Viktiga matcher väntar kring Elitseriernas nedre streck

Det är jämnt kring de nedre strecken i Elitserierna. I herrarnas väntar viktiga matcher i helgen för IKW/Köping BK, Ludvika BK, Kulladals BS och BKF Falkenberg som alla kämpar för att komma över kvalstrecket.

– I den sits vi satt oss i är alla matcher tuffa, säger Falkenbergs Dennis Johansson.

När herrarnas Elitserie går in i slutspurten börjar det bli allt mer klart med vilka fyra lag som ska spela slutspel. BK Kaskad, Team Clan, Team Pergamon och Team Alingsås har fått ett stort försprång till lagen under strecket.

Det är betydligt jämnare kring de nedre strecken och särskilt kring kvalstrecket. BK Joker på sista plats sladdar och kan inte göra mycket åt sin poängskörd eftersom de är spellediga i helgen, men för BKF Falkenberg, IKW/Köping BK, Kulladals BS och Ludvika BK står viktiga poäng på spel.

IKW/Köping BK ligger precis ovanför kvalstrecket och inleder den 17:e omgången redan på fredag kväll på bortaplan mot regerande svenska mästarna Team Pergamon och beger sig på lördag till Alingsås för match mot Team Alingsås.

– Det är kanske den svåraste bortarundan i Elitserien. Men vi tar det som en liten merit att Pergamon byter profil mot oss och byter till 44 fot på sina hemmabanor. Men det blir en riktigt svår nöt för oss att knäcka med våra vänsterspelare som får det svårare, säger Tony Eklund i Köping.

Efter mötet i Partille väntar på lördagen ett mycket hemmastarkt Team Alingsås för Köping.

– Alingsås är alltid jobbiga att möta och det finns en risk att inget lag underskattar oss numera så vi får inget gratis. Vi behöver två poäng i helgen, men det kommer bli mycket svårt, fortsätter Tony Eklund.

BKF Falkenberg är på fel sida om kvalstrecket och laget har en mycket viktig helg framför sig med två hemmamatcher. Först kommer serieledande BK Kaskad på besök och nästan direkt efter är det dags för match mot ett slutspelsjagande Stureby BK.

– Man kan lugnt säga att det är en viktig helg för oss i den tuffa situation vi satt oss i. Ligger vi där vi ligger är alla matcher tuffa och viktiga. Det är ändå tur att vi spelar hemma i helgen, men det blir tufft ändå, säger Dennis Johansson i Falkenberg.

Varför har ni hamnat där ni ligger nu i tabellen?

– Det korta svaret är väl att vi inte lyckats skjuta tillräckligt höga resultat på bortaplan. Vi har inte löst det tillräckligt bra att få alla spelare att prestera högt samtidigt vilket har krävts på bortaplan. Vi har den svårare 44 hemma, men inte knäckt nöten ännu att skjuta tillräckligt högt med den lila bollen borta, förklarar Dennis Johansson.

Kulladals BS och Ludvika BK möts i Malmö i en riktig fyrapoängsmatch. Seger för hemmalaget och Kulladal kan börja känna sig ganska säkra på att slippa kvalspel för att hålla sig kvar.

– Den är verkligen viktig för oss. Seger samtidigt som några andra matcher går vår väg kommer det kännas mycket bra inför fortsättningen. Men det är en match vi måste vinna då vi har ett tufft program kvar. Laget blir så starkt vi kan helsvenskt eftersom vi saknar våra danska spelare då det är ett landslagsläger i Danmark, säger Martin Paulsson i Kulladal.

För Ludvika gäller det att vinna så laget inte halkar efter för mycket och glappet till lagen ovanför blir för stort. Dessutom för att hålla undan för BK Joker. Ludvika har två chanser på lördagen att plocka poäng då laget även gästar IS Göta i Helsingborg. Ett Göta som också är poängbehov för att inte drömmen om en slutspelsplats ska försvinna helt.

Serieledande BK Kaskad gästar tabelltrean Team Clan i ett riktigt toppmöte. Båda lagen är i stort redan klara för slutspel men det är också Clans stora chans att med seger närma sig Kaskad i toppen och utmana om seriesegern.

På söndagen spelas en match i herrarnas Elitserie och det är mötet mellan två lag som fortfarande har en teoretisk chans att utmana om en slutspelsplats. Det är ett rent nykomlingsmöte där BK Full House tar emot Stureby BK där vinnaren fortfarande kan blicka uppåt i tabellen.

Även i damernas Elitserie har de fyra topplagen dragit ifrån ovanför slutspelsstrecket. Säsongens fyra slutspelslag är i princip redan klara. Hammarby IF BF har en liten teoretisk chans att snuva Team X-Calibur eller B-K Eva, Stockholm, på en av platserna men då krävs det att Hammarby vinner samtliga fyra kvarvarande matcher medan både X-Calibur och Eva förlorar samtliga kvarvarande matcher.

Hammarby har tre tuffa bortamatcher. På lördagen möter Hammarby först de redan klara seriesegrarna Spader Dam i Helsingborg för att sedan möta Hallandia i Falkenberg. På söndagen åker hammarbydamerna vidare till Partille för match mot Team X-Calibur.

Den stora spänningen återfinns längst ner i tabellen där de båda nykomlingarna BK Hallandia och BK Cahoot kämpar inbördes om att undvika sistaplatsen och degradering direkt. Hallandia har två poäng till godo på Cahoot och möter som tidigare nämnt, även Hammarby IF denna helg.  

BK Cahoot tar sig an redan slutspelsklara B-K Eva, Stockholm, på hemmaplan i Kalmar. Vinst för hemmalaget där samtidigt som Hallandia förlorar mot Hammarby och Cahoot och Hallandia kommer att stå på samma poäng inför slutomgångarna.

B-K Eva möter på söndagen också tabelltvåan BK Högland i Nässjö och med rätt resultat på lördagen och seger för gästerna finns lever chansen att Eva kan snuva Högland på andraplatsen.

Elitserierna omgång 17  - 24-26 mars

Herrar
Fredag 24 mars

18.00  Team Pergamon BC - IKW/Köping BK

Lördag 25 mars
10.00  BKF Falkenberg - BK Kaskad
10.20  Kulladals BS - Ludvika BK
12.00  Team Alingsås BC - IKW/Köping BK
12.30  BKF Falkenberg - Stureby BK
14.30  IS Göta - Ludvika BK
16.00  Team Clan BK - BK Kaskad

Söndag 26 mars
11.00  BK Full House - Stureby BK

Damer
Lördag 25 mars
10.00  Spader Dam - Hammarby IF BF
15.00  BK Hallandia - Hammarby IF BF
15.00  BK Cahoot - B-K Eva, Stockholm

Söndag 26 mars
10.00  BK Högland - B-K Eva, Stockholm
10.00  Team X-Calibur BK - Hammarby IF BF

Länk till matcher och tabell herrarnas Elitserie

Länk till matcher och tabell damernas Elitserie

Jonas Brändström   23 mars 2023 23:23