Hittade bowlingen i april - nu siktar Annika Lindgren mot VM

Annika Lindgren började spela bowling i april och sedan har det gått snabbt. Ett par månader efter att hon började spela så åkte hon med på Svenska Bowlingförbundets tävlingsresa till USA och nu tränar Täbyspelaren för att nå VM. 

Annika Lindgren följde med en kompis till träningen i Täby Bowlingklubb och gillade det direkt.
– Bowling är en lättillgänglig idrott när man sitter i rullstol och många hallar är anpassade för det. Det är en sport som innehåller många delar och de flesta kan spela. Det är en fin kombination med att hantera klotet och samtidigt blir det strategi för att få ned olika uppsättningar av käglorna, säger Annika Lindgren.

Sedan den första träningen i april har det hänt mycket för Annika Lindgren i bowlingen. Redan under sommaren var hon en av fyra spelare som i förbundets regi reste för att spela tävlingen Annual Great Plains PVA Invitational i Omhaha, USA. I 3-manna blev det seger tillsammans med Gunnar Wanneberg och Richard Norén där de besegrade alla amerikanska lag. Totalt deltog ett 50-tal spelare inklusive det amerikanska landslaget.
– Det var väldigt roligt att få åka på USA-resan och spännande att se så många rullstolsspelare. Det var många tjejer med men motståndet var ändå inte så tufft som vi hade trott. Jag blev taggad på fler tävlingar. Det finns flera stora rullstolstävlingar i USA och förmodligen blir det en resa snart igen.


Svenska laget vid Annual Great Plains PVA Invitational i Omhaha, Richard Norén, Annika Lindgren, Gunnar Wanneberg och Richard Norén. 

Idag tränar Annika Lindgren runt två till tre pass i veckan.
– Det blir två träningstillfällen i Täby Bowling och sedan ett pass i New Bowl Center Gullmarsplan. Vi har tränare på plats vid alla passen.

Det är inte bara Annika som blivit inbiten rullstolsbowlare det senaste året. Verksamheten har utvecklats mycket i Sverige och många har börjat spela.
– Det gäller att några börjar och visar vägen och då är det lättare att locka fler.

För drygt två veckor sedan var hon med på träningsdagen där 17 spelare samlades i Pins and Games i Uppsala.
– Det var en jättebra träningsdag och kul att vi var så många med. Det var mycket bowling men även teori och fys. Det blir rätt stor påfrestning på axlarna så det är viktigt att stärka upp.
Vad tycker du är den är största utmaningen som rullstolsspelare?
– Det är svårt att få samma fart på klotet när man sitter still men det blir istället extra viktigt att jobba på precisionen i slagen.
Vad är ditt mål framöver med bowlingen?
– Att blir uttagen till nästa VM är mitt långsiktiga mål just nu. Det låter som att det kan bli VM någon under 2025. 

Om ni som förening vill komma igång med rullstolsbowling och få extra stöttning så kontakta Johanna Svenungsson, verksamhetsutvecklare parabowling, på mail johanna.svenungsson@swebowl.se.

Linus Wirén   11 december 2023 10:55