Viktigt derby och toppmöte i helgens elitseriespel

I damernas elitserie väntar ett spännande derby mellan B-K Eva, Stockholm och nykomlingen AIK BK.

– Det är en riktigt viktig match, säger Anneli Blomqvist i B-K Eva och AIK:s Malin Gref tycker att hennes lag som nya i serien har allt att vinna på lördag.

På herrsidan bjuds det bland annat på ett äkta toppmöte mellan tabellettan Team Pergamon och tvåan Team Clan Nässjö BK.

I damernas elitserie är det på lördag dags för ett högintressant derby mellan B-K Eva, Stockholm och AIK BK på Bowlingpalatzet i Högdalen. Hemmalaget B-K Eva, Stockholm, brukar vara i slutspel till våren och ligger på slutspelsplats även denna säsong. Lagen bakom har dock närmat sig och då särskilt lördagens motståndare AIK som lite överraskande besegrade topplaget BK Högland förra lördagen.

– Det är en mycket viktig match. Vi är väl medvetna om att de är starka och kan spela bra så det blir en tuff och spännande match, säger Anneli Blomqvist i B-K Eva.

I de tidigare mötena lagen emellan har det slutat oavgjort på neutral plan medan B-K Eva tog en övertygande seger på AIK:s hemmabanor.

– Nu har vi även hemmabanor, vilket förhoppningsvis också är en fördel för oss så vi går för en till vinst, förklarar Anneli Blomqvist i B-K Eva.

Nykomlingen AIK har verkligen tagit för sig under sin första säsong. Förra omgången besegrades topplaget BK Högland på hemmaplan och det är en optimistisk Malin Gref hos de gul-svarta.

– Vi är supertaggade och har bra självförtroende med en fin vinst i bagaget. Eva kanske får bära favoritskapet så vi har inte mycket att förlora utan allt att vinna, säger Malin Gref.

BK Merci ska på bortaturné till Skåne och sedan vidare till Halland. Merci inleder på lördagen i Helsingborg med en riktigt tuff bortamatch mot serieledande Spader Dam.

På söndagen stundar en fyrapoängsmatch i Falkenberg mot BK Hallandia. Seger för Merci och de rycker ifrån Hallandia och övriga lag under kvalstrecket. För Hallandia är en seger lika viktig för att inte bli tappa kontakten med lagen ovanför.

Den fjärde matchen i damernas Elitserie är BK Högland som tar emot Hammarby IF BF. Visserligen blev det två bortasegrar av tre förra helgen men topplaget Högland är nog mycket fokuserade på vinst igen efter de tappade poängen förra helgen.

Det spelas åtta matcher i herrarnas elitserie som bjuder på ett äkta toppmöte när tabellettan Team Pergamon tar emot tvåan Team Clan Nässjö BK i Partille. Pergamon leder serien med tre poäng före Clan men har hela tre matcher fler spelade.  

– Det ska bli jätteskoj på lördag och naturligtvis en riktig värdemätare, säger Niklas Dahlberg, coach i Pergamon.

För Pergamon är det närmast ett måste att vinna för att hålla undan i serieledning, men båda lagen saknar flera tongivande spelare. Pergamon får klara sig utan topptrion Jesper Svensson, Kim Bolleby och William Svensson medan Clan bland annat har en storspelade Robin Ilhammar i Peru på Youth World Cup.

– Vi vill självklart alltid vinna och visst blir det kännbart när vi saknar tre så bra spelare. Klubben tycker att det är viktigt att spelarna får utvecklas och tävla internationellt och det viktigaste är att vi står högst upp på pallen i vår, inte nödvändigtvis att vinna serien, fortsätter Niklas Dahlberg.

Team Clan fortsätter sedan några mil nordost för ännu ett möte mot ett topplag då tabellfyran Team Alingsås tar emot Nässjölaget. Hemmalaget skärpte till sig rejält förra helgen och vann dubbelt borta.

Den stora frågan är om Alingsåsspelarna kan fortsätta hålla samma fina skärpa även på lördag, för då kan det blir en riktig supermatch mot den starka serietvåan.

Det blev ett litet glapp mellan de fyra slutspelslagen och lagen direkt under slutspelsstrecket efter förra helgens resultat. BK Kaskad klättrade upp på femte plats tack vare sin seger i den haltande tabellen och i helgen har laget chansen att täppa till glappet. Kaskad har två bortamatcher och möjlighet att spela till sig fyra nya poäng.

Norrköpingslaget inleder på lördagen mot nykomlingarna BK Tegnér Säffle och möter sedan på söndagen jumbon BK Ludvika. Det är ingen omöjlig uppgift för Kaskad att vinna båda matcherna och knapra in på lagen ovanför strecket.

Två tuffa matcher på bortaplan väntar även för IKW/Köping BK. Köping inleder i Helsingborg med att möta IS Göta i en mycket intressant match. Göta har visat fin form och tog dubbla segrar på bortaplan senast. Med seger på lördag stärker Göta sin tredjeplats medan Köping bör vara revanschsugna efter hemmaförlusten senast mot ett starkt Alingsås.

Därefter är det dags för match mot Kulladals BS för Köping och även i Malmö står viktiga poäng på spel för båda lagen.

Stureby BK ska till Falkenberg och Ängelholm för matcher mot BKF Falkenberg och BK Full House. Lördagsmötet mellan Stureby och Falkenberg är lite av en fyrapoängsmatch i kampen lagen emellan för att hålla sig ifrån kvalstrecket och framförallt jagande Kulladals BS.

Söndagens match är betydelsefull för hemmalaget BK Full House chanser att inte blir efter i slutspelsjakten. För Stureby gäller det att på bortaplan försöka ta igen de många poäng som laget lite överraskande förlorat på hemmabanorna efter ytterligare en hemmaförlust senast mot Alingsås.

Elitserierna omgång 14 - 27-28 januari

Lördag 27 jan
Damer
13.20             B-K Eva, Stockholm - AIK BK D
14.30             Spader Dam - BK Merci
15.40             BK Högland - Hammarby IF BF

Herrar
09.00            BK Tegnér Säffle - BK Kaskad
11.00             Team Pergamon BC - Team Clan Nässjö BK
11.20             IS Göta - IKW/Köping BK
14.00             BKF Falkenberg - Stureby BK
15.20             Kulladals BS - IKW/Köping BK
15.20             Team Alingsås BC - Team Clan Nässjö BK
16.00             Ludvika BK - BK Kaskad

Söndag 28 jan
Damer
10.00             BK Hallandia - BK Merci

Herrar
10.30             BK Full House - Stureby BK

Länk till matcher och tabell damernas elitserie

Länk till matcher och tabell herrarnas elitserie

 

Jonas Brändström   26 januari 2024 10:38