Individuella SM avslutades med 14 nya svenska mästare

Under helgen avslutades finalspelet i individuella SM 2024. Ytterligare 14 nya svenska mästare korades till de redan 11 avgjorda SM-finalerna tidigare under veckan.

En förening som hade en riktigt lyckad söndag var BS Hässle från Hässleholm som fick hela fyra nya individuella svenska mästare samma dag. Först ut var Hanna Olsson (bilden) som vann Damer B 22-30 år och sedan rullade det på.

Under lördagen och söndagen slutspelades SM-finalerna i årets individuella SM i Uddevalla bowlinghall. Vi fick ytterligare 14 nya svenska mästare till de 11 som blev klara i torsdags och i fredags.

Den sista finaldagen firade framförallt BS Hässle fina framgångar. Spelare i Hässleholms enda damlag vann inte mindre än fyra av söndagens sex finalspel. Hanna Olsson inledde med att vinna Damer B 22-30 år i stor stil. Sedan fyllde lagkamraten Linda Wehner på med ett lika klart guld i Damer B 41-50 år innan dagen kryddades med att även Saga Johansson blev svensk mästare i Damer Ungdom -16 år och Maja Andersson vann Damer B 17-21 år.

I damklassen A 22-30 år kom helgens stora skräll när BK Pranas Sara Almqvist överraskande tog guldet. Sara, som normalt spelar med herrarna i det Nordallsvenska Skellefteålaget, vann före elitseriespelande Alida Molander i Spader Dam och Emma Mewén i BK Högland.

I damer A 17-21 år blev det rejält dramatiskt i slutet. I den sista serien lyckades Team X-Caliburs Maja Engberg passera ledande Nicole Layrisse, AIK BK, och knipa guldet med fjuttiga tre käglors marginal över de åtta matchserierna i finalen.

En av de tuffare klasserna att vinna på herrsidan är Herrar A 22-30 år som hade ett riktigt getingbo med högt-slående Elitseriespelare i finalspelet. Här visade Team Alingsås Lucas Fjällborg upp ett riktigt imponerande spel när han vann guldet före BK Oden Falköpings Erik Andersson.

Lucas strajkade ihop hela 1994 i ren slagning över de åtta serierna. Med en total matchbonus på 165 poäng slutade han på utmärkta 2159 poäng. Det var hela 211 poäng bättre än silvermedaljören som i sin tur var endast tre käglor före bronsmedaljören och segrarens klubbkamrat Lucas Hall i Alingsås. Så dubbla medaljer till Alingås och även på fjärde plats i klassen var det en spelare från Alingsåslaget.

Här kommer bilder på samtliga medaljörer i de 14 sista klasserna under årets individuella SM. Svenska bowlingförbundet vill även passa på att skicka ett stort grattis till alla medaljörer och ett stort tack till alla som ställde upp för att spela om årets svenska mästartitlar.

Damer A 22-30 år, fr. v. vänster silver Alida Molander, Team X-Calibur BK, svensk mästare Sara Almqvist, BK Prana, brons Emma Mewén, BK Högland.

Damer A 31-40 år, fr. v. silver Frida Sethsson, Vimmerby BK, svensk mästare Josefine Linderoth, Spader dam, brons Emelie Hjorth, Jönköpings KK.

Damer A 41-50 år, fr.v. silver Katarina Dahlin, BK Taifun, svensk mästare Åsa Fors, Team Lerum BC, brons Linda Haglund, BK Skrufscha.

Herrar A 22-30 år, fr.v. silver Erik Andersson, BK Oden Falköping, svensk mästare Lucas Fjällborg, Team Alingsås BC, brons Lucas Hall, Team Alingsås BC.

Herrar A 31-40 år, fr.v. silver Elliot Crosby, AIK BK, svensk mästare Christian Liljestrand, BK Merrimac, brons Andreas Magnusson, BK Korp.

Herrar A 41-50 år, fr.v. silver Jörgen Alexandersson, BK Virveln, svensk mästare Peter Hellström, Team Clan BK Nässjö, brons Pascal Hatoum, Kabaré BS.

Herrar B 17-21 år, fr.v. silver Kenneth Junior Tomasson, BK Fryken, svensk mästare Daniel Bowen, Eksjö BK/EBOK, brons Viggo Karlström, Vetlanda BC.

Herrar A 17-21 år, fr.v. silver Ossian Kinnari, BK Bågen, svensk mästare Emil Svensson, BK Tegnér Säffle, brons Felix Möller, Stureby BK.

Damer B 22-30 år, fr.v. silver Jenny Sundström, BK Stallis, svensk mästare Hanna Olsson, BS Hässle, brons Hermina Antonsson, Värtans IK.

Damer B 31-40 år, fr.v. silver Sandra Lindquist, Stenungsunds BK, svensk mästare Natalie Ternevi, Kabaré BS, brons Rebecca Gustafson, BK Alley Team.

Damer B 41-50 år, fr.v. silver Mairi Shadabi, Uppsala BC 90, svensk mästare Linda Wehner, BS Hässle, brons Lena Domar, Falköpings AIK BK.

Damer Ungdom -16 år, fr.v. silver Nicole Brandin, BK Mix Eslöv, svensk mästare Saga Johansson, BS Hässle, brons Joline Lund, BK Gärdet.

Damer A 17-21 år, fr.v. silver Nicole Layrisse, AIK BK, svensk mästare Maja Engberg, Team X-Calibur BK, brons Elin Bergqvist, Spader Dam.

Damer B 17-21 år, fr.v. silver Saga Gannerud, Skillingaryds IS, svensk mästare Maja Andersson, BS Hässle, brons Emma Dössing, BK Mjölby Bowling.