Toppmatch mellan Pergamon och Clan i Elitserien

Efter Pergamons urladdning i söndags i mötet med Kaskad, så var det dags att ladda om för ny drabbning, den här gången mot en annan toppkonkurrent i form av Clan. Om det var någon som trodde att det skulle bli någon form av baksmälla efter de höga resultaten, så blev det precis tvärtom då både Pergamon och Clan bjöd på toppbowling i en spännande tillställning

Det var fullt i John Scott's i Partille Arena när det var dags för ny match. Återigen var det en toppmatch då serietrean Pergamon den här gången tog emot serietvåan Clan. Och nog syntes det på siffrorna att det var två bra bowlinglag som möttes! Pergamon nådde inte riktigt upp till samma höga höjder som i söndags, men det var inte långt borta då de slog 7845, vilket faktiskt är det näst högsta resultatet någonsin i svensk seriebowling! Samtidigt så slog Clan mycket fina 7701 och bjöd på starkt motstånd

-Vi gör en fantastisk insats, men samtidigt måste man ge det till Clan att de är väldigt skickliga bowlare och gör det väldigt bra, säger Pergamons coach Niklas Dahlberg

Till skillnad från i söndags, så var det i den här matchen Pergamon som startade starkast med 1955 och 4-1 i första serien. Jesper Svensson passade på att smälla in ytterligare en 300-serie, andra i rad om man räknar med avslutningen på förra matchen. 
-Vi startade matchen urstarkt och jag tror inte vi gav bort en enda ruta i första serien, säger Niklas Dahlberg.

Clan var dock på hugget i matchen och i andra serien var det deras tur att glänsa med 1968 och matchen kvitterad till 5-5. Men det verkar som att det är något som triggas i Pergamon när motståndare spelar bra, speciellt på hemmabanor. I tredje serien hittade Pergamon in bättre än bra och gjorde en ny megarunda som landade på 2090. Det är nog inte många lag som kan skryta med att ha gjort 2090 på en serie, speciellt inte två gånger då Pergamon hade 2090 en runda i söndags också. Och då hjälpte det inte så mycket att Clan hängde på bäst de kunde med 1952 och 300 av Anton Persson. Tack vare Antons 300 ihop med Alfred Bergrens 279, så fick Clan i alla fall med sig 1 poäng från serien som slutade 4-1 till Pergamon.
-Jag vet inte vad det var för nåt vi hittade i serie tre, men det var otroligt bra i alla fall. Jag tror att det nog är många där ute som egentligen inte riktigt förstår hur bra det är att slå 2090 på en serie, säger Niklas Dahlberg.

9-6 inför sista serien, så chansen fanns fortfarande för Clan och det var inte speciellt långt borta att de lyckades ta sig ikapp. Clan fortsatte nämligen att slå strike på strike, samtidigt som Pergamon tappade lite fart. Clans 1976 mot Pergamons 1919 gav sånär utdelning, men när serien var över så hade Pergamon lyckats knipa åt sig två banpar och de poäng som behövdes för att vinna en mycket jämn, välspelad och spännande match med 11-9

Tack vare segern så klättrade Pergamon förbi Clan upp på andraplatsen i serien. I alla fall tillfälligt, då Clan har en match mindre spelad och har det i egna händer att ta sig förbi igen. Det är ju lite fördel att hamna etta eller två i serien, då valet av oljeprofil kan bli avgörande i slutspelsmatcherna. Så räkna med att det blir kamp om platserna i toppen, även om i alla fall de tre lagen i toppen får anses som i praktiken klara för slutspel nu.

Bäst i matchen? Han som av Randy Pedersen gärna kallas "The Iceman". Kanske inte helt oväntat, Jesper Svensson. 300 följdes upp av 3 x 250 serier och totalt 1074. Det börjar bli lite svårt att hitta superlativ som räcker till för att beskriva Jesper numera. Sjunde elitseriematchen i rad över 1000 poäng. 14 av de 16 senaste matcherna har slutat på över 1000 poäng. Det är så bra att det knappt går att beskriva.

-Det kan låta lite klyschigt, säger Jesper själv, men jag försöker bara göra allt jag kan för laget varje match. Och det är såklart betryggande att spela ihop med så många duktiga medspelare.

Även Osku Palermaa i Pergamon fick ihop det bra och slog 1013. Även i Clan var det spelare över 1000-strecket. Tre stycken närmare bestämt, Alfred Berggren 1003, Robin Ilhammar 1002 och Alexander Tigerstrand 1000.

Nu är det dags för ny tur till USA för några av Pergamons spelare, som får klara sig utan några av sina mer namnkunniga spelare ett tag framöver. Men enligt Niklas Dahlberg så har de en bred trupp som förhoppningsvis ska klara av det. Men han framhäver också att när man tittar på Jesper Svenssons siffror så finns där en del av svaret till varför det gick lite knackigt för Pergamon i början på säsongen. Jesper var nämligen skadad och kunde inte vara med.

 

Christian Holmén   02 mars 2023 21:41