X-Calibur storspelade mot B-K Eva

Idag var det onekligen hemmalagen i damernas elitserie som fick den mest angenäma tiden på banorna, men i synnerhet Team X-Calibur BK gjorde en suverän prestation när de vann stort mot B-K Eva Stockholm.

Damernas elitserie inleddes denna sista februarilördag i Örebro där BK Merci tog emot Hammarby IF BF – en match som skulle komma att bli av det jämnare slaget in i det sista. Hemmalaget inledde något starkare än sina motståndare, men matchen skulle därefter ta en tvärvändning där Hammarby i sedan ökade i kägelpoäng och Merci sjönk från 1476 i första serien till 1309 i den andra. Detta resulterade i att gästerna fick med sig samtliga banpoäng från den andra serien och lämnade därmed hemmaspelarna helt utan. Merci återhämtade sig dock synnerligen väl inför den nästkommande serien där de istället tog fyra poäng mot en, vilket gjorde matchen betydligt tätare inför den avslutande serien. Det var dock Hammarby som innehade ett litet övertag med sina åtta poäng mot Mercis sju, men när gästerna fortsatte nedåt poängmässigt även i den sista serien höll sig hemmalaget stabila och med ytterligare 4-1 vann de således med 11-9. 

Några av matchens högsta poäng gick däremot att finna i det gästande laget Hammarby där Giggie Bengtsson blev matchbäst med sina 799 poäng och Katrin Fahlström slog 773. Den högsta slagningen i det vinnande laget Merci innehade Emelie Tiveljung med 782 poäng.

Tidig eftermiddag i Falkenbergs bowlinghall var det dags för möte mellan BK Hallandia och AIK BK D, där de sistnämnda gjorde helgens första match av två. I denna match rådde det inga tvivel om att det var hemmalaget som var mest på gång då de norpade flest banpoäng men också hade ett noterbart övertag på kägelpoängfronten, vilket ledde till att de efter två serier ledde med hela 8-2. Med ett starkt utgångsläge efter halva matchen spelad lyckades de säkra oavgjort efter två serier och genom att hålla sig på någorlunda samma nivå, som i serie två och tre, spelade de till sig tre banpoäng till och vann därmed med stabila 13-7. 

Sanna Gustavsson stod för hemmalagets tillika matchens högsta slagning med sina 835 poäng, någorlunda tätt följd av lagkamraten Linnéa Andersson på 811. I AIK var det Fanny Lindahl som stod för flest inspelade kägelpoäng med 786. 

Imorgon far stockholmarna vidare till Helsingborg där de vid lunchtid ställs mot serieledande Spader Dam.

Ett annat lag från Stockholm som gör påhälsning i något sydligare delar denna helg är B-K Eva Stockholm som idag mötte Team X-Calibur BK i Partille och det skulle inte direkt bli roligare för dem än för något annat bortalag. Västgötarna tog kommando redan från start och de visade tydligt att de sannerligen var hugget idag och gav sina gäster ett välkomnande de förmodligen sent kommer glömma. 1848 kägelpoäng, vilket inte var långt ifrån 300 poäng mer än B-K Eva, gav dem otroligt nog “endast” 4-1. Något bättre utdelning fick de med 5-0 i andra serien och med övertaget som innebar nio poäng mot en såg det mörkt ut för gästerna inför matchens andra halva. Vinst för X-Calibur säkrades i tredje serien och slutresultatet skulle sedan komma att bli 15-4, då ett banpar slutade oavgjort i tredje serien. 

– Inför dagens match var det helt ärligt ganska segt på grund av tiden mitt på dagen, men vi tog tag i vårt fokus från start och visade att vi ville vinna. Alla i laget tog sitt ansvar och alla känner tillit till varandra under hela matchen. Vi är dessutom väldigt starka i första serien, berättar storspelande Ottilia Gunnarsson hemmahörande i mötets vinnarlag.

Det var också Ottilia som stod för en pangslagning, vilket också var matchens högsta – 958 poäng. I Team X-Calibur tog sig både Misaki Mukotani och Helena Carlsson över niohundrastrecket med 917 respektive 900 poäng. I B-K Eva var det Anneli Blomqvist som innehade lagets högsta slagning med 913 poäng.

– Det som klickade med spelet idag var framförallt att jag och min bankollega hade bra kommunikation om vad vi upplevde och vi tog framförallt rätt beslut under hela matchen gällande både förflyttningar och klotbyte. För egen del har jag under den senaste veckan tränat på att få med mig den sista käglan genom olika förändringar i teknik och klotval, så det var skönt att det lossnade bättre idag än under min föregående match, delger Ottilia utförligt om hur hon upplevde dagens spel. 

Precis som AIK BK D har B-K Eva Stockholm ytterligare en match, men de åker däremot till sydostligare delar av landet och har imorgon förmiddag ett möte med BK Högland i Nässjö.

Länk till tabell och matchfakta i damernas elitserie

Text och bild: Amanda Seppälä Steén

Amanda Steén   24 februari 2024 17:44