Toppmöte i damernas Elitserie och ödeshelg för BK Full House i herrarnas

I Elitseriernas omgång 16 bjuds det på sammandrag för damerna med bland annat ett toppmöte mellan Spader Dam och BK Högland. I herrarnas Elitserie är det en ödeshelg för femteplacerade BK Full House chanser till slutspel då laget möter Team Alingsås och Team Pergamon som båda ligger ovanför slutspelsstrecket. 

I damernas Elitserie är det dags för sammandrag igen. I Helsingborg drabbar värdlaget och serieledande Spader Dam ihop med tabelltvåan BK Högland och BK Merci där toppmötet mellan Spader Dam och BK Högland blir extra intressant. Lagen har vunnit var sin inbördes match denna säsong där hemmaplan varit en vinnande formel.

– Det är självklart en stor fördel för Spader Dam att ha hemmaplan i sammandrag. Det som talar för oss och som vi får försöka dra nytta av är ju att det inte är de som valt profilen som ligger. Det gäller för oss att lösa profilen lite bättre än dem, förklarar Rebecka Larsen i Högland.

Anna Andersson i Spader Dam påpekar att de alltid går för vinst, oavsett motstånd, och ser också en stor fördel med hemmabanor.

– Även om vi inte valt profilen har vi mer koll på karaktären i hallen, men vi kan inte ta något för givet utan det gäller att jobba för varje banpoäng. Vi vill vinna serien och med två vinster i helgen så har vi säkrat seriesegern så det är vårt mål, säger Anna Andersson.

Senast lagen möttes var det Spader Dam som vann ganska komfortabelt, men BK Högland kommer från en imponerade vinst med 20-0 i förra omgången.

– Matchen slutade 20-0, vilket är ett fantastiskt roligt resultat att vinna med, men jag tycker dock att siffrorna visar på en annan matchbild än det var. Det var flera jämna bord i slutrutorna där vi samlade ihop oss bra på flera håll och satte dit avgörande strajkar och det vi får ta med oss från den matchen till denna helg.

Spader Dam och BK Högland möter även BK Merci och där är de båda topplagen vara stora favoriter till var sin seger mot Örebrolaget.

I Falkenbergs bowlinghall tar ”hemmalaget” BK Hallandia emot BK Cahoot och Team X-Calibur. Team X-Calibur har vaknat till rejält efter den sega säsongsinledningen och är klara favoriter mot både BK Hallandia och BK Cahoot. De två sistnämnda lagen krigar i botten av tabellen för att undvika sistaplatsen där Hallandia inför helgen är endast två poäng före hemmalaget. Vinst för Cahoot och kampen hårdnar ytterligare.

På neutral plan på Bowl-O-Rama i Stockholm möts också B-K Eva, Stockholm och Hammarby IF BF i ännu en hett Stockholmsderby. Förra gången lagen möttes på B-K Evas hemmaplan var Evorna klassen bättre än den grön-vita.

På söndagen spelar även Team X-Calibur en tredje match denna helg då laget får besök av BK Merci i Partille Arena, John Scott´s.

I herrarnas Elitserie var tabellfemman BK Full House spellediga förra helgen och tappade mark till lagen ovanför slutspelsstrecket. Tabellfyran Team Alingsås vann båda sina matcher liksom tabelltrean Team Pergamon. Inför helgen har Ängelholmslaget, med en mindre match spelad, fem poäng upp till Alingsås och sju poäng till Team Pergamon.

På söndag väntar lite av en ödesdag för Full House som möter både Team Alingsås och Team Pergamon på bortaplan. Två lika svåra som viktiga matcher.

– Jag sade under veckan till grabbarna att om vi ska vi vill förlänga säsongen är det här den viktigaste helgen denna säsong, och det vet de om, säger Kim Andersson i Full House.

Kim ser mötet mot Alingsås som den stora nyckelmatchen.

– Förlorar vi första matchen mot Alingsås tror jag vår slutspelsplats är borta för i år. Det är viktigt för oss att vi öppnar starkt på lördag och gör en bra första match, Alingsås är lite mer mänskliga än Pergamon som är i en ruskigt bra form just nu.

För nykomlingarna Full House var inledningen av säsongen mindre bra och laget hade svårt på bortaplan. Men på senare tid har laget radat upp segrar.

– Om någon frågat mig i början av säsongen så hade jag svarat att vi inte skulle ha en chans i helgen, men vi har blivit mycket bättre på de korta profilerna, och jag tror vi kan ha en rimlig chans plocka att i alla fall plocka två poäng i helgen, säger en optimistisk Kim Andersson.

Efter mötet i Alingsås fortsätter Full House till Partille för att försöka ta poäng mot Team Pergamon som i förra omgången drog till med hela 7942 totalt vilket var nytt rekord för 8-mannalag i seriespel. Och i torsdags smällde laget in dryga 7800, men gästande Clan var inte långt ifrån att knipa en poäng då matchen slutade med knapp hemmavinst, 11-9.

IS Göta har också två bortamöten, mot IKW/Köping BK och Ludvika BK. Köping har i de senaste omgångarna börjat hitta formen och visade upp stort spel i segermatchen mot Stureby BK senast. Ludvika BK har haft det lite knackigare och måste steppa upp för att inte Helsingborgslaget ska ta med sig poängen hem till Skåne.

BKF Falkenberg möter lag både i toppen och botten av serien. Falkenberg inleder med att möta tabelltvåan Team Clan i Nässjö för att på söndagen möta sista-placerade BK Joker.

Kulladals BS har en tuff bortaresa med matcher mot serieledande BK Kaskad och Stureby BK. Kaskad måste vinna för att hålla avståndet till de formstarka och jagande lagen direkt efter i tabellen och Stureby BK är säkert extra revanschsugna efter förra helgens knappa bortaförlust mot IKW/Köping BK.

Foto: BK Full House

Elitserierna omgång 16 - 4-5 mars

Damer
lördag 4 mars
10.00  Spader Dam - BK Högland
10.00  Hammarby IF BF - B-K Eva, Stockholm
10.00  BK Hallandia - BK Cahoot
12.20  BK Högland - BK Merci
12.20  BK Cahoot - Team X-Calibur BK
14.40  Spader Dam - BK Merci
14.40  BK Hallandia - Team X-Calibur BK

Söndag 5 mars
10.40  Team X-Calibur BK - BK Merci

Herrar
Lördag 4 mars
14.00  Team Clan BK - BKF Falkenberg
15.00  BK Kaskad - Kulladals BS
15.40  IKW/Köping BK - IS Göta

Söndag 5 mars
10.00  Stureby BK - Kulladals BS
10.00  BK Joker - BKF Falkenberg
10.30  Ludvika BK - IS Göta
11.00  Team Alingsås BC - BK Full House
15.20  Team Pergamon BC - BK Full House

Länk till matcher och tabell damernas Elitserie

Länk till matcher och tabell herrarnas Elitserie

Jonas Brändström   03 mars 2023 00:30