigt ett stort privilegium att få avsluta i ett lag och att känna att coachen tror på mig. Det var en otrolig känsla att få avgöra.

Tidigare under året debuterade James Blomgren på PBA-touren vid World Series. Första tävlingen var PBA Cheetah Championship och Blomgren var snubblande nära att nå en stegfinal. Han slutade till sista sexa efter att förlorat en avgörande roll off mot AJ Johnson med 246-248 om den sista platsen till stegfinalen.
– Det var roligt att göra debut på PBA-touren och något som jag verkligen ville pricka av. Det var väldigt tufft att bowla 60 serier på 6 dagar och liknar inget vi gör i Sverige. Kul att det gick så pass bra och att jag blev topp 40 totalt i World Series vilket var mitt mål.

I september vann Blomgren Europatourtävlingen Norwegian Open. Det var hans tredje Europatourtitel och alla tre titlar är tagna i just Norwegian Open. Det är även Europatourtävlingar som hägrar i inledningen av 2024 för Team Alingsås-spelaren.
– Det blir AIK Tournament och sedan är jag uppsatt på reservlistan i Ballmaster. Jag var länge osäker på om jag kunde spela men nu är resan bokad till Helsingfors så jag hoppas bara att jag får bowla nu också.

I april intar Blomgren återigen PBA-touren och World Series. Annars är mycket av hans fokus på ligaspelet med Team Alingsås. De ligger just nu fyra i elitserien och innehar den sista slutspelsplatsen i en haltande tabell.
– Det ser ut att bli en tuff kamp om slutspelsplatserna och det gäller att vi gör flera bra matcher under våren om vi ska greja det.

Årets bowlare 2023 herr
James Blomgren, Team Alingsås BC

Motivering:
James Blomgren stod för ett fantastiskt EM i juni där han tog tre guld och två silver. Hans insatser var starkt bidragande till att Sverige blev bästa nation i mästerskapet. Vi minns framförallt en underbar guldfredag i Wittelsheim där James Blomgren först säkrade guldet i All Event för att ett par timmar senare bli Europamästare tillsammans med laget i 5-manna. I sin första PBA-tävling någonsin var Blomgren ytterst nära att nå en stegfinal. Till sist blev det en 6:e-plats i PBA Cheetah Championship i april.

Meriter 2023:
Guld All Event, EM 2023 - Wittelsheim
Guld 3-manna, EM 2023 - Wittelsheim
Guld 5-manna, EM 2023 - Wittelsheim
Silver singel, EM 2023 - Wittelsheim
Silver dubbel, EM 2023 - Wittelsheim

Seger Norwegian Open, Europatouren
SM-brons 8-manna Team Alingsås
6:a PBA Cheetah Championship - en placering från stegfinal.

Årets bowlare de senaste tio åren:

2023 Anna Andersson, Spader Dam/ James Blomgren, Team Alingsås BC
2022 World Cup-laget Anna Andersson, Josefin Hermansson,Cajsa Wegner, Jenny Wegner/Jesper Svensson, Team Pergamon BC
2021 Joline Persson Planefors, Team X-Calibur, Partille / James Blomgren Team Alingsås
2020 Utsågs ej. Pga pandemin saknades tillräckligt med underlag.
2019 Josefin Hermansson, Team X-Calibur, Partille / Jenny Wegner, BK Femtionian, Hässleholm / William Svensson, BK Kaskad, Norrköping
2018 – Nina Flack, Team X-Calibur, Partille / Mattias Wetterberg, Team Pergamon, Partille
2017 – Jenny Wegner, BK Femtionian, Hässleholm / Jesper Svensson, Team Pergamon Partille
2016 – Jenny Wegner, BK Femtionian, Hässleholm / Jesper Svensson, Team Pergamon Partille
2015 – Jesper Svensson, Team Pergamon, Partille
2014 – Martin Larsen, Team Pergamon, Partille
2013 – Martin Larsen, Team Pergamon, Partille

Linus Wirén   28 december 2023 08:50