Guld och silver till Sverige i 4-manna i +50-EM

Sverige tog dubbla medaljer i 4-manna i +-50-EM under onsdagen. Damerna vann Sveriges första guld i mästerskapet efter finalseger mot Finland. För herrarna blev det silver efter finalförlust mot Norge.
– Det känns helt fantastiskt, säger Anna Staflund om guldet.

Det blev en riktigt härlig dag för Sverige i +50-EM. Onsdagen inleddes med damernas block två. Sverige låg trea efter första blocket och lyckades avancera under andra blocket. De blev tvåa i kvalet med 4505 poäng och Danmark väntade i semifinal. Det blev en jämn semifinal där Sverige var i underläge men de kom tillbaka och vann till sist med 768-734.

Finalen blev en rysare. Sverige låg återigen under men lyckades vända och säkrade guldet i sista rutan. Slutresultatet skrevs till 796-778.
–Det var en tuff kamp. Vi peppade varandra hela vägen, fokuserade framåt och lyckades komma tillbaka, säger Anna Staflund som gör mästerskapsdebut vid +50-EM och guldet är hennes första medalj.
– Det här betyder massor och jag har tränat länge för detta. Jättekul att kunna vinna tillsammans med hela laget.

Förbundskapten Peppe Engström hyllar damernas prestation.
– Tjejerna gör en fantastisk insats. Vi höll oss till vår plan, hade tålamod och gick förbi precis före mållinjen i finalen. Tidigare har Eva (Vännman) varit ankare i laget men idag hittade Christina (Dahlgren) otroligt bra lösningar, som haft det kämpigt innan. Vi har jobbat på att alla i laget ska hitta bra lösningar och det är skönt att det leder till guld, säger Peppe Engström. 

För herrarna räckte det inte riktigt hela vägen till den ädlaste valören. Efter gårdagens block 1 så var de i ledning i kvalet. Under eftermiddagen hade blågult det till en början tuffare i block 2. Men de höjde sig igen och slutade till sist trea i kvalet på 4795 poäng.

I semifinalen besegrade de Rumänien med 853-788.
– Vi spelade stabilt från start i semifinalen och hade en bra känsla. Det var inget snack om det där, säger Joakim Stål.

I finalen väntade sedan Norge. Det blev en jämn match men Norge drog det längsta strået och vann med 763-751.
– Det känns som att vi förlorade ett guld men med lite perspektiv på det så kommer jag vara glad över silvret. Det blev lite för många dåliga slag i finalen men det är hatten av för Norge som löste banorna på ett bättre sätt än oss, säger Stål.


Silver för Sveriges herrar. 

Peppe Engström om silvret:
– Det var lite sur smak för grabbarna efter finalen och de tyckte att de hade lite stolpe ut. Men alla stöttar varandra på ett bra sätt och nu får vi se framåt. Hela gänget kommer även åka hem från mästerskapet med medalj.

Sverige är uppe i fyra medaljer i +50-EM och imorgon står herrarnas singel på programmet. Joakim Stål och Mathias Ulfhielm inleder i squad 1 kl 09.00. Kl 13.15 spelar Martin Paulsson och Stefan Yngström i squad 2. Singeln är även sista distansen i All Event. Stefan Yngström är just nu tvåa i All Event på 2543 poäng. Catalin Gheorghe från Rumänien leder på 2653 poäng. Martin Paulsson är fyra med 2500 och har 35 poäng upp till tredjeplatsen.

Alla fyra svenska herrar är i nuläget bland de 16 främsta i All Event och topp 24 avancerar till Masters som avgörs på lördag. Damerna har vilodag imorgon och spelar singel på fredag.

Sveriges lag:

Damer
Anna Staflund
Annika Kilander
Christina Dahlgren
Eva Vännman

Herrar
Joakim Stål
Martin Paulsson
Mathias Ulfhielm
Stefan Yngström

Förbundskapten Peppe Engström

Resultat
Livesteam
Livescore

Linus Wirén   01 februari 2023 21:40