Viktiga poäng på spel i slutspurt inför juluppehållet

Viktiga poäng står på spel i helgen för Elitserielagen i slutspurten före juluppehållet. Ska IKW/Köping BK, BK Kaskad och IS Göta fortsätta sin klättring uppåt i herrarnas tabell? Team Alingsås och BK Full House möts och förloraren tappar med stor sannolikhet sin nuvarande slutspelsplats.

I damernas Elitserie står B-K Eva, Stockholm och AIK BK inför svåra bortasvängar och är i behov av nya poäng men vid två helt olika streck.

I helgens spelas den tionde och näst sista serieomgången före juluppehållet. De senaste omgångarnas resultat har inneburit att det blivit stenhårt kring slutspelsstrecket i herrarnas Elitserie.

BK Full House ligger på den fjärde och sista slutspelsplatsen och kommer att ha fullt upp under helgen med att försvara sin position. Ängelholmslaget möter på bortaplan de två lag som ligger närmast ovanför i tabellen. Bakom jagar samtidigt tre slutspelshungriga lag i IS Göta, BK Kaskad och IKW/Köping BK.

Tabellfyran Full House inleder på lördag i en riktig nyckelmatch mot tabelltrean Team Alingsås. Seger för Ängelholmslaget innebär att lagen byter plats i tabellen. Det lag som förlorar kan med stor sannolikhet samtidigt ramla ner flera placeringar under slutspelsstrecket beroende på hur övriga matcher i helgen slutar.

På söndag möter Full House ett mycket revanschsuget Team Pergamon. De regerande mästarna föll senast knappt borta mot IS Göta och vill inte förlora två matcher i rad. Pergamon är obesegrade på hemmaplan denna säsong och matchen senast lagen mellan i Ängelholm slutade oavgjort så det är bäddat för en spännande match igen.

Stureby BK tar emot BKF Falkenberg. Det är två lag som haft det lite tyngre den senaste tiden och ramlat nedåt i tabellen. Båda lagen har tappat lite kontakten med slutspelsstrecket och ligger just nu precis ovan kvalstrecket där bland annat Kulladal jagar. För Stureby är det viktigt att vända den negativa trenden och ta poäng på hemmaplan igen efter förlusten senast hemma i Bowlingplatzet mot IKW/Köping BK.

Falkenberg möter senare på lördagen även IKW/Köping BK. Köping har efter en tung start hamnat i mer medvind i de senaste omgångarna. Köping kommer med gott självförtroende till spel i helgen efter tre raka segrar och med en stark klättring uppåt i tabellen.

BK Tegnér Säffle sätts verkligen på prov i helgen. Nykomlingarna ska möta både BK Kaskad och Team Clan Nässjö BK och det på bortaplan. Först på lördagen väntar BK Kaskad. Fjolårets silverlag har startat lite svajigt denna säsong, men börjar få sitt spel allt mer på plats.

– Det har varit lite upp och ner den här säsongen, då det har varit många nya spelare som skulle slussas in. Men nu är verkligen självförtroendet på topp efter att ha tvålat till två topplag på rad, sade matchens gigant Markus Lenefjäll i Kaskads segermatch senast mot Team Alingsås.

På söndagen har Tegnér tagit sig vidare till Nässjö för en, om inte ännu tuffare, bortamatch mot Team Clan Nässjö BK. Clan ligger inför helgen på andra plats i tabellen, två poäng efter Team Pergamon men med två färre matcher spelade. Clan vill nog återta den förstaplats laget haft under stora delar av höstsäsongen till juluppehållet och kommer inte ge Tegnér något gratis.

Sist placerade Ludvika BK får det tufft att öka på sin skrala poängskörd i helgen. Ludvika har bara en seger hittills och ska på långresa till Skåne för att möta både Kulladals BS och IS Göta. 

