EM-uppladdning del 2

Vi fortsätter uppladdningen inför EM. I den andra delen möter vi Pontus Andersson, Jesper Svensson och Mattias Wetterberg. 

Pontus Andersson
Klubb: Team Clan BK

Vid EM i Helsingfors tog Pontus Andersson två medaljer. Det blev silver i 3-manna och brons i 5-manna.

Hur har den senaste bowlingperioden varit?
– Det har varit fullt ös med många tävlingar. De senaste tio dagarna har jag fokuserat på bowlingträning och fys samt att ladda batterierna.

Hur mycket koll har du på tävlingshallen?
– Jag är nog den enda i laget som har varit i hallen tidigare. Jag har bra koll på den och hur mycket den svänger och jag har förmedlat det till gänget.

Vad blir viktigt att fokusera på vid träningspassen inför?
– Det är att få en känsla för hallen. Vilka klot som rullar bra på profilen och hur det svänger i banan samt att vi har en bra kommunikation kring det vi tränar på.

Vad betyder förra årets EM-framgångar?
– Självklart ger det en del självförtroende. Alla vet vad vi kan göra och vi har en väldigt hög högsta nivå i laget. Kommunikationen mellan oss är viktig. Det ska bli riktigt kul att spela mästerskap igen.

Hur gör du för att ladda om från en distans till nästa?
– Det är viktigt med förberedelser, göra en gameplan samt att utvärdera oavsett hur det går.

Jesper Svensson
Klubb Team Pergamon BC
Jesper Svensson kammade hem fem medaljer vid EM i Helsingfors, varav två guld. Gulden kom i All Event och i dubbel tillsammans med James Blomgren. Till medaljsamlingen lades också tre brons i Masters, 3-manna och 5-manna.

Hur ska det bli med EM?
– Det ska bli kul. Som alltid är jag tacksam över att få chansen i blågult.

Hur känns formen?
– Formen är alltid lite oviss. Men det är inget som oroar, det är en del tid på plats för de sista förberedelserna så jag hoppas att det kommer att kännas bra på träningarna.

Vilket är ditt bästa minne från förra årets EM i Helsingfors?
– Det är svårt att plocka fram ett minne från det mästerskapet. Lagets insats var ju enastående och jag ser tillbaka på det som en framgångssaga för hela gruppen.

Vilka är era styrkor?
– Styrkan i den här gruppen är ju framförallt den höga kapacitet laget besitter men det gäller att vara påkopplade för att få ut max. Efter förra årets EM vet vi att en fullträff kan vara runt hörnet om det klaffar för oss.

Vad tror du om era möjligheter?
– Målet är naturligtvis att komma hem med medaljer. Men som alltid är det hård konkurrens så det blir tufft. Om vi får ihop det bra tillsammans är vi det bästa laget i Europa. Det ska vi försöka visa.

Känns EM:et mer speciellt när man nu vet att det inte blir något VM i höst?
– Nej egentligen inte. Det är fullt fokus på EM just nu och det hade det varit oavsett vad som hade hänt i oktober. I och med att inget lag var uttaget till VM så har egentligen inte tankarna gått så pass långt bort ännu.

Mattias Wetterberg
Klubb: Matteus-Pojkarna BK

Mattias Wetterberg spelade EM senast 2019. I München var han med och vann det åtråvärda guldet i 5-manna och i 3-manna blev det brons.

Hur känns det att det är dags för EM nu?
– Det ska bli väldigt kul. Jag ser fram emot att det ska dra igång. Det känns extra kul när man inte har varit med de senaste mästerskapen och att nu få uppleva det bästa med bowlingen igen genom att representera sitt land.

Är det extra nervöst när du inte spelat något internationellt mästerskap sedan 2019?
– Det är alltid speciellt med mästerskap. Det känns ändå rätt lugnt men nervositeten kommer väl mer nu på plats och de första slagen i singeln är alltid lite speciella. Men det är bra för det visar att det betyder något extra. Om det inte hade varit på det sättet så hade jag nog lagt av.

Hur har din uppladdning varit?
– Det har känts ganska bra. Vi hade uppladdning i Danmark med Ålborg International och jag spelade även Elit-SM. Resultatmässigt har jag inte fått ut det jag hoppats på men spelet kändes väldigt bra i Örebro och jag tycker att det förtjänade mer poäng.

Vad blir viktigt att fokusera på nu på plats?
– Det handlar om att installera sig och känna av atmosfären i hallen. Det låter som att banorna och laminaten är ganska hala så det gäller att testa på det. Det är viktigt att hitta rätt utrustning med skor och sulor så att man känner sig trygg när allt väl drar igång.

Är det någon distans som du ser fram emot extra mycket?
– Jag tycker lagdistansen är den allra viktigaste. Det är extra speciellt att vinna som grupp och att göra det tillsammans. Jag var med och vann lagguldet i EM 2019 och det skulle jag gärna vilja göra igen.

Vad krävs för att nå guldet i lagdistansen?
– Det handlar om att alla tar sitt ansvar. Att vi är ärliga, respekterar varandra och har en öppen dialog. Det gäller att göra det så bra som möjligt och stötta varandra. Allt runtomkring kan man inte påverka och att vi ses som favoriter är bara positivt.

Mästerskapets hemsida 

Livestream
Mästerskapets hemsida

Linus Wirén   08 juni 2023 11:06