Umeå IK tog viktig seger mot Piteå BK i slutspelskampen i norr

I Nordallsvenskan fick Piteå BK fick nöja sig med en seger och en förlust på sin bortasväng på lördagen. Umeå IK besegrade Piteå i det viktiga mötet i kampen om den tredje slutspelsplatsen efter dominanterna Bodens BS och BK Flash som båda tog nya segrar och där det slogs en 300-serie i Boden. 

I Nordallsvenskan var det ett toppmöte när serieledande Bodens BS tog emot tabelltrean BK Prana. Hemmalaget drog ifrån direkt och skaffade sig en klar ledning med 8-2 efter två spelade serier. Prana stretade dock emot bra i den tredje serien som Skellefteålaget vann med 3-2. Det räddade kvar en viss spänning inför den sista serien med hemmaledning 10-5. I avslutningen var dock Boden klart bättre och dammade in hela 1805 mot gästernas 1677 ackompanjerad av veteranen Mats Carlsson som även slog en 300-serie. Det gav 4-1 i serien till Boden och seger med totalt 14-6.

Bäst individuellt var redan nämnda Mats Carlsson med utmärkta 977 efter sin avslutande perfekta serie. Mats vann även alla fyra banpoäng i par med Staffan Bergdahl, 833. I Prana toppade Mikael Boström med 899.

Tabelltvåan BK Flash reste till Umeå för bortamöte med Domsjö IF som ännu saknar hemmahall i Örnsköldsvik och spelar i Umeå istället. Domsjö tog ledningen med 3-2 efter den första serien efter att ha vunnit tre bord mycket knappt, men faktiskt tappade totalen med en kägla. Efter den inledningen var det dock gästerna för stora delarna av slantarna. Flash drog ifrån till ledning 9-5, efter ett oavgjort bord i serie tre, och var sedan klart starkast även i den sista serien. Flash vann tillslut med klara 13-5 och hakar på Bodens BS i toppen.

Individuellt var Flash Björn Wedin bäst med 894 före Daniel Wallanger, 881. I hemmalaget toppade Thomas Vännman med 880.

När Prana förlorade öppnade det sig för lagen bakom i tabellen och Piteå BK hade dubbla chanser plocka in poäng. Det började bra då Piteå först vann på bortaplan mot Vilhelmina IK. Efter en mycket jämn första halva av matchen, 5-5 efter två spelade serier, tog Piteå över allt mer även om det var mycket jämnt och vann de återstående serierna med 3-2 och 3-1. Gästerna stod tillslut som segrare med 11-8 i en mycket poängsnål match där båda lagen hamnade på 5500 totalt.

Individuellt var hemmalagets Kim Zetterberg klart matchbäst med fina 868 under de tuffa banförhållandena. Det gav även fyra vunna banpoäng i par med Victor Appelqvist, 821, men de två var allt för ensamma med några resultat att nämna hem. I det segrande Piteå toppade Johnny Johansson med 800 före Stefan Snell 760.

Sedan ställdes Piteå mot Umeå IK i en mycket viktig match i kampen om den tredje slutspelsplatsen bakom de bortflyende topplagen Bodens BS och BK Flach. Men i Umeå tog det roliga slut för Norrbottenslaget. Piteå tog dock kommandot i en jämn inledning med ledning 6-4 efter två serier. Men då vaknade hemmalaget och tog över matchen. Umeå IK vann båda de två avslutande serierna med 4-1, vände underläget till seger med 12-8, och har nu samma poäng som tredjeplacerade Prana.

I det segrande Umeålaget var Håkan Larsson klart matchbäst individuellt med 878 före Michael Burén, 802. I Piteå var Carl Wikhede och Stefan Snell bäst med 838 respektive 832.

Länk till matcher och tabell Nordallsvenskan

Jonas Brändström   18 februari 2023 20:37