Västerås, Sundbyberg och Boden till herrarnas elitserie

Det blev ett riktigt svårtippat kvalspel till herrarnas elitserie denna helg. Elitserielagen BK Tegnér Säffle och Kulladals BS försvann redan under lördagen vilket öppnade för hela tre nya lag i den högsta ligan. De tre blir Västerås SK, Sundbybergs IK och Bodens BS och direkt efter avgörandet var det tre glada och lite chockade lag. 

Det blev flera gamla elitspelare i nya klubbar som nästa säsong återigen får spela i bowlingens högsta liga. I en kvalfinal besegrade Västerås SK sin Mellanallsvenska kollega och lite favorittippade AIK BK med 4-0. Västerås vann i två raka segrar i bäst av tre matcher. En av lagets stöttespelare är Per Jansson med elitserierutin under åren i BK Force men ett nytt elitseriespel var inget varken Per eller resten av Västeråslaget hade räknat med före säsongen startade.

– Helt galet och vi är lite chockade över att det gick vägen. Vi vill självklart vinna alla matcher vi spelar och vi hade som mål nu att åka och inte ge upp någon match i förhand och sedan se var det leder, säger en glad Per Jansson i Västerås SK. 

Den första matchen var mycket jämn men VSK var snäppet vassare när allt skulle avgöras i den sista serien. Västerås vann serien som var jämn kägelmässigt med 4-1 och kunde gå segrande ur den första bataljen med 12-8.

I den andra mötet var Västerås helt enkelt numret större och kunde avgöra matchen och hela kvalfinalen redan efter tre spelade serier. Då hade Västerås skaffat sig en ointaglig ledning med 11-3 och därmed spelar Västerås SK för första gången någonsin i herrarnas elitserie nästa säsong.

– Vi har rutinerade gubbar i laget och det gick bra. Fantastiskt roligt också att få ta upp Västerås SK för första gången bland de allra bästa, fortsätter Per Jansson som även är medveten om att det kommer att bli tufft nästa säsong.

Västeås SK jublar efter avancemanget till elitserien

Bodens BS är också tillbaka i herrarnas högsta liga efter tre säsongers frånvaro. Boden besegrade Forsheda BK i kvalfinalen med 4-0 efter att ha vunnit två mycket jämna fajter. Även Ludwig Ingerskog i Bodens BS har stor rutin av elitseriespel och var med när Boden senast spelade i den högsta ligan. 

– Jag och hela laget är lite i chock så här direkt efteråt. Det var nog ingen av oss som trodde på detta när vi åkte ner, men vi spelade på och det som hände, hände, säger en glad Ludwig Ingerskog i Bodens BS.

Den första matchen mellan Boden och Forsheda fick en närmast osannolik jämn och spännande avslutning. Boden lyckades vinna matchen med nästan knappast möjliga marginal då två käglor med helt avgörande. Matchen slutade 10-9 där totalen i den sista serien avgjorde till Bodens fördel och den vann Boden med ynka två käglor, 1647 mot 1645. Ett bord hade tidigare under matchen slutat oavgjort.

– Det var verkligen på håret. Vi hade ett litet grepp om matchen efter den tredje serien, men sedan blev det otroligt jämnt och det var väldigt skönt att vi lyckades ta matchen, det var helt enkelt vår dag idag, förklarar en glad Ludwig.

I det andra mötet var det oavgjort, 5-5, efter halva matchen men i den tredje serien ryckte Boden via vinst med 4-1 i serien och ledning med 9-6 inför den fjärde och sista serien. Även där var Norrbottenslaget strået bättre och kunde knyta åt säcken till seger med 12-8 och därmed var finalen även avgjord.

– Det var och kändes helt oväntat. Visst hade vi väntat att det skulle bli tufft och det blev det, men det var vår tur i år. Hade någon sagt före att det var dessa tre lag som skulle gå upp hade folk nästan skrattat, men kval är alltid kval.

Sundbybergs IK är tillbaka i elitserien

Tuffaste kvalfinalen var mellan Sundbybergs IK och BK Bulltofta som gick till en tredje och avgörande match. Här inledde Sundbyberg bäst och kunde vinna det första mötet med 13-7 efter att ha varit strået bättre i samtliga fyra serier.

– Det kändes i början som att vi hade möjlighet att avgöra i två raka matcher, men Bulltofta visade då varför de lyckades slå ut Tegnér igår och gjorde en mycket bra andra match, förklarar Gustavo Layrisse Montiel, ordförande i Sundbybergs IK. 

I den andra matchen var förhållandet det omvända där Bulltofta nu tog hem alla fyra serier knappt och kunde vinna med 12-6. Den tredje serien blev mycket dramatisk med två bord oavgjorda bord och där Bulltofta lyckades vinna totalen med endast tre käglors marginal så serien slutade 2-1 till Malmölaget.

I det avgörande mötet var dock Sundbyberg det klart bättre laget och gick ifrån till hela 9-1 efter två serier. Bulltofta kom igen i den tredje serien och kröp närmare till 10-5, men i den sista serien tog Sundbyberg de poäng de behövde för att vinna matchen och även finalen totalt med 4-2.

– Inför den avgörande matchen hade vi ett möte, där vi valde de bästa spelarna och med klacken körde vi bara, det var helt magiskt, förklarar Gustavo Layrisse Montiel, ordförande i Sundbybergs IK.

Även Sundbyberg har spelat elitserien men det var omkring två decennier sedan. Gustavo påpekar att det inför kvalhelgen kändes som att de inte hade så mycket att förlora utan allt att vinna då de trodde de skulle få möta elitserielaget Tegnér i finalen.

– Det här är en otroligt härlig känsla. Vi planerade att bli topp 2-3 i allsvenskan och en bonus att gå till ett kvalspel där vi mest skulle gå inför att ha roligt, och det har vi verkligen haft. Extra speciellt är det också att det är på dagen samma datum som när vi tog SM-guld sist år 2002, fortsätter Gustavo som nu kan börja planera inför en ny säsong för det anrika "Sumpan" i den högsta ligan.

I den avgörande matchen inledde även Sundbybergs Peter Nymark med att damma in en 300-serie.

Länk till herrarnas kvalspel till elitserien

 

 

 

 

 

 

 

Jonas Brändström   05 maj 2024 20:58