Topplagen blev obesegrade i damernas sammandrag

Det blev inte helt överraskande de tre första i tabelltoppen som fick fira mest under helgens sammandrag i damernas Elitserie. Spader Dam, BK Högland och Team X-Calibur vann alla sina tre matcher. B-K Eva, Stockholm, BK Merci och BK Hallandia fick nöja sig med var sin seger.

– Vi är hyfsat nöjda. Det var skönt med en seger men surt att inte få med sig någon mer poäng under helgen, säger Emelie Tiveljung i Merci.

 

På söndagen avslutades helgens sammandrag i damernas Elitserie i Skövde. De två sena lördagsmatcherna, som Swebowl inte kunde rapportera om under gårdagen, slutade med segrar för B-K Eva, Stockholm och Spader Dam.

Serieledande Spader Dam besegrade nykomlingen AIK BK med förkrossande 19-1. Hos segrarna var Hanna Jönsson bäst med 903 och i AIK toppade Malin Gref med 835.

B-K Eva tog i sin tur en viktig tvåpoängare då laget besegrade BK Hallandia klart med 15-5.

– Vi tog ledningen med 9-1 redan efter två serier så vi gjorde det mycket bra och det blev aldrig riktigt tufft, säger en nöjd Anneli Blomqvist i B-K Eva.

Anneli var också i topp individuellt med 856. Ingen spelare i Hallandia lyckades passera 800 med Anna Henriksson som bäst med 784.

Segern var viktig eftersom BK Merci tidigare på lördagen vunnit mot Hallandia och tillfälligt tagit över den fjärde och sista slutspelsplatsen från just Eva. Men denna seger skulle också bli B-K Evas enda under detta sammandrag.

– Med tanke på alla sjukdomar vi hade under veckan är vi i alla fall glada att vi kom iväg med full trupp. Sammandraget i sig var en rolig happening och som helhet var det en intensiv men kul helg, säger Anneli Blomqvist.

Söndagen inleddes med det för bottenstriden hyperviktiga mötet mellan AIK och Hallandia som båda redan fått inkassera två förluster dagen före. Hallandia tog sin sista chans till seger i helgen och vann en oerhört jämn match med knappast möjliga marginal.

Matchen slutade 10-9 till halmstadslaget efter att ett bord slutat oavgjort i den första serien. Den tredje serien blev avgörande där Hallandia gjorde fina 1699 mot AIK:s 1506, vann serien med 4-1, och skaffade sig ett bra utgångsläge inför avslutningen.

Det hjälpte inte att AIK:s Malin Gref storspelade i den sista serien med 278 och blev klart bäst individuellt i matchen med 913. I Hallandia toppade Yvonne Martinsson med mer beskedliga 792.

Louice Magnusson, 789, i par med Linnéa Andersson, 780, spelade stabilt och vann alla fyra banpoäng till sitt Hallandia.

Hammarby IF fick inkassera sin tredje förlust av tre möjliga när laget förlorade sin enda kvarvarande match på söndagen. På andra sidan stod då topplaget Högland och  Hammarby hade en svår helg med matcher mot alla tre lag i toppen av tabellen.

Högland gjorde nu även en toppmatch och fick ihop utmärkta 6752 och matchen slutade 17-3 till nässjölaget. Sanna Bjälke var i topp hos segrarna med 893. I Hammarby spelade Amanda Engström riktigt starkt och noterades för 890.

BK Högland avslutade sin helg med att vinna sin tredje av tre möjliga matcher. Men AIK bet ifrån riktigt bra och det var en ganska jämn match inför avslutningen. Högland ledde med 9-6 men efter en tipp i den tredje serien lyckades Högland hitta nya krafter och vinna en jämn sista serie med 4-1 där det var jämnt in i slutrutorna i såväl totalen som på två bord.

I Högland var bordsparet Rebecka Larsen, 848, och Emma Friant, 827, både de bäst individuellt i laget och vann även alla fyra banpoäng. AIK hade dock matchens bäste individuellt i Malin Gref med 851.

Även Team X-Calibur kopierade sina två toppkonkurrenter och vann alla sina tre matcher under sammandraget. BK Merci hängde med Team X-Calibur bra i två serier, i alla fall poängmässigt. X-Calibur hade en knapp ledning med 6-4 efter två spelade serier men drog ifrån lite ytterligare och vann med 13-7.

I X-Calibur var Josefin Hermansson, 915, och Victoria Johansson, 909, över 900. Bäst i Merci var Emelie Tiveljung med 861.

Det innebar att Merci fick med sig en seger och två förluster från helgens spel. Laget vann mot Hallandia och var närmast att lugga poäng av topplaget Högland i lördagsmatchen som slutade 9-11.

Vi hade ett läge att få oavgjort mot Högland och gav allt i sista men det räckte inte hela vägen. Målet att vi närmar oss alla tidigare slutspelslag är ett framsteg och det ska bli en fortsatt spännande säsong, särskilt att möta BK Eva för de poängen kommer säkerligen få stor betydelse i tabellen, fortsätter Emelie Tiveljung.

På söndagseftermiddagen vann X-Calibur en välspelad match då laget besegrade B-K Eva, Stockholm efter riktigt bra spel av båda lagetn. X-Calibur fick visa upp sin allra bästa sida och strajkade ihop den utmärkta totalen 6937 mot Eva:s 6525.

Det var Eva som tog ledningen efter den första serien med 3-2, men i den andra serien dammade X-Calibur in hela 1831 och vann serien med 5-0. Partilledamerna följde upp med ytterligare två stabila serier, 1741 och 1728, och gav aldrig Eva någon chans att komma tillbaka.

 – Vi hade hoppats få med oss någon poäng till, så vi är inte helt nöjda. Det är tidigt på säsongen och vi tittar inte så mycket på tabellen i nuläget, men vi vill gärna börja ta poäng även från lagen ovan oss i tabellen, säger Anneli Blomqvist i B-K Eva.

X-Calibur hade hela sju spelare över 800 och tre över 900 med Maja Engberg i topp på fina 956. I Eva var Eliisa Hiltunen bäst individuellt med 904.

Bild: BK Merci tackar BK Hallandia efter sin segermatch på lördagen i Skövde.

Länk till matcher och tabell damernas Elitserie

 

Jonas Brändström   26 november 2023 19:55