Västerås och Stureby tar julledigt som gruppledare i Mellanallsvenskan

Mellanallsvenskans höst avslutades på lördagen med sammandrag i fyra olika hallar. Den här gången var det Hagfors, Motala, Sundbyberg och Västerås som var värdhallar. När alla matcher var över så stod det klart att Stureby tar julledigt som etta i grupp A och Västerås fortsätter att vara obesegrade och leder grupp B

Västerås har alltså haft en alldeles lysande höst och har enbart tappat poäng i en match, där det blev oavgjord. Den här dagen stod Västerås som värd för sammandraget där Stånga, Ax och Gotlandspärlan kom på besök. Västerås inledde dagen med en fin seger mot Stånga där hemmalaget var starkare från start och avgjorde matchen helt med 5-0 i tredje serien och vann till sist med 14-6. 
Västerås hade tre man över 900 där Per Jansson var allra bäst med sina 968. Göran Olofsson blev bäst i Stånga med 843

I nästa match var det sedan Gotlandspärlan som väntade för Västerås och återigen var det hemmalaget som gjorde processen kort med motståndet. Västerås hade 9-1 efter två serier och avgjorde matchen i tredje serien. För andra matchen i rad blev slutsiffrorna 14-6 till Västerås, som alltså gick igenom hela höstsäsongen utan att förlora och leder grupp B. 
Det var lite tuffare förhållanden i andra matchen och endast två spelare lyckades ta sig över 800, båda i Västerås, där Tommy Sarlin fick ihop 879 och Per Jansson 855. Robert Gustavsson blev bäst i Gotlandspärlan med 792.

Dubbla segrar för Ax

Innan dagens sammandrag så var även Gotlandspärlan helt obesegrade med 6 raka segrar. Det blev dock dubbe förlust för Gotlandslaget den här dagen, då Ax var lite för starka den här gången. Ax inledde matchen på allra bästa sätt och vann med 5-0 direkt i första serien. De kunde sedan kontrollera matchen tillräckligt för att ha matchen avgjord med 11-4 efter tre serier och matchen slutade 12-7 till Ax. Trots de båda förlusterna så ligger Gotlandspärlan på andra plats i grupp A.
Robert Myrén i Ax var på riktigt spelhumör och slog hela 987. I Gotlandspärlan var Oskar Broström bäst med 888.

För Ax var det en välkommen helg, då de endast hade en seger i årets serie. Nu ökades poängskörden med 200%, då det även blev seger mot Stånga i deras andra match för dagen. Stånga inledde matchen lite bättre och tog ledningen med 3-2, men därefter kunde Ax vinna samtliga serier och matchen med ganska klara 13-7. Ax tog sig därmed upp från direktnedflyttning till kvalplats i grupp B och Stånga håller sig stabilt i mitten i grupp A
Återigen var en Ax-spelare bäst, då Andreas Holm fick ihop höga 990. Joakim Pettersson var bäst i Stånga med 910.

2 vinster för Stureby i Motala

I Motala tog hemmalaget Baltzar emot Stureby, Örnen och AIK, och de sattes direkt på prov då Stureby stod för motståndet i dagens första match. Baltzar var mest vakna till att börja med och inledde med 3-2 i första serien. Men sen kom Stureby igång på allvar och slog två 1700+ rundor i rad och till slut så kunde Stureby ta hem segern med 13-7. 
Sturebys Max Ornerud bäst i matchen med 955 medan Markus Hilmersson blev bäst i Baltzar med 893.

Stureby följde sedan upp vinsten mot Baltzar med ytterligare en vinst mot Örnen. Den här gången blev det lite mer odramatiskt, då Stureby tog kommandot från början och hade avgjort matchen efter tre serier. Örnen kunde puts siffrorna lite i slutet, men Stureby tog hem matchen med 12-8. Stureby därmed serieledare i grupp A inför julen.
Felix Möller i Stureby blev ende man över 900 med sina 903. I Örnen hittade Fredrik Nyman in bäst med 871.

Storsegrar för AIK

Direkt efter mötet med Stureby så fick Örnen spela mot ett annat Stockholmslag, då det var dags för AIK att kliva på banorna. Och nu blev det en ordentlig smocka för Norrköpingslaget. Örnen kom aldrig in i matchen alls, vilket AIK kunde utnyttja till fullo. 4-1 i de båda första serierna följdes upp av 5-0 i de båda avslutande serierna och AIK kunde vinna matchen med hela 18-2. För Örnens del innebär de båda förlusterna att lagen bakom närmar sig och det är nu bara 2 poäng ner till jumboplatsen. 
Jonas Andersson i AIK blev matchbäst med sina 903. David Johansson i Örnen fick ihop 865.

