Topplagen segrade i damernas elitserie

Det börjar dra ihop sig i damernas elitserie och denna lördag var det de tre lag som är positionerade högst upp i serietabellen som gick segrande ur drabbningarna.

Lördagens första match spelades i Helsingborgs bowlinghall och där var det serieledarna Spader Dam som fick påhälsning av BK Hallandia. Att möta Spader Dam är alltid utmanande men att möta ett lag i deras hemmahall adderar naturligtvis ytterligare ett lager av utmaning. Inte helt oväntat var hemmalaget klurigt att tampas med även denna dag – efter tre spelade serier var en seger säkrad och matchen stod vid den tidpunkten 13-2. Ytterligare tre poäng i matchens sista serie innebar att Spader Dam vann med 16-4.  

Ohotat matchbäst blev Spader Dams Nora Johansson med en kanonslagning på 959 poäng. Därefter var det Hallandias Yvonne Martinsson och Sandra Granfeldt som hade högst poäng med 838 respektive 816 poäng

Uppe i Örebro ställdes hemmalaget BK Merci inför utmaningen att ta sig an slutspelsklara BK Högland. Efter de två första spelade serierna såg det mörkt ut för hemmalaget då de endast norpat två poäng mot Höglands åtta. Efter den tredje serien väcktes med största sannolikhet hoppet till liv eftersom de slog till med fyra banpoäng och således knappade in lite på gästernas ledning. I matchens slutgiltiga serie skulle dock Högland komma att reprisera sina inledande serier och med ytterligare 4-1 vann de således med 13-7. 

Höglands Rebecka Larsen stod för matchens högsta slagning med 851 poäng, följd av Mercis Emelie Tiveljung på 822 poäng samt Höglands Malin Johansson på 812.

Dagens, men inte helgens, sista match i damernas elitserie gick av stapeln i Högdalen där B-K Eva Stockholm tog emot Team X-Calibur BK som denna helg är på Stockholmsturné. För att helt och hållet säkra sin slutspelsplats behövde hemmalaget ge sina gäster på nöten, men det skulle inte bli en lätt uppgift. Matchen var tämligen tät på banpoängsfronten matchen igenom, men X-Calibur var hela tiden snäppet starkare och så även när det gällde kägelpoängen. Inför matchens sista serie innehade gästerna en ledning på 9-5 – hemmalaget behövde med andra ord slå till med full pott för att ta hem vinsten. X-Calibur höll sig däremot konsekventa och likt de tre föregående serierna tog de tre banpoäng och vann således även matchen.

– Vi hade en lite annorlunda laguppställning den här matchen till följd av olika anledningar, men trots det behöll samtliga lugnet och vi gick igenom ruta för ruta på ett metodiskt sätt tillsammans. Det var lite extra pirrigt inför matchen men vi är jättestolta över hur vi genomförde den, berättar X-Caliburs Josefin Hermansson som föregående helg stod på pallen i elit-SM. 

Trots förlusten var det B-K Eva-spelaren Anneli Blomqvist som stod för matchbästaresultatet med storstilade 972 poäng. I det vinnande laget var det Maja Engberg som med sina 925 hade högst poäng, följd av den ovan nämnda lagkamraten Josefin Hermansson på 893 poäng. Under morgondagen far Partille-laget vidare för att möta både AIK och Hammarby.

– Vi har ganska många matcher kvar av serien så vi vill ta en match i taget. En målsättning är att skapa en så god stämning i laget som vi kan på de matcher som vi har kvar. Det är alltid roligt att spela tillsammans och vi ser alltid fram emot när vi får möjlighet att ses, det är definitivt en känsla som vi vill bevara, säger Josefin Hermansson om den resterande delen av säsongen.

Länk till tabell och matchfakta i damernas elitserie

Text och bild: Amanda Seppälä Steén

Amanda Steén   23 mars 2024 18:41