Två 300-serier i Herrarnas Elitserie

Det slogs två stycken perfekta 300-serier under söndagens matcher i herrarnas Elitserie och i damernas Elitserie så ryckte B-K Eva till sig ett litet försprång i kampen om slutspelsplatserna

B-K Eva tar allt större kliv mot att säkra en slutspelsplats i damernas Elitserie. Detta efter dagens match hemma mot Hallandia, där hemmalaget, ledda av en storspelande Anneli Blomqvist, lyckades knipa de nödvändiga poäng för att säkra sin seger. Det var nämligen en seger som satt ganska långt inne och Hallandia som kämpar för sin överlevnad i Elitserien kämpade emot starkt.
Det var dock Eva som tog kommandot i matchen när de skickade in nästan 1800 i första rundan och fick med sig 4-1. I nästa serie sjönk resultatnivån rejält och Hallandia lyckades få med sig 3 banpoäng mot Evas 2. I tredje serien så säkrade sedan hemmalaget minst en poäng när de återigen vann med 4-1 och kanske slappnade hemmalaget av lite, då Hallandia återigen släpptes in i matchen och det räckte sånär hela vägen för att kvittera matchen.

Men, som sagt, så var en viss Anneli Blomqvist rejält i slag. Hon smällde in 264 i sista serien och såg till att Eva fick med sig den nödvändiga banpoängen och därmed också 2 poäng hem från matchen och vinst med 11-9. Anneli Blomqvist överlägset bäst i matchen med sina 956. Hanna Perelius blev bäst i Hallandia med 877

Tack vare segern och att X-Calibur förlorade igår så har Eva nu skapat sig lite utrymme ner till lagen som för tillfället ligger utanför slutspelsplats. Hela 5 poäng skiljer nu mellan tredjeplacerade B-K Eva och X-Calibur på femte plats. För Hallandias del gäller det att ta nya tag i botten på serien. Det är många matcher och många poäng kvar att spela om.

I herrarnas Elitserie spelades det under söndagen tre matcher och det bjöds på två stycken perfekta serier, två hemmasegrar och en bortaseger. Den första matchen spelades tidigt på morgonen. Redan kl 09.00 stod Stureby på banorna hemma i Högdalen och välkomnade Göta till en match som blev både svängig och jämn. I första serien så var det Göta som var mest på tårna och lyckades knipa 4-1 och bra start på dagen.

Med hela 1947 i andra serien så kom dock Stureby tillbaka, och det med besked. Nu var det stockholmarnas tur att ta 4-1 och matchen var kvitterad till 5-5. I tredje serien så var det återigen omvända roller. Båda lagen spelade väldigt väl, Patrik Nilsson och Dennis Eklund förlorade till exempel sitt banpar trots 486, och det var Göta som drog det längsta strået och plockade en ny 4-1.

9-6 till Göta inför sista serien, och det var på håret att matchen fick ytterligare en 4-1 serie och slutade oavgjort, men när slaget var avklarat så hade Götas sista bord lyckats vinna sin serie med 444 mot 441 och Göta vann därmed matchen med 11-9. Högsta slagning gick till Götas Jord Van Weeren som fick ihop 1009. Alex Joki blev bäst i ett överlag jämnt Stureby med sina 974

I Alingsås bjöds det på en 300-serie redan i första serien när hemmalaget Alingsås tog emot Ludvika. Det var Ludvikas Andreas Grönstrand som fick till en kanonstart på matchen, både för sig själv och för sitt lag. Ludvika vann nämligen första serien mot Alingsås med 4-1. Där var det dock mer eller mindre slut på det roliga för det gästande laget. Detta trots att Ludvika faktiskt vann totalslagningen i andra serien, men fick ändå bara med sig 2 poäng, och Alingsås började ta ikapp.

I tredje serien trampade Alingsås igång maskineriet ordentligt, samtidigt som Ludvika inte alls hängde med i svängarna. Hela 5-0 till hemmalaget och Alingsås hade därmed greppet om matchen med 9-6 inför sista serien. En serie där Alingsåsarna fortsatte att spela bra, samtidigt som Ludvika inte fick ordning på någonting och tappade ännu mer resultatmässigt. Alingsås vann till slut serien med 4-1 och matchen med 13-7

Daniel Johansson i Ludvika hade matchens överlägset högsta slagning med sina 971. Nästan 100 poäng bättre än Alingsås James Blomgren och Joakim West hade andra och tredje högsta slagningarna i matchen med sina 883 och 882.

Dagens sista match i herrarnas Elitserie spelades i Falkenberg där BKF Falkenberg tog emot Kulladal. Det var nog också den matchen som var minst dramatisk, då hemmalaget gjorde processen ganska kort med motståndet och hade avgjort matchen redan efter tre serier genom 4-1, 4-1 och 3-2. Detta trots att Martin Paulsson i Kulladal skickade in 300 i andra serien.

I sista serien kunde bortalaget putsa siffrorna något och vann med 3-1, och matchen slutade med 12-7 till hemmalaget Falkenberg. Bäst i matchen blev Martin Paulsson som fick ihop 944 medan Dennis Johansson i Falkenberg slog 921.

Efter morgonens möte hade Göta tillfälligt tagit sig in på slutspelsplats och låg fyra i serien. Alingsås tog dock tillbaka den platsen genom sin seger. Räkna med att det blir kamp om de 4 slutspelsplatserna innan serien är över. Ludvika är indragna i bottenstriden, medan övriga lag som spelade under dagen för tillfället befinner sig på säker mark.

Det spelades även en match i herrarnas Nordallsvenska under söndagen. Serieledande Bodens BS hade inga problem med att vinna på bortaplan mot Domsjö IF. Boden drog ifrån till 8-2 efter två serier och punkterade matchen i den tredje serien då Norrbottenslaget fixade en ointaglig ledning med 11-4.

Emil Holmgren storspelade och fick ihop fina 965. Emil vann även alla fyra banpoäng i par med Kim Lindström som även var näst bäst hos gästerna och i matchen med 914. I Domsjö tappade Eva Vännman med 841.

Länk till matchresultat och tabeller seriespelet

 

Jonas Brändström   23-01-22