Toppstrider i damernas allsvenska serier

Stånga IF var jublande glada efter dubbla segrar i damernas Norra Allsvenska och i Södra Allsvenskan var BS Hässles unga lag på bortasväng mot topplagen.

Norra Allsvenskan

Det blev lite av ett toppmöte när BK Prime tog emot Stånga IF hemma på Gullmarsplan i Stockholm. En jämn inledning där hemmalaget Prime fick med sig totalen och ett övertag med 3-2. Båda lagen ökade siffrorna i andra serien men Stånga växlade upp rejält och tog över ledningen via 1-3 och 4-6 efter halva matchen. Av någon anledning tvärdök siffrorna sedan hos Stånga i tredje serien men även Prime tappade och fick med sig 3-2 vilket innebar jämna 7-8 inför sista och avgörande serien. Stånga hittade tillbaka till spelet de hade i andra serien, vann serien och därmed också matchen som slutade 8-12 (5820-5950). Matchbäst blev Primes Helene Fischbach på 921 poäng följt av Annika Kilander på 864 poäng. Högsta slagningen hos Stånga hade Maria Eklöf på 825 poäng. Stångas lagkonstallation Eva Bengtsson/Camilla Olofsson tog full pott i banpoäng.

Segern innebar att Stånga gick om Sandvikens AIK BK och nu ligger på andra plats, två poäng efter Prime som har kvar ledningen och bara en poäng i differens när Stånga i eftermiddag åker vidare för match mot B-K Eva
- Det var en väldigt viktig match för oss om vi vill vara med och kriga om en möjlig plats i Elitserien. Vi visste att det skulle bli en väldigt tajt match och det var viktigt att täcka rutor och hitta rätt linje så man får loss så många käglor som möjligt i första slaget, säger Stångas coach Greger Eneqvist
-Vi hade fått med oss ett väldigt starkt lag och var stärkta av föregående helgs sammandrag där vi tog full pott. Vi hade laddat upp med hejarramsor för att hålla högt mod genom hela matchen. Allt som allt så gick spelet bra för samtliga och vi fick med oss den efterlängtade vinsten, avslutar Greger.

Högdalen i Stockholm och match mot B-K Eva, Stockholm B stod på schemat för Stånga IF under eftermiddagen. Det bjöds kanske inte på några höjdarsiffror från start när Stånga tog ledningen med 2-8 efter halva matchen. När Gotlandstjejerna sedan växlade upp och plockade hem full pott i tredje serien var matchen avgjord. Även sista serien gick till Stånga som tog vann dagens andra match med 3-17 (4762-5576). Matchbäst blev Stångas Maria Eklöf på 792 poäng följt av Charlotte Eliasson på 747 poäng. Marie tog även full pott i banpoäng tillsammans med Ingela von Corswant. Högsta slagningen hos B-K Eva hade Denise Egevall på 717 poäng.

Stånga som fick åka hem med fyra poäng i bagaget tog över ledningen från BK Prime, båda lagen har 24 poäng men Stånga har en bättre diff och en match mindre spelad.

Länk till tabell och matchresultat för Norra Allsvenskan

Södra Allsvenskan

Kalmar Bowlinghall och möte mot BK Cahoot var Spader Dam F:s första match den här lördagen. Det var gästande Spader Dam som tog ledningen i första serien med 1-4 och även om andra serien kägelmässigt var jämn var det Spader Dam som fick med sig banpoängen även här med 1-4. När även tredje serien slutade 1-4 var matchen redan avgjord. Sista serien gick dock till hemmalaget Cahoot med 3-2 som därmed kunde putsa till siffrorna lite. Matchen slutade 6-14 (5408-5648). Jämnt om matchens toppresultat där Cahoots Olivia Lindén med sina 799 poäng hade en poäng mer än Spader Dams Hanna Jönsson på 798 poäng. Hanna tog även full pott i banpoäng tillsammans med lagkompisen Susanne Andersson.

