Inför damernas stegfinal i Elit-SM - stjärntrio gör upp om guldet

Imorgon avgörs Elit-SM under SM-veckan i Boden. I damernas stegfinal är det en väldigt meriterad trio med många mästerskapsmedaljer i bagaget som gör upp om guldet. Jenny Wegner är direkt i final och i semifinalen ställs Josefin Hermansson mot Cajsa Wegner. Frågan är om det blir en systerkamp eller ej i finalen?

Det har hänt tidigare i Elit-SM. 2016 möttes just systrarna Wegner från BK Femtionian i den avgörande finalen vid SM-veckan i Norrköping. Jenny Wegner tog hem duellen mot Cajsa Wegner den gången och hon vann då sitt andra guld i Elit-SM, vilket även var den senaste gången hon stod som segrare. De senaste två åren har det blivit silver för Jenny Wegner efter finalförluster mot Katrin Jansson (2022) respektive Joline Persson Planefors (2023). Jenny Wegner övertygade under finalomgång 2 i Tidaholm i början av februari och tog hem matchspelet. För tredje året i följd har hon avancerat som etta till stegfinalen och är garanterad minst silver i Elit-SM 2024.
– Jag har haft en bra tävlingsperiod och nu gäller det att ta det där sista steget i Elit-SM också. Det är tre väldigt bra spelare i stegfinalen och det är tufft när det bara är en serie som ska spelas. Jag föredrar långa distanser men det är bara att hoppas att jag kan hitta in snabbt så att jag kan ta hem guldet den här gången.
Hur skulle det vara att få möta Cajsa i finalen?
– Det hade varit jättekul. Det är det jag vill helst men vi får se vem av dem som lyckas bäst i semifinalen.

Cajsa Wegner håller med och menar att systrarna är vana vid det.
– Vi har mötts i flera finaler och det vore kul om det blir så igen på torsdag.

Men det vill Josefin Hermansson sätta stopp för. Team X-Calibur-spelaren blev tvåa i finalomgång 2 och ställs i torsdagens semifinal mot Cajsa Wegner som blev trea i matchspelet i februari.
– Jenny och Cajsa är fantastiska bowlare. De har mer erfarenhet av att stå i de avgörande lägen då de har spelat fler mästerskap än mig. Jag kan inte påverka så mycket vad Cajsa gör i finalen utan det enda jag kan fokusera på är mig själv. De senaste åren har jag landat i att inte bry mig så mycket om motståndet. Det blir viktigt att jag kan stanna i den bubblan även på torsdag och inte bli så påverkad av hur käglorna trillar för någon annan. Det enda relevanta är hur de trillar för mig, säger Josefin Hermansson.

Finaltrion känner varandra väl och delar många fina mästerskapsframgångar. 2019 vann Jenny Wegner och Josefin Hermansson VM-guld i dubbel. Alla tre var med vid Sveriges succéartade EM i Ålborg 2022 där blågult totalt tog 14 av 17 möjliga medaljer. Wegner/Wegner och Hermansson vann tillsammans med Anna Andersson guld i World Cup i Australien hösten 2022. I förra veckan presenterade Robert Andersson laget till EM i juni i Wittelseheim där Jenny Wegner och Josefin Hermansson är uttagna medan Cajsa Wegner inte kom med denna gång.
– Det känns jättetråkigt och jag är väldigt besviken. Jag vet att jag har gjort allt jag kunnat och jag har jobbat mycket på tekniken som inte har stämt riktigt det senaste. Jag får komma igen och bli ännu starkare. Jag går för guld på torsdag.

Utöver SM-guldet får svenska mästarna på dam- och herrsidan representera Sverige i Europacupen som spelas i Bratislava den 21-28 oktober. Något som sporrar Josefin Hermansson extra mycket.
– Jag har aldrig spelat det mästerskapet. Jag vill så gärna vinna och få möjlighet att spela Europacupen

Kl 15.35 startar damernas stegfinal på torsdag. Herrarna börjar ca 16.30 och SVT sänder allt direkt från Strajk Alley.
– Det är väldigt betydelsefullt att vår sport får synlighet. Bowling är en väldigt rolig sport att följa och jag vet att även många som inte är bowlare tycker det. SM-veckan är väldigt viktig för oss, säger Jenny Wegner.

Spelarna i damernas stegfinal, Elit-SM
1. Jenny Wegner, BK Femtionian, Hässleholm
2. Josefin Hermansson, Team X-Calibur BK, Partille
3. Cajsa Wegner, BK Femtionian, Hässleholm

Damer start kl 15.35 på torsdag.

Semifinal
Josefin Hermansson-Cajsa Wegner

Final 
Jenny Wegner-vinnaren i semifinalen

Herrarna börjar spela ca kl 16.30. SVT sänder direkt.

Lyssna på avsnitt 9 av Svenska Bowlingpodden för mer inför avgörandet i Elit-SM: 

Lyssna via Acast

Lyssna via Spotify

Lyssna genom Podcaster

Mer om SM-veckan: https://smveckan.se/

Svenska mästare i Elit-SM de senaste 10 åren på damsidan:


Ort

År

Segrare

Förening
Resultat
antal/ser
Bowlingcentrum, Umeå 2023 Joline Persson Planefors Team X-Calibur BK  
Sporthallens Bowling, Linköping 2022 Katrin Jansson Spader Dam, Helsingborg  
  2021 inställt pga pandemi    
Bowl-o-Rama, Stockholm 2020 inställt pga pandemi    
Baltiska Hallen, Malmö 2019 Joline Persson Planefors Team X-Calibur BK, Partille  
Olympia Bowling, Helsingborg 2018 Annie Thorell Spader Dam, Helsingborg  
Bowlingcafét, Borås 2017 Filippa Persson BK Femtionian, Hässleholm  
Bowlingstället, Falköping 2016 Jenny Wegner BK Femtionian, Hässleholm  
Strike & Co, Örebro 2015 Joline Persson Planefors Team X-Calibur BK, Partille 6026/26 ser inkl bonus
Bowling Arena, Jönköping 2014 Jenny Wegner BK Femtionian, Hässleholm 5841/26 ser inkl bonus
Linus Wirén   20 mars 2024 07:49