AIK fick sedan följa upp med att möta Baltzar i sista matchen för dagen i Motala. Och där fortsatte de på samma inslagna väg som mot Örnen. Det blev 5-0 i både första och andra serien för AIK, och matchen var därmed i praktiken avgjord. AIK tappade farten lite i de två sista serierna med kunde ändå vinna med 16-4. AIK närmade sig toppen med de båda segrarna och ligger på tredje plats i grupp A. För Baltzar är situationen sämre då dagens förluster innebar att Ax gick om och Baltzar nu ligger sist i grupp B.
Wilmer Kvarnström i AIK blev matchbäst med 898 medan Markus Hilmersson blev bäst i Baltzar med 885.

Sundbyberg och Matteus-Pojkarna vinnare 

I Sundbybergs bowlinghall samlades förutom hemmalaget även Matteus-Pojkarna, Gamleby och Varta. Och det var Sumpan och Matteus-Pojkarna som blev de stora vinnarna. Sundbyberg inledde mot Gamleby i en välspelad match som hemmalaget kunde avgöra efter tre serier, trots att Gamleby hängde på bra. Sumpan slog 6820 mot Gamlebys 6620, men Sundbyberg vann ändå matchen med klara 14-5.
Hemmalagets Mikail Andersson bäst med 972. Melker Fyrsten blev Gamlebys bäste spelare med 916.

Gamleby fick i nästa match möta Matteus-Pojkarna, och det blev en minst lika svår uppgift. M-P samlade sina tre första serier mellan 1673 och 1693, en jämnhet om Gamleby inte riktigt kunde match och Matteus-Pojkarna hade 10-5 inför sista serien, där de kunde sätta spiken i kistan med 4-1. Alltså 14-6 till M-P. Gamleby har haft en tuff höst och ligger sist i grupp A med endast 2 poäng. 
Mattias Wetterberg i Matteus-Pojkarna avslutade med 184, men blev trots det matchbäst med 900. Gottfrid Wilensjö blev bäst i Gamleby med 858.

Tufft för Varta

I de två avslutande matcherna så var det dags för Varta att kliva in på banorna, och det har nog varit bättre tillfällen, då både Matteus-Pojkarna och Sundbyberg storspelade. I matchen mot Matteus-Pojkarna så smällde M-P in 7026 mot Vartas 6591och vann matchen ganska enkelt med 16-4. En seger som innebar att de nu ligger tvåa i grupp B.
Mattias Wetterberg undvek nu dippar helt och hållet och slog fina 965 och blev återigen matchbäst. Robin Rehn blev bäst i Varta med 895

När det var dags för Sundbyberg, så ville de visa att de inte var sämre. Sumpan hade hela fem man över 900, vräkte in 7123 och kunde även de vinna mot Varta med 16-4. Sundbyberg tar därmed ledigt på en tredjeplats i grupp B, på samma poäng som Matteus-Pojkarna, men med något sämre poängskillnad. Varta huserar i mitten av grupp A
Felix Cederlund var allra bäst i Sundbyberg och matchen med sina 982. Oscar Svensson bäst i Varta med 911.

Vinst och förlust för Taifun i Hagfors

I Hagfors samlades det tre lag, Bågen, Taifun och Karma, och det var Taifun som fick äran att spela två matcher. I första matchen mot hemmalaget Bågen så blev det en tuff kamp för Taifun, då Bågen var på riktigt spelhumör för dagen och slog fina 7075, trots en liten "dipp" på 1649 i tredje serien. Bågen kunde också vinna matchen ganska enkelt med 15-5 och har häng på topplagen med sin fjärde plats i grupp B. 
Bågens Mathias Otting bäst i matchen med 970 medan Jonas Dahlin blev bäst i Taifun med 879.

Taifun fick alltså stanna kvar på banorna och möta Karma direkt efter, och under den korta pausen så lyckades Taifun hitta nya krafter. 4-1 och 5-0 i de båda första serierna till Taifun och matchen var mer eller mindre avgjord redan där. Karma gjorde ett ryck i tredje serien och skapade lite nerv när de vann med 4-1, men till sist så var Taifun det starkare laget och vann matchen med 14-6. Taifun skapade i och med segern lite utrymme ner till Gamleby i grupp A, då 4 poäng skiljer nu. För Karmas del så håller de sig ovanför strecken i grupp B, men det är precis då de endast har bättre poängskillnad än Ax på kvalplatsen under.
Bengt Bäcklund i Taifun blev bäst i matchen med 942. I Karma blev Kjell Wikström bäst med 839. 

Christian Holmén   02 december 2023 20:05