Mötet mellan Kulladal och Ludvika är en riktig fyrapoängsmatch. Förra säsongen krigade båda lagen om att undvika ett ovisst kvalspel. Malmölaget lyckades ta sig upp över strecket tack vare fina insatser i de sista omgångarna men ligger nu återigen under samma streck medan Ludvika halkat ner under nedflyttningsstrecket.

Då endast tre poäng skiljer lagen åt före denna helg betyder helgens drabbning mycket för fortsättningen.

IS Göta vann tre av fyra matcher under sin mastodontomgång senast och klättrade raskt uppåt i tabellen. Laget nosar nu på slutspelsstrecket efter att så sent som i måndags besegrat de regerande mästarna Team Pergamon i den direktsända matchen på förbundets Youtubekanal.

Göta behöver fortsätta gå på sin vinnande linje för att haka på i kampen kring slutspelsplatserna och det ska mycket till om Ludvika ska lyckas lägga tjuvben för det i helgen.

I damernas Elitserie ska Stockholmslagen B-K Eva, Stockholm, och AIK BK bege sig ut på var sin bortaturné. B-K Eva inleder på lördagen med att möta serieledande Spader Dam. I förra helgens sammandrag blev det en seger av tre möjliga för laget.

Evas Anneli Blomqvist var då lite besviken över att de inte lyckats plocka någon poäng från lagen ovanför i tabellen. Nu får Anneli och hennes Eva en chans till, även om uppgiften på lördag nog är den klart svåraste utmaningen som finns i damernas högsta liga.

Efter mötet i Helsingborg beger sig B-K Eva vidare till Falkenberg för match mot det lite mer överkomliga BK Hallandia. Poäng i någon av de två matcherna är nog ett måste för Eva för att de ska behålla sin slutspelsplats efter helgens spel.

Laget får även hoppas på en hjälpande hand från Hammarby IF som också är i stort behov av poäng när de tar emot BK Merci. Jagande Merci kan via seger passera Eva i tabellen och ta över den sista slutspelsplatsen inför den sista omgången före jul.

Mercis Emelie Tivelljung kände att laget har närmat sig de tidigare årens slutspelslag spelmässigt under förra helgens sammandrag. Laget har nu i helgen även chansen att kliva upp över det strecket. Frågan är hur Örebrodamerna lyckades bemästra det erkänt svårflörtade banorna i Brännkyrkahallen?

Nykomlingarna AIK möter riktigt tufft motstånd i båda sina bortamatcher i helgen. Först ska AIK försöka tämja banorna på John Scott's Arena i Partille mot starka tabelltrean Team X-Calibur. Därefter väntar tabelltvåan BK Högland i Nässjö. Skulle AIK lyckas ta poäng i någon av matcherna vore det en riktigt stor bedrift av nykomlingen.

Noterbart är att de tre lag i toppen av damtabellen, Spader Dam, Högland och X-Calibur samtliga har en förlust var hittills. Men lagen har olika många matcher spelade i den haltande tabellen.

Elitserierna omgång 10  -  2-3/12

Lör 2/12
Herrar
10.00             Stureby BK - BKF Falkenberg
15.40             IKW/Köping BK - BKF Falkenberg
16.00             BK Kaskad - BK Tegnér Säffle

Damer
11.00             Hammarby IF BF - BK Merci
13.40             Team X-Calibur BK - AIK BK D
14.00             Spader Dam - B-K Eva, Stockholm

Sön 3/12
Herrar
10.00            Team Clan Nässjö BK - BK Tegnér Säffle
10.20             Kulladals BS - Ludvika BK
11.00             Team Alingsås BC - BK Full House
14.30             IS Göta - Ludvika BK
15.00             Team Pergamon BC - BK Full House

Damer
10.00             BK Hallandia - B-K Eva, Stockholm
12.20             BK Högland - AIK BK D

Länk till matcher och tabell herrarnas Elitserie

Länk till matcher och tabell damernas Elitserie

Jonas Brändström   01 december 2023 10:30