Bowlingfest när första upplagan av 08 Rumble avgjordes

I fredags avgjordes den första upplagan av 08 Rumble i New Bowl Center Gullmarsplan. Spelarna kvalade genom appen Lanetalk för att ta en plats i sin halls 5-mannalag.
– Det blev en riktig bowlingfest, säger Annika Kilander på New Bowl.

Bowlingappen Lanetalk har blivit väldigt populär bland bowlare de senaste åren. Genom appen kan man analysera resultat och statistik i spelet, följa sin utveckling och ta del av livescore från olika tävlingar. Det går även att tävla virtuellt mot andra spelare runt om i världen om bara bowlinghallen är ansluten till appen. 800 hallar runt om i världen är anslutna till Lanetalk. I höstas startade dem tillsammans med New Bowl Center Gullmarsplan en tävling för hallarna i Stockholm.

Martin Larsen som är tävlingsansvarig på Lane Talk menar att tävlingen startades för att få fler att inspireras att tävla i bowling.
– Det finns så många som bowlar men det är få som tävlar. Med detta upplägg vill vi att fler ska få upp ögonen för att tävla och samtidigt träffas och ha kul i samband med bowlingen, säger Martin Larsen.

Från den 15:e november till 15:e februari gick det att kvala i sin hall genom Lane Talk-appen för att få representera sin hall i finalen i New Bowl Center i Gullmarsplan. Över 200 deltagare var med och det gick att kvala hur många gånger som helst. Det var inte bara de bästa spelarna som gick till finalen utan de som hamnade på placering 1, 2, 13, 21 och 25.

Alla hallar i Stockholm hade möjlighet att vara med i tävlingen. Eftersom det var upp till placering 25 som gick vidare så krävdes det minst 25 bowlare från varje hall.
Sju hallar anslöt sig till tävlingen. Bowl-o-Rama, New Bowl Center Gullmarsplan, Högdalens Bowlingspalatz, Kungsholmens bowling, Sollentuna bowlinghall, Sundbybergs bowlinghall och Täby bowling.

I fredags var det så dags för final för fem-mannalagen i spelformen Bakers. Fem serier spelades och sedan gick de tre bästa hallarna vidare till stegfinal. Annika Kilander som är hallschef på New Bowl Gullmarsplan och som varit med i planeringen tillsammans med Lanetalk berättar att det blev en trevlig finalkväll.
– Det blev en riktig bowlingfest. Lanetalk hade konferencier på plats, alla lag hade en särskild färg på sina tröjor och det var en härlig stämning.

I finalen deltog bland annat juniorlandslagsspelaren Alex Joki, hans lagkamrat i Stureby Patrik Nilsson och Elin Ek som spelar i B-K Eva. Men annars var det en blandad nivå i lagen eftersom det inte var de fem spelare med högst resultat som gick vidare.
– Det blev en rolig blandning med allt från elitspelare till de som håller till i halligor, en del pensionärer och även de som är mer nya i sporten, säger Annika Kilander.

Sundbybergs bowlinghall vann den första upplagan av 08 Rumble efter att ha besegrat hemmahallen Gullmarsplan i stegfinalen.

Segrarna Sundbybergs bowlinghall

Det var en jämn match där Sundbyberg lyckades avgöra i ruta åtta. Sollentuna bowlinghall kom på tredje plats.

Vinnarhallen vann en pokal samt att de får vara arrangör för nästa års slutspel av 08 Rumble. Annika Kilander tror att fler hallar kommer vara med nästa år och tycker det är kul med en annan tävlingsform.
– Jag tror att det kommer bli en snackis framöver och det är positivt att man har chans att komma med i ett finallag oavsett om man är bäst eller topp 25 i hallen. Förhoppningsvis märker fler att det inte är så läskigt att tävla och jag tror att detta även stärker gemenskapen i hallarna.

Martin Larsen kommer jobba för fler tävlingar genom Lanetalk runt om i landet.
– I mindre städer där det inte finns så många hallar kan man ha en tävling över ett större område. Det hade bland annat varit kul med ett liknande upplägg för hallarna i Skåne.

Linus Wirén   28 februari 2022 21:52