X-Calibur vann toppmötet i premiären mot Högland

När damernas Elitserie drog igång på lördagen vann Team X-Calibur toppmötet mot BK Högland. Säsongens första Stockholmsderby slutade oavgjort, 10-10, mellan B-K Eva, och nykomlingen AIK medan regerande svenska mästarinnorna Spader Dam och BK Merci vann mot BK Hallandia respektive Hammarby IF. 

Helgens möten spelades på neutrala planer på samma oljeprofil. Mötet mellan förra säsongens två slutspelslag och tippade topplag även denna säsong, Team X-Calibur och BK Högland, i Ulricehamn blev en riktigt jämn historia. Det var dock svårt att gissa efter de två första serierna. X-Calibur var det klart bättre laget och drog ifrån till ledning med klara 8-2. Den andra halvan av matchen tillhörde Högland som ryckte upp sig rejält spelmässigt och var nära att ta ikapp.

– Vi hade bra kontroll över matchen under de första två serierna, sedan tappar vi kontrollen när vi gick ner oss en del samtidigt som de höjde sig spelmässigt, säger Josefin Hermansson i X-Calibur.

Stark avslutning av Högland räckte inte

Högland vann den tredje serien med 3-2 efter att X-Calibur lyckats ta totalen med ynka två käglor. I den sista serien ökade Högland ytterligare sitt spel och var nära att sopa rent i slutserien vilket krävdes för ett oavgjort resultat. X-Caliburs Hanna Engberg i par med Josefin Hermansson lyckades stå emot och plocka den poäng laget behövde för seger genom att vinna med 429 mot 399 och det var en lättad Josefin Hermansson efter matchen.

– Det känns skönt att komma igång igen och extra skönt med en vinst. Det var lite krångligt underlag så det gick lite upp och ner men det var jätteskönt att vi lyckades mot slutet. Hanna var fantastisk i den sista serien, hon spelade lugnt och metodiskt och riktigt bra trots ett mycket pressat läge.

Hanna Engberg, 849, i par med Josefin Hermansson, 830, vann alla fyra banpoäng. Bäst individuellt i hemmalaget var Kajsa Samuelsson med 858. I Högland hittar vi matchens högsta slagning genom Rebecka Larsen som strajkade ihop fina 877.

– Både vi och Högland har flera nya spelare och visst tippar många att vi båda återfinns i slutspelet igen. Det tar lite tid innan lagen sätter sig med nya spelare så jag tror att både vi och Högland kommer blir allt bättre under säsongen. förklarar Josefin.

Spader dam tog säker seger över Hallandia

Regerande svenska mästarinnorna Spader Dam inledde årets säsong i Markaryds bowlinghall mot BK Hallandia. Men det var Hallandia som inledde klart bäst och närmast chockade storfavoriterna i den första serien. Hallandia strajkade ihop fina 1599 totalt mot ett Spader Dam som stannade på 1470. Det gav 4-1 till Hallandia efter den första serien, men sedan vaknade gästerna till rejält och sopade rent i den andra och tredje serien via 2 x 5-0. Det innebar att Spader Dam faktiskt avgjort matchen redan efter den tredje serien med ointagliga 11-4. I den sista serien fastställdes segersiffrorna för mästarna till 14-6.

– Det är kul att säsongen är igång igen. Hallandia överraskade oss i starten samtidigt som vi inte riktigt var med i gamet. Sedan insåg vi att vi var lite dåliga, började kämpa mer för att bli bättre och det blev vi också, förklarar Nora Johansson som var bäst individuellt i Spader dam denna premiär.

Nora fick ihop fina 883 och i par med Cajsa Wegner, som också spelade fint med 842, vann de också alla fyra banpoäng. I Hallandia toppade Sandra Granfeldt med 814.

Jämnt i årets första Stockholmsderby

På neutral plan på Gullmarsplan spelades det första av många kommande Stockholmsderbyn denna säsong i damernas Elitserie. Inte mindre än tre Stockholmslag huserar nu den högsta ligan. Förra årets bronsmedaljörer, B-K Eva, Stockholm, mötte nykomlingen AIK BK dam.

– Det var en riktig rysare, mycket folk på läktaren, mycket skrik och jämnt precis som ett derby ska vara. Det såg rätt mörkt ut för oss efter två serier, men sedan visade vi lite mer vad vi kan, säger Emma Forss, coach i B-K Eva. 

Det var AIK som inledde bäst och tog ledningen med 7-3 efter två serier. Men då vaknade B-K Eva till och kämpade sig allt närmare via seger 4-1 i den tredje serien. Inför avslutningen hade AIK en knapp ledning med 8-7 och den fjärde serien blev också mycket jämn där framförallt AIK borde känna sig nöjda med utdelningen.

Dramatisk sistaserie gav oavgjort

B-K Eva tog snabbt ett klart initiativ på två av borden i den sista serien och drog även ifrån i totalen, men på de två andra borden var det rejält jämnt och här lyckades AIK vinna båda, ta två banpoäng och matchen slutade oavgjort 10-10. AIK:s vinstmarginaler var knappa elva respektive sju käglor. Totalen i den fjärde serien vann Evorna klart med 1501 mot 1348.

– Trots att vi föll knappt på två bord i slutet, känns det enda som vi vann en poäng än förlorade en med tanke på hur det såg ut i början, säger en trots allt nöjd Emma Forss.

Individuellt bäst var B-K Evas Caroline Lagerlöf, 834, och Anneli Blomqvist, 810, och de var också matchens enda spelare över 800. I AIK toppade Lina Wallenbert med 792.

BK Merci starkast mot slutet mot Hammarby

Stockholms tredje lag i den högsta damserien, Hammarby IF BK, mötte Örebrolaget BK Merci i Västerås i en match som svängde rejält. Lagen vann var sin serie med 4-1 i inledning vilket gav 5-5 efter halva matchen innan Merci lyckades stabilisera sitt spel lite mer. Merci var snäppet starkare i båda de två avslutande serierna vilket gav laget till slut segern med 12-8.  

Mercis Emelie Tiveljung klart bäst individuellt i matchen med 793. I hemmalaget Hammarby toppade Frida Johansson med 752.

Länk till matcher och tabell damernas Elitserie

Jonas Brändström   16 september 2023 16:45