EM-silver och Europajuniorrekord för Ilhammar och Eklund

Robin Ilhammar och Carl Eklund tog idag silver i dubbel i junior-EM. I finalen blev det förlust mot Italien. I semifinalsegern mot Finland slog Ilhammar och Eklund till med Europajuniorrekord i tvåmanna med 546 poäng över en serie.

De regerande mästarna i dubbel från junior-EM i Tilburg 2021 inledde dagen med att vinna kvalet över sex serier på 2724 poäng. I semifinalen ställdes Carl Eklund och Robin Ilhammar mot Finland med Lenni Juutilainen och Roni Leskinen. Semifinalen spelades över en serie och Robin Ilhammar lyckades slå 300 och tillsammans satte duon Europajuniorrekord. De vann med 546-406 och 546 poäng över en serie i två-manna är Europajuniorrekord. Det tidigare rekordet var på 537 som Jesper Svensson och Markus Jansson satte i München 2011.
– Vi spelades väldigt bra. Det var väldigt skönt att slå 300 och att vi satte Europarekord, säger Robin Ilhammar.

I finalen ställdes de mot Mario Del Gaudio och Giorgio Gragnaniello från Italien som hade besegrat Danmark i en jämn semifinal. I finalen fungerade inte spelet lika bra för Eklund och Ilhammar. De åkte på några hål samtidigt som Del Gaudio slog strike efter strike. Till sist vann Italien med 472-412 och tog hem guldet.
– Det känns surt när vi var nära på att kunna vinna ett guld igen. Det var inte vår match i finalen och vi hade inte flytet samtidigt som de gjorde allt för att vinna så det är bara att gratulera dem. Även om det är svårt just nu så kan man se tillbaka på medaljen som något positivt framöver.

Förbundskapten Moa Ekström menar att de ville ännu mer med tanke på Eklund och Ilhammars tidigare historik med dubbelguld i både junior-EM och U21-VM. Men att de gjorde vad de kunde i finalen och hon gläds över deras spel under dagen.
– Det är helt fantastiskt med rekordet. De bara gick ut och bowlade och det gick hur bra som helst. Det märks inte på dem att de står i en semifinal - på ett positivt sätt. De är lugna och samlade, levererar bra slag och har lika god kommunikation som i vilken match som helst, säger Moa Ekström. 

Imorgon är det dags för tjejernas dubbel. I squad 1 kl 09.00 spelar Nicole Layrisse/Alice Lindqvist. I squad 2 kl 13.15 är det dags för Maja Engberg och Kajsa Samuelsson.
– Vi har fyra duktiga tjejer så vi har såklart en fin chans imorgon också, säger Moa Ekström.

Resultat

Linus Wirén   04 september 2022 22:51