Gislaveds Bowlinghall möttes två lag som är med i kampen kring nedre strecket BK Linnéa som tog emot Staffanstorps BK DA. Här var det gästande Staffanstorp som tog ledningen med 1-4 men redan i andra serien kvitterade hemmalaget och det stod 5-5 efter halva matchen. Även tredje serien gick till hemmalaget Linnéa med 3-2 som därmed hade ett litet övertag med 8-7 inför sista och avgörande serien. Linnéas siffror sjönk en aning i sista sreien samtidigt som Staffanstorp hittade tillbaka och kunde kvittera via 2-3. Den jämna matchen slutade oavgjort 10-10 (5263-5260). Matchbäst blev Staffanstorps Gunilla Larsson på 725 poäng. Högsta slagningen i Linnéa hade Margaretha Carlsson på 721 poäng.

Serieledande BK Oden Falköping tog emot BS Hässle och det var gästande laget som gjorde den starkaste inledningen och fick ett övertag med 1-4 även om det var jämnt på en del bord. Andra serien växlade hemmalaget upp och kunde reducera via 3-2. BS Hässle som spelade väldigt jämnt lyckades återigen i tredje serien vinna de jämna borden och säkrade via 1-4 en poäng. Det stod 5-10 inför sista serien där båda lagen höjde sig men det var Hässle som gjorde en rejäl sifferökning och tog hem både serien och matchen som slutade 7-13 (5649-5784). Matchbäst blev Odens Charlotta Malmér på 820 poäng följt av Josefin Andersson på 792 poäng. Högsta slagningen i Hässle hade Anna Nilsson på 765 poäng.

Trolle BK tog emot Spader Dam F i Karlskrona på eftermiddagen. Här var det hemmalaget som kopplade grepp om matchen även om inledningen var jämn. Efter två serier stod det 6-4 till ett stabilt och jämnt spelande Trolle. Tredje serien säkrade Trolle oavgjort via 4-1 och även sista serien slutade 4-1. Det blev hemmaseger till Trolle BK med 14-6 (6121-5807). Matchbästa resultatet blev 873 och det slogs av Elsa Mattsson från BK Trolle och Emma Halttunen från Spader Dam F. Emma tog även full pott i banpoäng tillsammans med Elin Bergqvist.

Serietvåan BK Calluna Borås stod som hemmalag när BS Hässle spelade dagens andra match. Hässle fortsatte toppstriden med att ta hem den första jämna serien med 2-3 men redan i andra serien hade Calluna tagit över ledningen och det stod 6-4 efter halva matchen. Även tredje serien var riktigt jämn med två bord vardera och där återigen Hässle fick med sig totalen. Det var jämnt mellan topplagen och 8-7 inför sista och avgörande där hemmalaget Calluna var strået vassare och vann serien med 4-1 och matchen med 12-8 (5974-5880)
Matchbäst blev Callunas Karin Hjertén på 844 poäng och hon tog även full pott i banpoäng tillsammans med Susanne Brink. Högsta slagningen i Hässle hade Lova Nilsson på 823 poäng.
- Totalt sett är vi väldigt nöjda med dagen. Det var en tuff bortatur med matcher mot topplag, så att få med oss en vinst är vi nöjda med, hälsar Marthina Lundgren från bussresan hem med Hässle
- Vi har ju ett väldigt ungt lag och alla kämpar väl, men i andra matchen räckte det inte riktigt till.

BS Hässles unga lag efter dagens första match

Callunas seger gör att de nu delar serieledningen med BK Oden Falköping där båda lagen har 21 poäng och samma diff. Trea ligger BK Trolle på 15 poäng men med tre matcher mindre spelade. BS Hässle som är fyra har även de 15 poäng.

Länk till tabell och matchresultat i Södra Allsvenskan

Foton: Stånga IF och BS Hässle

Karin Wiklund   24 februari 2024 20:46