Anna Andersson och Pontus Andersson tog hem silver i EBT Masters

Idag avgjordes EBT Masters för 2022 i San Marino, dit totalt 16 spelare hade kvalificerat sig, 8 damer och 8 herrar. Sverige hade hela fem spelare med. På damsidan var det Anna Andersson och Emma Halttunen och på herssidan hittade vi Pontus Andersson, Carl Eklund och Kim Bolleby. Till slut blev det silver till både Anna och Pontus. Mai Ginge Jenssen från Danmark vann damernas tävling och Dom Barrett från Storbritannien vann herrarnas.

EBT Masters som avgörs varje år är ett slags finalspel från föregående års Europatour där de 8 bästa damerna och 8 bästa herrarna kvalificerar sig. Årets finalspel innehöll fem svenskar och det var inte långt ifrån att det blev en perfekt blågul dag Årets EBT Masters avgjordes i två steg. I första steget spelade samtliga spelare 8 serier kval och därefter gick topp 4 vidare till finalspel där det spelades ytterligare 4 serier. Vinnaren blev den som hade högst totalslagning efter 12 serier.

På herrsidan var det sånär att alla tre svenskar gick vidare. Pontus Andersson spelade lysande och vann kvalet på 1929, 16 poäng före Dominic Barrett som gjorde 1913. Dom slog 279 i sista serien i kvalet, men det hjälpte föga då Pontus avslutade med 280. På tredje plats kom Carl Eklund på 1862 och dansken Mathias Ankerdal tog sista finalplats med 1833. Kim Bolleby placerade sig på en neslig femte plats, bara 13 poäng bakom Mathias. Kim gjorde dock en rejäl upphämtning då han startade kvalet med 148 i första serien.

Finalspelet på herrsidan blev sedan en riktig rysare. Pontus fortsatte att spela bra, vilket även Dominic Barrett gjorde men till slut så fick Pontus ge sig för Dom, som slog 918 i finalen och 2831 totalt på sina 12 serier. Pontus fick ihop 870 i finalen och 2799 totalt. Bäst i finalspelet var dock Mathias Ankerdal som trots 180 i sista serien slog 946 och tog sig förbi Carl Eklund upp på tredje plats med 2779. Carl fick alltså nöja sig med en fjärdeplats, trots 887 i finalen och 2749 totalt.
-Generellt sett är jag väldigt nöjd med spelet över hela dagen, säger Pontus Andersson. 
-Det är små marginaler i toppen och idag tog Barrett vara på mina misstag och gjorde ett bättre jobb än jag.

Herrarnas finalister. 1:a Dominic Barrett, 2:a Pontus Andersson, 3:a Mathias Ankerdal, 4:a Carl Eklund

På damsidan så var det väldigt jämnt om finalplatserna. I alla fall om plats 2-4. Åt Mai Ginge Jenssen från Danmark var det inte mycket att göra åt då hon slog 1838 och var 160 poäng bättre än tvåan Essi Pakarinen från Finland på 1677. Därefter kom ytterligare en danska, Christine Hansen, på 1651 och sen kom Anna Andersson som precis lyckades ta sig vidare med 1648. Sen var det bara 9 poäng ner till femman, finska Peppi Konsteri. För Emma Halttunen tog årets EBT Masters slut efter 1596 och en sjunde plats

I finalspelet fortsatte sedan Mai Ginge att storspela. Hon smällde in 277 och 279 på de två sista serierna för att få ihop 984 och 2822, vilket gjorde att hon drog ifrån ytterligare och var aldrig hotad i toppen. Men någon som gasade på ordentligt i finalen var Anna Andersson som direkt i första finalserien slog 257 och påbörjade därmed sin klättring. Anna spelade bra hela blocket och fick ihop 963 och 2611, vilket placerade henne på en säker andraplats, nästan 100 poäng före trean Essi Pakarinen på 2516. Christine Hansen blev fyra med 2428.
-Mai Ginge var alldeles för bra idag och hade ett alldeles för stort försprång för att behöva känna sig hotad i finalen, trots att jag spelade bra, säger Anna Andersson. 
-I finalen fick vi spela på banorna i mitten av hallen, vilket brukar ge lite högre siffror, och på det ena banparet hittade jag precis den shape jag vill se och kunde spela mer avslappnat, vilket var skönt!

Damernas finalister, 1:a Mai Ginge Jensen, 2:a Anna Andersson, 3:a Essi Pakarinen, 4:a Christine Hansen

Nu fortsätter kvalet till San Marino Open, som är en del av Europatouren, dit många svenskar har tagit sig för att spela. Kvalspelet fortsätter fram till lördag kväll och sen är det dags för finalspelet på söndag.

Samtliga resultat EBT Masters

Resultat San Marino Open

Christian Holmén   12 juli 2023 15:59