Individuella SM går in på slutspurten - över 800 spelare med i Skövde

Intresset för årets individuella SM i Skövde har varit stort. Över 800 spelare är med i kvalet och antalet ökar.
– Det är ett jätteroligt arrangemang och stämningen är väldigt god, säger Kent Kyrk, tävlingsansvarig.
De sista kvalstarterna spelas i helgen och sedan väntar finalspelet den 2-6 juni.

Det första individuella SM:et med dagens upplägg spelades just i Skövde 2012. I år är individuella SM tillbaka i Skövde och Nöjesarenan. Individuella SM har totalt 25 klasser samt A och B-klass i tvåmanna på dam- respektive herrsidan. Den första kvalstarten spelades den 12 mars. Därefter har det rullat på för fullt med kvalstarter och i nuläget är 815 spelare med.
– Det är en jättebra siffra. I början var jag lite orolig då knappt några hade anmält sig men den senaste tiden har vi haft fulla starter. I den yngsta klassen 0-16 år har över 60 spelare varit med vilket är väldigt roligt, säger Kent Kyrk.
– Det är ett unikt upplägg vid individuella SM med så många olika åldersklasser och inget handicap. Det blir en väldigt blandad spelnivå vilket är tjusningen med individuella SM. Det är väldigt socialt och flera spelare är framförallt här för att umgås och ha roligt, säger Kent Kyrk.

BK Kyrk som Kent Kyrk bildade 1975 arrangerar tävlingen tillsammans med Nöjesarenan där Kent är en av delägarna. Kent är tävlingsansvarig för SM tillsammans med sonen Erik.
– Det har varit intensiva veckor. Vi har jobbat från morgon till kväll men man går på glädjen det ger att få hålla i ett sådant här arrangemang.

Kent Kyrk menar att det är viktigt att göra lite extra runt omkring spelet.
– Vid varje start lottar vi ut två biobiljetter. Det är en väldigt enkel grej men som ger mycket glädje hos de som vinner. Vi har klotlotteri, har sålt SM-tröjor och alla spelarna i den yngsta klassen har fått medalj.

Förra årets individuella SM vid Bowlorama lockade ca 749 spelare. Kent Kyrk ser flera faktorer till ökningen vid årets mästerskap.
– Skövde ligger rätt bra till geografiskt och är tillgängligt för många. Vi har varit aktiva på sociala medier och fått ut information genom bland annat Västergötlands Bowlingförbund. Flera föreningar har genomfört sitt klubbmästerskap under SM och vi har ordnat med pokaler till klubbarna. Genom åren har vi startat flera tävlingar och vi brinner för sporten.

Till helgen väntar de sista kvalstarterna. Tre starter spelas på lördag och två på söndag och det finns fortfarande platser kvar. Därefter genomförs finalspelet den 2-6 juni för de 25 klasserna. Det kommer vara åtta spelare i varje klass och totalt över 200 spelare.
– Det kommer bli en riktig fest med mycket publik, säger Kent Kyrk.

Individuella SM 2023 Skövde, Nöjesarenan
Yngsta klassen 0-16 år
Äldsta klassen 65 år och uppåt
2-manna har två klasser på dam- respektive herrsidan. I 2-manna genomförs inget finalspel utan klasserna är avgjorda efter kvalserierna.

Resultat och mer info 

 

Linus Wirén   25 maj 2023 11:44