Umeå, Domsjö och Junsele kvar i Nordallsvenskan

Det blir inga nya lag i Nordallsvenskan till nästa säsong. Samtliga tre allsvenska och toppseedade lag klarade sig kvar. Det efter att Umeå IK, Domsjö IF och Junsele BK alla vunnit sina kvalfinaler med 3-1 på söndagen.

Förstaseedade Umeå IK BF fick i söndagens kvalfinal i Lycksele möta sjundeseedade Bodens BS F. Norrbottenslaget vann igår lördag sin semifinal mot sjätteseedade Nordingrå BK.

Umeålaget fick tufft motstånd av Bodens F-lag från division 1 och den första matchen slutade oavgjort, 10-10. Det oavgjorda resultat ska nog Bodenlaget vara mest nöjda med eftersom Umeå IK ledde med klara 10-5 inför avslutningen. Men när det väl gällde presterade Bodenspelarna sin allra bästa bowling i matchen, noterade fina 1672 totalt, vilket gav seger med 5-0 i serien och en räddad poäng.

I det andra mötet blev det en omvänd händelseutveckling. Nu var det Boden som hade kommandot, även om det var knappt, inför den sista serien med ledning 8-7. Det här gången var det Umeålagets tur att avslutade bäst och sopa rent i serien. 5-0 till de gul-svarta i avslutningen gav matchseger med 12-8 och en fortsatt plats även i nästa års Nordallsvenska.

I den första matchen toppade Jan-Erik Brändström i Umeå med 843 där Rickard Ryding var bäst i Boden med 830. I det andra mötet blev siffrorna högre och här var Jesper Hansson bäst i Umeå med 905. Jan-Erik Brändström, 856, i par med Henrik Ekblom, 705, var de enda som lyckades ta alla fyra viktiga banpoäng. Bodens bäste individuellt var Johan Bergman, 867.

Även mötet i Härnösand mellan andraseedade Domsjö IF och Vilhelminalaget BK Saiwa kom att sluta 3-1 till det från allsvenska kvalande Domsjölaget. Åttondeseedade Saiwa tog sig till söndagens final efter att ha vunnit semifinalen mot sjundeseedade Östersunds BK.

I den första finalmatchen hängde Saiwa inte med. Ett stabilt spelande Domsjö gick ifrån till ledning 10-5 inför den sista serien och där knöt laget ihop säcken och tog hem matchen totalt med klara14-5.

Den andra matchen blev betydligt jämnare och Saiwa visade upp riktigt bra spel. I den andra serien strajkade Vilhelminalaget ihop hela 1773 vilket gav 5-0 i serien och en knapp ledning. Inför den sista serien hade Saiwa ledning med 9-6 men Domsjö lyckades komma ikapp och rädda oavgjort, 10-10. Det gav seger i finalen för Domsjö och fortsatt spel i Nordallsvenskan även nästa säsong.

I den första matchen storspelade Domsjös Thomas Vännman med utmärkta 992. Tomas Wikberg, 813, i par med Tommy Eriksson, 808, vann även alla fyra banpoäng. Hannes Bergström bäst i Saiwa. I det andra mötet toppade Håkan Persson, 845, i Saiwa medan Umeås bäste individuellt blev Tommy Eriksson, 829.

Även tredjeseedade Junsele BK från allsvenskan lyckades hålla sig kvar. Junsele fick möta niondeseedade Skellefteå IF som på lördagen vann sin semifinal mot fjärdeseedade Jonsta BK. Mötet spelades i Umeå och även denna tredje finalmatch slutade 3-1. Första matchen slutade oavgjort, 10-10, efter att Skellefteå IF spurtat ikapp i den sista serien som laget vann med 4-1.

Junseles Urban Norman toppade med 892 och Jonstas bäste var Ulf Bäckström med 852.

I den andra matchen var Junsele numret större och kunde avgöra hela finalen efter en klar matchseger med 14-6. John Åberg var denna gång bäst individuellt i Junsele men matchbäst var Jonstas Ulf Bäckström med 900.

Länk till kvalträdet till Nordallsvenskan

 

 

 

Jonas Brändström   28 april 2024 16:14