Toppmöte väntar i helgen i damernas Elitserie

Det är bäddat för ett riktigt toppmöte i helgen mellan ettan Spader Dam och tvåan BK Högland i damernas Elitserie. I herrarnas Elitserie har tre lag dragit ifrån i täten och kampen om den fjärde slutspelsplatsen blir allt tuffare. 

Högland vann senaste toppmötet mot Spader på hemmaplan med 11-9, vilket är Spader Dams enda förlust hittills denna säsong. Nässjödamerna ska på söndag till Helsingborg för bortamöte med de regerande svenska mästarna och rutinerade Rebecka Larsen i BK Högland hoppas självklart på en repris av det senaste mötet lagen emellan.

– Det är alltid tufft att komma dit och spela mot dem, men vi ska göra vårt bästa och hoppas att det blir en jämn match och att vi blir det lag som drar det längsta strået, igen

Högland har inte riktigt samma lag som de hade under hösten både på grund av skador och graviditeter, men Rebecka tycker att de fått ihop ett bra lag ändå till helgens drabbning.

– Vi ska nog ge dem i match. Det gäller att vara med från början och vara vaken på förflyttningarna. De har bra koll på sin hemmaplan och vi måste ha koll på vad de gör, förklarar Rebecka Larsen.

Senare på söndagen möter Högland även BK Hallandia på bortaplan i Falkenberg. En på papperet inte fullt lika svår match som den tidigare samma dag.

BK Merci har en mycket viktig lördag i kampen för att behålla sin nuvarande plats ovan slutspelsstrecket. Örebrodamerna spelar två bortamatcher i Stockholm och båda mötena är riktiga "sexpoängsmatcher" i jakten på slutspel.

Tidigt på lördagen inleder Merci mot B-K Eva, Stockholm, – ett lag Merci inför helgen har placeringen ovanför sig i tabellen och en seger är även viktig för att hålla lagen närmast bakom efter sig. Senare på dagen är det dags för möte i Brännkyrkahallen med Hammarby IF BF som inför helgen ligger två placeringar och endast tre poäng efter i tabellen.

I herrarnas Elitserie har tre lag dragit ifrån en del i toppen. Serieledande BK Kaskad, Team Pergamon samt Team Clan rycker sig allt närmare ett plats i slutspelet om medaljerna och den stora kampen verkar bli om den fjärde slutspelsplatsen.

Team Alingsås ligger inför helgen på den fjärde och sista slutspelsplatsen och tar emot BKF Falkenberg på lördagen. Hemmastarka Alingsås med världsmästaren James Blomgren i spetsen bör kunna vinna och behålla sin tabellplats.

Falkenberg, som ligger placeringen ovanför kvalstrecket, möter även serietvåan Team Pergamon i Partille där hemmalaget med största sannolikhet tar en ny seger och befäster sin slutspelsplats ytterligare.

Poängen bakom Alingsås och på femte plats i tabellen hittar vi IS Göta som tar emot tredjeplacerade Team Clan, en tuff men inte omöjlig uppgift för Helsingborgslaget på hemmabanorna. Förlust och Göta riskerar däremot att tappa viktig mark mot Alingsås i jakten på slutspelsplatsen samtidigt som Clan drar ifrån ytterligare.

Clan åker i sin tur efter matchen i Helsingborg vidare till Malmö för en sen lördagsmatch mot Kulladals BS.

På samma poäng som Göta i tabellen ligger nykomlingarna BK Full House som spelar borta mot både IKW/Köping BK och Ludvika BK – två lag som ligger under det nedre kvalstrecket före helgen. Nykomlingarna Köping har växt in allt mer i elitseriekostymen och blir en tuff nöt att knäcka för Full House. Ludvika BK har i sin tur tagit nästan alla sina poäng hittills på hemmaplan och blir också en tuff men inte omöjlig uppgift för Ängelholmslaget Full House.

Den tredje nykomlingen Stureby BK inledde serien bra, men har blandat och gett i de senaste omgångarna. Trots bra spel i flera matcher har segrarna uteblivit och laget är nästan tvingade att vinna mot sistaplacerade BK Joker på hemmaplan för att behålla ett betryggande avstånd till det nedre kvalstrecket.

BK Joker är i sin tur också i akut behov av poäng för att inte bli fast förankrade i botten och har två, om än svåra, chanser till poäng i helgen. Joker möter har även bortamatch mot serieledande BK Kaskad och där vore allt annat än en klar seger för hemmalaget Kaskad en stor skräll.

Elitserierna omgång 13   28-29 januari

Lördag 28 januari
Damer
09.40  B-K Eva, Stockholm - BK Merci
14.40  Hammarby IF BF - BK Merci

Herrar
10.00  IS Göta - Team Clan BK
10.00  Team Alingsås BC - BKF Falkenberg
14.20  Team Pergamon BC - BKF Falkenberg
15.40  Stureby BK - BK Joker
16.00  IKW/Köping BK - BK Full House
16.20  Kulladals BS - Team Clan BK

Söndag 29 januari
Damer
11.00  Spader Dam - BK Högland
16.00  BK Hallandia - BK Högland

Herrar
10.00  BK Kaskad - BK Joker
11.00  Ludvika BK - BK Full House

Länk till matcher och tabell Damernas Elitserie

Länk till matcher och tabell Herrarnas Elitserie

 

Jonas Brändström   26 januari 2023 23:02